voedselverspilling tegengaan

Voedselverspilling tegengaan? 5 tips waardoor je minder eten weg hoeft te gooien.


Nog steeds wordt er teveel voedsel weggegooid wat nog best te gebruiken was geweest. Redenen om dit voedsel te verspillen zijn onder andere: er is te veel van het product gekookt of bereid, de producten zijn op verkeerde wijze bewaard, of er zijn gewoon teveel boodschappen ingekocht. Door voedselverspilling gaat er elk jaar weer veel goed voedsel verloren. Dat is niet alleen hartstikke zonde maar het kost je ook nog eens geld. Want het is natuurlijk veel goedkoper om al je voedsel volledig te gebruiken. Wil jij ook minder eten weggooien en voedselverspilling tegengaan? Lees dan deze 5 tips die HelloFresh met ons wil delen.

Voedselverspilling tegengaan? En geld besparen?

Twee derde van de Nederlanders wil geld besparen door minder eten weg te gooien

Maar liefst 67% van de Nederlanders wil geld besparen door voedselverspilling te verminderen, zo blijkt uit onderzoek* van maaltijdboxleverancier HelloFresh. Toch geeft twee derde (64%) van de huishoudens nog aan dat zij graag meer tips zouden willen om producten volledig te gebruiken in de keuken. In het kader van de Nationale Verspillingsvrije Week (7-13 september) geeft HelloFresh je graag 5 tips hoe je jouw restjes omtovert tot feestelijke borrelhapjes of snacks. Kijk hier voor meer inspiratie over restjes.

Deze producten verspillen we het meest

Uit onderzoek** van het Voedingscentrum blijkt dat brood en deegwaren de producten zijn die het meest worden verspild door de Nederlandse consument. Jaarlijks gooien we in Nederland maar liefst 104 miljoen broden in de prullenbak. Daarna zijn dit de volgende producten waarop de meeste winst te behalen valt:

  • zuivel (88 miljoen kilo),
  • groenten (62 miljoen kilo) en
  • fruit (52 miljoen kilo),
  • aardappels (52 miljoen kilo) en
  • vlees (42 miljoen kilo)

Een makkelijke manier om verspilling hiervan tegen te gaan is de restjes in je keuken creatief te hergebruiken.

Voedselverspilling tegengaan? Met deze vijf tips moet dat lukken! 

Er zijn best veel dingen wat je zelf kunt doen om te zorgen dat je geen voedsel verspilt. Maak een planning voor wat je wilt gaan koken, check je voorraad van wat je nog in huis hebt en maak dan vervolgens je boodschappenlijstje. Heb je al restjes voedsel over, kijk dan eerst eens wat je er nog van zou kunnen maken voordat je het wegggooit.

Voedselverspilling tegengaan: Ga met onderstaande tips zelf aan de slag!

1. Bruchetta van oud brood

Wrijf een knoflookteen en een halve tomaat over plakjes oud brood. Bak een aantal  snoeptomaatjes in een pan op een laag vuur. Meng een beetje ricotta met verse basilicum en smeer op het brood. Schep daar de tomaatjes bovenop, besprenkel met wat olijfolie, peper en zout en bak vijf minuten in de oven.

2. Croque monsieur van ‘oude’ kaas

Zolang kaas geen schimmel vertoont, kun je deze nog prima opeten. Heb je kaas over van een kaasplankje? Rasp deze dan op een broodje en toast hem in  een tosti-ijzer of onder de grill. Zo maak je je eigen versie van de croque monsieur. 


3. Muffins met overrijpe bananen

Na een paar dagen in de fruitmand kunnen er bruine vlekken op bananen komen, maar dat betekent niet dat je ze direct moet weggooien. Je kunt de bananen toevoegen aan koekjes of muffins deeg of er smeuïg bananenbrood van maken.

4. Aardappelkoekjes

Heb je een overschot gekookte aardappelen? Prak ze fijn, snipper een uitje en meng het geheel met ei. Vorm er vervolgens balletjes van ter grootte van een rösti en haal ze door een klein beetje paneermeel. Doe de balletjes in de pan en druk ze plat. Binnen 5 minuten staan er heerlijke aardappelkoekjes op tafel.


5. Kippenbouillon van restje kip

Heb je gegaarde kip over? Gooi het niet weg, maar kook het in ruim water met je (restjes) rozemarijn of tijm. Laat het minimaal 4 uur trekken en klaar is kees: huisgemaakte kippenbouillon. 

Boekentips tegen voedselverspilling

Tot slot nog een aantal boekentips voor als je op zoek bent naar meer tips, inspiratie en recepten om voedselverspilling tegen te gaan.


Over het onderzoek *

Representatief onderzoek uitgevoerd door Censuswide voor HelloFresh onder 1.008 respondenten die in maart 2021 in Nederland woonden. 

Over het onderzoek**

Onderzoek uitgevoerd door het Voedingscentrum naar voedselverspilling onder Nederlandse huishoudens in 2019. 


Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1
Welkom bij gewichtsconsulent Natuurlijk! Ida. Waarmee zou ik jou kunnen helpen?