Wanneer je aan koffie denkt, zul je wellicht niet meteen de associatie maken met gezondheid. De donkere, geurende vloeistof, geliefd door velen voor zijn energieke kick en vorm van dagelijkse troost, heeft immers een reputatie die door de jaren heen regelmatig ter discussie heeft gestaan. Echter, recente onderzoeken werpen een nieuw licht op koffie, suggererend dat, wanneer juist bereid en geconsumeerd, het meer is dan alleen een wakker-maker. Het kan daadwerkelijk bijdragen aan een gezonde levensstijl. Van het hoge gehalte aan antioxidanten tot de subtiele kunst van het kiezen van de juiste bonen en toevoegingen: laat ons eens duiken in de wereld van gezonde koffie en de manieren waarop jouw dagelijkse kopje niet enkel lekker, maar ook goed voor je kan zijn.
Gezonde koffie
Vocht hebben we dagelijks nodig. Veel mensen drinken eigenlijk te weinig gedurende de dag. Je dagelijkse inname zou minimaal 1.5 liter moeten zijn. En wat kun je dan het beste drinken? Water, prikwater, koffie of (kruiden)thee.
Een hele tijd werd er gezegd dat koffie niet gezond zou zijn. Maar is dat eigenlijk wel zo? Lees onderstaande blog: “Koffie: 3 tips om dit super gezond te maken | Door Mark Soons van eerlijkoverbuikspieren.nl“, om je koffie gezond te drinken.
Koffie: 3 tips om dit super gezond te maken
Als enige Barista van Nederland (en waarschijnlijk ter wereld) die geen koffie drinkt, wil ik een aantal tips delen, die je koffie in een gezonder daglicht zullen zetten.
Hoewel vrijwel iedereen die ik ken wél koffie lust en ook dagelijks drinkt, soms wel 3 tot 4 koppen per dag, zien ze het geen van allen als een gezond drankje.
En dat is het in de meeste gevallen ook niet, tenminste niet op de manier waarop de meesten het drinken, met scheppen suiker, kunstmatige zoetstoffen en kunstmatige creamers.
Daarom wil ik je deze tips geven om ervoor te zorgen dat je van je koffie wel een gezond drankje kunt maken en waar je voor op moet letten.
Allereerst heb je misschien in het verleden weleens een discussie meegekregen over de mogelijk ongezonde stoffen die in koffie voorkomen, zoals kleine hoeveelheden acrylamide en andere schadelijke stoffen, die in vers gezette koffie voor kunnen komen.
Deze zouden mogelijk negatieve gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid. Ik heb goed nieuws voor je: Koffie zit zo boordevol gezonde antioxidanten, fenolen en andere gezonde nutriënten, dat dit de mogelijke schadelijke stoffen meer dan teniet doet.
Koffie blijkt zelfs de grootste leverancier van antioxidanten te zijn voor een groot aantal Nederlanders, al heeft dit vooral te maken met het feit dat ze te weinig antioxidanten uit groente en fruit binnen krijgen, waardoor koffie hun grootste bron is.
Het zou daarom geen kwaad kunnen om hier wat meer variatie in te brengen, door je bronnen van antioxidanten te mixen tussen groente, fruit, kruiden, specerijen, thee, ongezoete rauwe cacao en als je het echt wilt: koffie.
De beste manier om een kop koffie te maken
Hieronder wil ik je drie tips geven om de voordelen van koffie maximaal te benutten en de nadelen te minimaliseren.
1. Allereerst: zorg ervoor dat je alle verrijkte suikers en kunstmatige zoetstoffen vermijdt.
Veel beter en gezonder is het om te kiezen voor gezondere alternatieven zoals een beetje stevia of biologische ahornsiroop. Persoonlijk zou ik kiezen voor kokossuiker, omdat dit meer gezonde voedingsstoffen bevat dan gewone suiker en een lagere glycemische waarde heeft. Maar het allergezondste is natuurlijk helemaal geen suiker.
Als je koffie gaat halen bij een van de vele mooie koffiewinkels die Nederland tegenwoordig rijk is, vermijd dan in ieder geval alle populaire namen (frappuccino, latte etc.) omdat deze vrijwel ALTIJD barstensvol suiker en kunstmatige zoetstoffen zitten. Er zijn koffie’s bij Starbucks die zo’n 300-400 calorieën bevatten per beker. Niet bepaald goed voor je suikerspiegel en je vetverbranding, zou ik zeggen.
Op zich kan een latte of cappuccino kan op zich nog wel ok zijn, zolang je maar vraag om er geen suiker of zoetstoffen in te doen. Vervolgens kun je zelf je eigen Stevia erin doen.
