Invloed van stress tijdens de overgang

Stress tijdens de overgang: Stress verergert overgangsklachten

De overgang is een natuurlijk proces waarbij de oestrogeenproductie bij vrouwen afneemt en doordat de eierstokken geen eicellen meer produceren. Dit proces brengt vaak symptomen met zich mee zoals opvliegers, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Daarnaast kan stress deze symptomen verergeren en zelfs nieuwe klachten veroorzaken tijdens de overgang.

Stress en overgang

Stress kan een grote invloed hebben op het hormonale systeem van vrouwen tijdens de overgang. Het kan leiden tot een verhoogd niveau van het stresshormoon cortisol in het lichaam, wat kan leiden tot veranderingen in de hormoonspiegels, waardoor de symptomen van de overgang kunnen verergeren of nieuwe klachten kunnen ontstaan.

Eén van de meest voorkomende symptomen van de overgang zijn opvliegers en nachtelijk zweten. Stress kan deze klachten verergeren omdat het de lichaamstemperatuur kan verhogen en de frequentie van opvliegers kan verhogen. Bovendien kan stress er ook voor zorgen dat vrouwen minder goed slapen en daardoor nog vermoeider zijn en meer last hebben van concentratieproblemen.

Een ander symptoom van de overgang dat verergerd kan worden door stress is stemmingswisselingen. Vrouwen kunnen zich onrustig, angstig en geïrriteerd voelen als gevolg van stress en deze emoties kunnen leiden tot depressie en slapeloosheid.

Rol bijnieren tijdens de overgang

Daarnaast spelen ook de bijnieren een belangrijke rol bij de vermindering van oestrogeen productie. De bijnieren zijn kleine orgaantjes die bovenop de nieren liggen en verantwoordelijk zijn voor de productie van verschillende hormonen, waaronder cortisol en oestrogeen. Tijdens de overgang neemt de aanmaak van oestrogeen in de eierstokken af, waardoor de bijnieren een grotere rol krijgen in het produceren van oestrogeen. Een gezonde en evenwichtige bijnierfunctie is dan ook van groot belang voor vrouwen tijdens de overgang.

De aanmaak van stresshormonen zoals cortisol, heeft namelijk voorrang boven de productie van geslachtshormonen.

De bijnieren kunnen namelijk ook zijn namelijk ook verantwoordelijk voor de productie van stresshormonen. cortisol, een hormoon dat essentieel is voor het regelen van de stressrespons in het lichaam.

Stresshormonen

Wanneer het lichaam onder stress staat, verhogen de bijnieren de productie van stresshormonen om het lichaam te helpen omgaan met de stressvolle situatie. Deze hormonen staan bekend als de ‘vecht-of-vlucht’ hormonen, omdat ze ervoor zorgen dat het lichaam een extra inspanning kan verrichten bij gevaar, ziekte of stress. Stress kan een levensbedreigende situatie zijn. Dus de aanmaak van stresshormonen gaat altijd voor. Tijdens een stress situatie moet je namelijk kunnen vluchten of vechten. Echter, wanneer de bijnieren constant onder stress staan, en we dat chronische stress noemen, wordt er constant cortisol aangemaakt. Deze constante productie van cortisol ten koste gaan van de productie van andere hormonen zoals oestrogeen.

Dit kan leiden tot een tekort aan oestrogeen in het lichaam, wat kan op zijn beurt weer kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, stemmingswisselingen en verlies van libido.

Stress verminderen

Daarom is het belangrijk om stress te verminderen en de bijnieren te ondersteunen, bijvoorbeeld door middel van gezonde voeding, ontspanning, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap. Dit kan helpen om de cortisolproductie te normaliseren en de oestrogeenproductie te ondersteunen.

Ten slotte kan stress tijdens de overgang ook leiden tot fysieke klachten zoals hoofdpijn, spierpijn, duizeligheid en maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen verergeren als gevolg van de verhoogde cortisolspiegels die gepaard gaan met stress.

Tips om stress te verminderen tijdens de overgang

Het is dus belangrijk om stress tijdens de overgang te verminderen of te vermijden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie, het onderhouden van een gezonde levensstijl met voldoende beweging en slaap en de externe factoren aanpakken die stress kunnen veroorzaken, zoals werkdruk of relatieproblemen.

Hier zijn een paar tips om stress tijdens de overgang te verminderen:

Maak de tijd voor ontspanning: Het is belangrijk om regelmatig tijd voor jezelf te nemen en te ontspannen. Dit kan een stukje wandelen zijn, het lezen van een boek, yoga, meditatie, of zelfs een lekker bad of voetenbad met magnesium te nemen. Door het nemen van tijd voor jezelf, kan je en opladen en kan je beter omgaan met de uitdagingen van de dag.

Voldoende slaap: Een goede nachtrust is absoluut cruciaal voor je algehele gezondheid en welzijn. Tijdens de overgang krijgen veel vrouwen te maken met slapeloosheid en nachtelijk zweten. Als dit voor jou het geval is, probeer dan een bedtijdroutine te creëren om beter te kunnen slapen.

  • Dit kan het volgen van een vast slaapschema zijn,
  • Het vermijden van koffie in de namiddag,
  • Het lezen van een boek voor het slapen gaan
  • Of het kijken van een ontspannende film.

Voeding: Een gezond en gevarieerd voedingspatroon kan helpen bij het verminderen van stress. Zorg ervoor dat je regelmatig eet en kies voor voeding rijk aan vitaminen en mineralen om je lichaam van de juiste brandstof te voorzien. Vermijd suikerrijke en vette voeding, omdat deze kan bijdragen aan stress en angst.

Praat erover: Praat met vrienden en familie over je stress en overgangsklachten. Het kan geruststellend zijn om te weten dat je niet de enige bent die ermee te maken heeft. Ook kan het helpen om samen dingen te bedenken of te ondernemen om stress te verminderen.

Stress tijdens de overgang en de invloed hiervan op overgangsklachten

Ten slotte kan het verlichten van stress tijdens de overgang niet alleen het welzijn van vrouwen verbeteren tijdens deze moeilijke periode. Het kan ook het risico op het ontwikkelen van andere gezondheidsproblemen op latere leeftijd verlagen. Het is daarom belangrijk om stress te verminderen en een gezonde levensstijl te behouden tijdens de overgang.

Hulp nodig tijdens de overgang?

Natuurlijk! door de overgang

Natuurlijk! Ida is een gediplomeerd BGN gewichtsconsulent met als specialisatie voeding en overgang. Meer weten? Of heb jij begeleiding nodig? Klik hier voor meer informatie.

*Natuurlijk! Ida is aangesloten bij de BGN: `Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland`. 👛 Dit betekent dat de kosten van de door Natuurlijk! Ida aangeboden trajecten, geheel of gedeeltelijk, kunnen worden vergoed door verschillende zorgverzekeraars. Dit is afhankelijk van de betreffende zorgverzekeraar en het verzekerde pakket. De vergoeding zal niet ten koste gaan van je eigen risico.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1
Welkom bij gewichtsconsulent Natuurlijk! Ida. Waarmee zou ik jou kunnen helpen?