Wat is de perimenopauze

Alles wat je moet weten over de perimenopauze: Symptomen, de duur en tips

De perimenopauze is een belangrijke fase in het leven van een vrouw, maar het is vaak omgeven door verwarring en onduidelijkheid. Vaak wordt er niet over gesproken en zit deze fase nog behoorlijk in een taboe sfeer. In dit artikel zal ik uitleggen wat de perimenopauze precies is, welke symptomen het met zich mee kan brengen, hoe lang het duurt en hoe je deze overgangsfase het beste kunt beheren.

Wat is de perimenopauze?

De perimenopauze, ook wel bekend als de overgangsfase die voorafgaat aan de menopauze, is de periode van veranderingen die vrouwen doormaken vóór de laatste eisprong en de daaropvolgende allerlaatste menstruatie. Peri betekent rondom.

Het woord “peri” is afgeleid van het Griekse woord voor “rondom”. In de context van de perimenopauze betekent dit dat het een periode is rondom de menopauze, waarin het lichaam zich voorbereidt op de volledige overgang.

De perimenopauze begint meestal rond de leeftijd van 45, maar kan ook eerder of later beginnen. Tijdens deze overgangsfase veranderen de hormoonspiegels geleidelijk doordat er steeds minder oestrogeen door de eierstokken wordt geproduceerd, wat kan resulteren in allerlei symptomen.

Menopauze, overgang of perimenopauze???

De menopauze wordt vaak ten onrechte als ‘de overgang’ bestempeld. Want de eigenlijke overgang gaat er jaren aan vooraf, en heet de perimenopauze. Een onderbelichte fase waar veel vrouwen nochtans erg onder lijden, aldus Doctor Yvonne Louwers, gynaecoloog aan het Erasmus MC ziekenhuis in Rotterdam

Symptomen van de perimenopauze

Maar hoe weet je nu of je in de perimenopauze bent? Tijdens de perimenopauze kun je last krijgen van verschillende symptomen die er op kunnen wijzen dat je voorraad eicellen aan het afnemen is en dat je dichterbij de menopauze komt, zoals:

  1. Onregelmatige menstruatie: Een van de eerste tekenen van de perimenopauze is vaak een verandering in de menstruatiecyclus. Dit kan variëren van kortere of een langere cyclus tot een bloeding tussendoor.
  2. Opvliegers: Veel vrouwen ervaren opvliegers tijdens de perimenopauze. Dit zijn plotselinge gevoelens van warmte die het gezicht, de nek en de borst kunnen opwarmen en gepaard kunnen gaan met zweten en hartkloppingen.
  3. Stemmingswisselingen: Hormonale schommelingen kunnen leiden tot stemmingswisselingen, waaronder prikkelbaarheid, angst en depressie.
  4. Slaapproblemen: Veranderingen in hormoonspiegels kunnen ook slaapproblemen veroorzaken, zoals moeite met in slaap vallen of doorslapen.
  5. Gewichtstoename: Door de afname van oestrogeenproductie door de eierstokken, maakt het lichaam oestrogeen uit vetweefsel aan. Dit kan leiden tot meer vetopslag, vooral rond de buikstreek, om zo de oestrogeenspiegel op peil te houden.

Aan de hand van de symptomen wordt er nog weleens gedacht dat er sprake kan zijn van een burn-out terwijl het dus in werkelijkheid de overgang is. Ook artsen zien dit dikwijls over het hoofd.

Duur van de perimenopauze

De duur van de perimenopauze varieert van vrouw tot vrouw. Voor sommigen kan het slechts een paar jaar duren, en zijn ze er zo doorheen zonder klachten. Voor andere vrouwen kan het weer langer duren met misschien wel meer klachten.

Gemiddeld genomen duurt de perimenopauze ongeveer vier jaar, maar het kan dus korter of langer zijn, afhankelijk van verschillende factoren zoals genetica, levensstijl en medische geschiedenis.

Tips

Heb je last van symptomen die bij deze overgangsfase kunnen horen? Er is zeker wat aan te doen.

  1. Gezonde levensstijl: Een gezonde levensstijl kan helpen bij het verminderen van symptomen. Dit omvat regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd voedingspatroon met voldoende gezonde vetten, stoppen met roken, alcohol met mate drinken en zorgen voor voldoende slaap.
  2. Stressmanagement: Stress kan symptomen verergeren, dus het is belangrijk om stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen.
  3. Medicatie: Heb je erg last van overgangsklachten die je leven beheersen? Dan kan hormoontherapie of andere medicatie voorgeschreven worden om symptomen te verlichten. Raadpleeg altijd een arts voordat je met een behandeling begint. De online overgangskliniek AAYA kan ik van harte aanraden.
  4. Alternatieve behandelingen: Sommige vrouwen vinden verlichting bij alternatieve therapieën zoals acupunctuur, kruidenpreparaten/thee of supplementen die de hormonale balans ondersteunen. Overleg altijd met een arts voordat je hiermee begint om mogelijke bijwerkingen met andere behandelingen te voorkomen.
  5. Ondersteuning zoeken: Praat met vrienden, familie of een therapeut over de overgang en klachten die je hierbij ervaart. Het delen van je gevoelens en het ontvangen van steun kan enorm helpen tijdens deze fase.

Normale en natuurlijke fase

De perimenopauze is een normale en natuurlijke fase in het leven van een vrouw, maar het kan gepaard gaan met verschillende fysieke en emotionele uitdagingen. Dit wil niet zeggen dat je je hier maar bij neer moet leggen. Er is namelijk wel degelijk wat aan te doen. Blijf daarom niet onnodig lang doorlopen met klachten.

Natuurlijk! door de overgang

Natuurlijk! Ida is een gediplomeerd BGN gewichtsconsulent met als specialisatie voeding en overgang. Meer weten? Of heb jij begeleiding nodig? Klik hier voor meer informatie.

Door je in te lezen en te verdiepen over wat de perimenopauze nou precies is en welke symptomen hierbij kunnen horen en hoe je hiermee om kunt gaan, kun je als vrouw deze overgangsfase soepeler doorlopen. Praat erover met vriendinnen en deel je persoonlijke ervaringen en haal hiermee de overgang uit de taboesfeer.

Meer lezen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1
Welkom bij gewichtsconsulent Natuurlijk! Ida. Waarmee zou ik jou kunnen helpen?