Wat zijn koolhydraten? Heb je ze nu wel of juist niet nodig? Is het verstandig om koolhydraatarm te eten? Na het lezen van deze gastblog weet jij de antwoorden op deze vragen.
Koolhydraten hebben in de laatste jaren een negatief imago gekregen. Helaas is dat maar deels terecht.
Natuurlijk is een voedingspatroon met veel koolhydraten ongezond, maar dat betekent nog niet dat je alle koolhydraten volledig moet uitbannen.
Gastblog door: Laurens Helmstäter Orthomoleculair Voedingstherapeut
Koolhydraten zijn essentieel voor de gezondheid. Toch zeggen verschillende diëten dat je juist de koolhydraten moet laten staan. Door deze onvolledige informatie ontstaan er veel onduidelijkheden over koolhydraten. Daarom zal ik in dit artikel uitgebreid beschrijven waarom koolhydraten zo belangrijk voor ons zijn en in welke hoeveelheid koolhydraten gezond zijn. Want wat zijn koolhydraten nu eigenlijk?
Wat zijn koolhydraten?
Koolhydraten bestaan uit suikers, zetmeel en vezels. Het is een belangrijke energiebron voor het lichaam en wordt voornamelijk door plantaardige voedingsmiddelen geleverd.
Koolhydraten kunnen worden onderverdeeld in:
- monosachariden (glucose, fructose en galactose)
- disachariden (sacharose, maltose en lactose)
- oligosachariden (fructo-oligosacharide)
- polysachariden (zetmeel en vezels)
Na de vertering en absorptie van koolhydraten in de dunne darm, wordt de glucoseconcentratie in het bloed tijdelijk hoger. De glucoseconcentratie wordt weer stabiel, nadat een bepaalde hoeveelheid glucosedeeltjes in het bloed zijn getransporteerd naar de lichaamscellen. Het hormoon insuline ondersteunt dit proces.
De niet-verteerbare koolhydraten (vezels) worden (gedeeltelijk) in de darm gefermenteerd door de darmbacteriën.
Belangrijke functies van koolhydraten
Koolhydraten hebben 2 belangrijke functies:
- De vezels in koolhydraten vormen een voedingsbron voor de darmbacteriën. Dit zorgt ervoor dat je een gezonde darmflora houdt.
- Het suiker en zetmeel in koolhydraten zorgt voor (snelle) energie. Deze zijn belangrijk voor vooral de spieren en de hersenen.
Zoals je begrijpt zijn koolhydraten dus onmisbaar in een gezond voedingspatroon.
Waarom hebben koolhydraten een negatief imago gekregen?
Vroeger hadden vetten een negatief imago, nu hebben koolhydraten deze plek ingenomen. Koolhydraatarm eten is daarom anno 2017 de trend op het gebied van afvallen.
Hierdoor wordt al snel aangenomen dat koolhydraten over het algemeen dus maar beter vermeden kunnen worden. Toch is dat veel te simpel gedacht en dus niet waar!
Het is vooral de verhouding van koolhydraten ten opzichte van vetten en eiwitten die bij de gemiddelde Nederlander volledig is ontspoord.
Vroeger bestond het voedingspatroon uit 20% tot 42% koolhydraten. Het overige deel bestond uit 30% eiwitten en 40% vetten.
Tegenwoordig bestaat het voedingspatroon van de gemiddelde Nederlander uit zo’n 60% koolhydraten en dat terwijl we minder energie verbruiken als vroeger. Mede hierdoor hebben steeds meer mensen obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Hoe de verhouding van koolhydraten herstellen?
Wil je weer terug gaan naar een voedingspatroon wat gezond is voor je lijf, dan is het belangrijk om vooral de geraffineerde (snelle) koolhydraten te vermijden.
Geraffineerde koolhydraten vind je vooral in fabrieksmatige voedsel, zoals frisdranken, koekjes, snoep, taart, fastfood, sauzen en kant- en klaarmaaltijden. Ook brood, pasta, aardappelen en rijst vallen onder de geraffineerde koolhydraten en kunnen daarom beter worden geminderd.
Haal daarom vooral je koolhydraten uit plantaardige voedingsmiddelen, zoals groente, fruit en peulvruchten. Op deze manier lukt het je niet eens om meer dan 20% – 40% van je voedingspatroon uit koolhydraten te halen. En dat is precies de hoeveelheid die het beste past bij het menselijk lichaam.
Uiteraard is het wel belangrijk om daarnaast voldoende eiwitten en vetten te eten. Deze kan je halen uit schelp- en schaaldieren, vis, vlees, noten en zaden.
Laurens Helmstäter
Orthomoleculair Voedingstherapeut