Het is slecht gesteld met de vrouwengezondheid. Veel vrouwen lopen jarenlang rond met gezondheidsklachten waarvoor geen duidelijke diagnose wordt gesteld. Pijn, vermoeidheid, hormonale disbalansen of andere onverklaarbare symptomen worden vaak afgedaan als stress, de overgang of een burn-out. Maar wat als er meer aan de hand is? Wat als vrouwen daadwerkelijk anders ziek worden dan mannen en de medische wetenschap hier onvoldoende rekening mee houdt?
Ondanks dat vrouwen vaker kampen met auto-immuunziekten en andere chronische aandoeningen, is de gezondheidszorg nog steeds grotendeels gebaseerd op het mannenlichaam. Onderzoek wordt voornamelijk gedaan op mannelijke proefpersonen, terwijl vrouwen een compleet andere hormonale huishouding hebben en klachten zich anders kunnen uiten. Dit leidt ertoe dat diagnoses gemist worden en vrouwen zich niet serieus genomen voelen in de spreekkamer.
Het wordt tijd dat de gezondheidszorg verandert en meer oog krijgt voor de specifieke gezondheidsproblemen van vrouwen. Dat begint bij meer bewustwording en onderzoek, maar ook bij het serieus nemen van vrouwen die keer op keer horen dat hun klachten ‘tussen de oren’ zitten. Want iedere vrouw verdient goede zorg en een behandeling die past bij haar lichaam. Waarom vrouwen nog steeds niet serieus worden genomen in de zorg lees je in het boek: Ik ben geen man! – Vrouwen met onbegrepen gezondheidsklachten
Vrouwengezondheid: waarom worden onverklaarbare klachten niet serieus genomen?
Veel vrouwen herkennen het: je hebt lichamelijke klachten, maar in de spreekkamer van de arts krijg je te horen dat het ‘tussen je oren zit’, dat het ‘de overgang wel zal zijn’ of dat je ‘misschien een burn-out hebt’. Ondertussen blijf je vele jaren onnodig met onverklaarbare klachten rondlopen, zonder duidelijke diagnose of effectieve behandeling. Voor veel vrouwen is dit helaas de werkelijkheid.
Het boek Ik ben geen man! van Mirjam Kaijer laat zien waarom zoveel vrouwen vastlopen in ons zorgsysteem. Kaijer, journalist en oud-verpleegkundige, neemt de lezer mee op haar persoonlijke zoektocht naar een diagnose en legt tegelijkertijd een groter maatschappelijk probleem bloot: de medische wetenschap is nog altijd sterk gericht op het mannelijke lichaam.
Een persoonlijk en journalistiek verhaal
Kaijer schrijft op een toegankelijke en treffende manier over haar eigen ervaring met de gezondheidszorg. Jarenlang kreeg ze geen duidelijke diagnose voor haar klachten. Pas na een operatie in Amerika vond ze eindelijk de oplossing voor haar gezondheidsproblemen. Haar ervaring staat echter niet op zichzelf.
Na het publiceren van haar rubriek Diagnose in de krant, ontving ze talloze reacties van vrouwen die zich in haar verhaal herkenden. Dit bracht haar tot een diepgravend onderzoek: hoe komt het dat zo veel vrouwen met gezondheidsklachten geen goede diagnose of behandeling krijgen?
De kern van het probleem: Medische wetenschap is gericht op mannen
Een van de belangrijkste thema’s in het boek is het feit dat de meeste medische onderzoeken en behandelingen niet gericht zijn op vrouwen maar gebaseerd zijn op de ‘gemiddelde patiënt’ en dat is meestal een man van middelbare leeftijd. Onvoorstelbaar! Je kunt dan ook wel nagaan dat de gevolgen hiervan schrijnend zijn:
- Vrouwen krijgen vaker te horen dat hun klachten psychisch zijn.
- Veel ziektes uiten zich anders bij vrouwen dan bij mannen, waardoor diagnoses worden gemist.
- Hormonen spelen een grote rol in het vrouwenlichaam, maar hier wordt onvoldoende rekening mee gehouden in de medische wetenschap.
Kaijer onderbouwt haar verhaal over vrouwengezondheid met feiten en cijfers. Zo blijkt dat 80% van de mensen met onverklaarbare gezondheidsklachten vrouw is. Ook lijden vrouwen vaker aan auto-immuunziekten zoals reuma en schildklierproblemen, maar de oorzaak hiervan is nog steeds onvoldoende onderzocht.
Vrouwengezondheid: Meer aandacht voor onbegrepen vrouwenklachten
Met Ik ben geen man! wil Mirjam Kaijer niet alleen bewustwording creëren, maar ook verandering in gang zetten. Ze pleit voor meer wetenschappelijk onderzoek naar man-vrouwverschillen in de gezondheidszorg en voor een persoonlijkere benadering van patiënten.
In 2022 richtte ze de stichting Voices for Women op, die zich inzet voor betere gezondheidszorg voor vrouwen. Vanuit deze stichting is ook een documentaire gemaakt over de ervaringen van vrouwen met onbegrepen gezondheidsklachten.
Voor wie is dit boek?
Dit boek is een must-read voor elke vrouw die ooit heeft geworsteld met onverklaarbare gezondheidsklachten of zich niet serieus genomen voelde door de medische wereld.
Vrouwen leven langer dan mannen, maar het aantal levensjaren in goede gezondheid is minder.
Feit uit het boek: Ik ben geen man
Ook voor zorgprofessionals en beleidsmakers biedt het boek: ‘Ik ben geen man!‘ waardevolle inzichten en stof tot nadenken.
Een krachtig boek dat verandering teweegbrengt
Ik ben geen man! is een eyeopener en een pleidooi voor meer aandacht en onderzoek naar vrouwengezondheid. Mirjam Kaijer weet haar eigen ervaring te combineren met journalistiek onderzoek en maatschappelijke kritiek, waardoor het boek niet alleen persoonlijk en herkenbaar is, maar ook een belangrijke bijdrage levert aan de discussie over vrouwen in de zorg.


>>>Bekijk het boek hier bij Bol.com
Wil je meer weten over waarom vrouwen nog steeds niet serieus worden genomen in de medische wereld en wat hieraan gedaan kan worden? Dan is het boek: Ik ben geen man! een absolute aanrader.
ISBN: 9789492398819
Prijs: €24,95
Verschenen op: 25 maart 2025
❤️ Heb jij ervaring met onverklaarbare gezondheidsklachten en herken je je in het verhaal van Mirjam Kaijer? Deel je ervaring in de reacties!