Tip: Neem altijd je eigen Stevia mee, als je weet dat je die dag koffie buiten de deur gaat drinken en je anders suiker of zoetstof erin zou doen. De meeste koffiezaken beperken de zoete keuzes tot suiker en kunstmatige zoetstoffen.
2. Je zou altijd kunstmatige creamers (zowel vloeibaar als poeder) moeten vermijden, omdat deze veel zoete glucose-fructosesiroop en geharde vetten (denk: transfer) bevatten. Wat je beter kunt doen, is volle, biologische melk te kiezen. Als je het kunt vinden is de beste melk, biologische rauwe grasgevoerde melk. Deze “echte” melk bevat CLA en Vitamine K2 en is veel gezonder dan dat spul dat ze in de supermarkt melk durven noemen.
Aangezien deze niet op iedere straathoek te vinden is, zou je ook kunnen kijken naar kokosmelk. Een van mijn persoonlijke favorieten, aangezien het simpelweg heerlijk smaakt. Let wel op dat je de blikken kokosmelk koopt, deze dan in een glazen fles overschenkt en in de koelkast zet. (Blik nooit in de koelkast bewaren) Koop niet die kartonnen pakjes kokoscreamer, omdat dit niets meer is dan afgewaterde kokosmelk. Niet te drinken!
Dus echte kokosmelk, naar mijn mening het beste alternatief voor grasgevoerde melk. Persoonlijk vind ik het beter smaken dan gewone melk en ik kreeg steeds meer medestanders. Als je koksmelk in je koffie doet, dan hoef je vaak niet eens meer iets zoet erbij, zo lekker is de smaak. Daar komt nog bij dat kokosmelk gezond is, vanwege de middellange vetketens die het bevat.
3. Als je nog meer gezonde antioxidanten in je koffie wilt en een heerlijke smaaktoevoeging, kies er dan voor om wat kaneelpoeder toe te voegen. Kaneel zorgt ervoor dat je bloedsuikerniveau beter onder controle te houden is en heeft talloze andere gezonde voordelen. En het smaakt heel goed in koffie! (heb ik me laten vertellen)
Drink niet teveel
Als je geen koffieverslaving op wilt bouwen, zorg er dan in ieder geval voor dat je niet meer dan 1 kop koffie per dag drink en dan maximaal vijf dagen per week. Bovendien, teveel cafeïne kan zorgen voor bijnieruitputting bij sommige mensen.
Persoonlijk kies ik er liever voor om me te beperken tot thee: groene, zwarte, oolong, Yerba Mate, rooibos en Pu Erh zijn mijn favorieten. Ze bevatten veel minder cafeïne dan koffie en ik voorkom hiermee het verschijnsel dat ik zie bij veel collega’s en vrienden die 3-4 koppen koffie per dag drinken. Zij krijgen namelijk hoofdpijn als ze een dag geen koffie drinken, vanwege het cafeïne afkickverschijnsel. Op dat soort verslavingen (en bijwerkingen!) zit ik gewoon niet te wachten.
Gezonde koffie drinken
Ondanks deze nadelige gevolgen van cafeïne, zijn er talloze studies te vinden die de voordelen van de antioxidanten in koffie onderschrijven.
Als laatste kan de Barista in mij het niet laten om je uit te leggen welke koffie je het beste kunt kopen. In een land waar koffie uit cupjes, pads en automaten lijkt te komen, zijn sommigen van jullie misschien vergeten dat koffie gemaakt wordt van hele koffiebonen. En als je dan toch de moeite hebt genomen om een koffiemolen of volautomaat aan te schaffen, zorg ervoor dat je de juiste koffiebonen koopt. Biologische koffiebonen bevatten namelijk niet de schadelijke pesticiden, herbiciden en fungicide, die normaal gesproken in grote hoeveelheden terug te vinden zijn in de koffiebonen voor de massa.
Pas op voor pesticiden
Zoals ik al vaker heb verteld zijn deze pesticiden in je lichaam kunnen fungeren als nep-vrouwelijke hormonen, xenon-oestrogenen genoemd, die eraan bijdragen dat vrouwen eerder in de puberteit komen, later in de overgang gaan en hogere kans hebben op borstkanker. Bij mannen vind ik borsten niet zo mooi, maar dat is persoonlijk natuurlijk. Hogere gehaltes aan vrouwelijke (nep) hormonen in je lichaam kunnen hieraan bijdragen en last but not least: je gaat er meer buikvet van vasthouden. Zorg er daarom voor dat je zoveel mogelijk biologische onbespoten producten eet, maar met name biologische koffiebonen kiest, aangezien dit een van de meest bespoten gewassen is ter wereld.
Hopelijk kun je met deze tips op een gezonde manier genieten van je favoriete drankje. Mocht je dit artikel willen delen met andere koffie lovers, dan mag dat natuurlijk altijd!