Stoppen met snacken

Stoppen met snacken? Zo krijg jij controle over je snackgedrag

Ik kom ze heel vaak tegen in de praktijk. Vrouwen die graag af willen vallen maar waarbij het maar niet wil lukken omdat ze, zoals het het zelf noemen, vaak zin hebben in ‘iets’ lekkers. Meestal is dit in de avond. Hierbij blijven ze verlangen naar lekker eten terwijl ze eigenlijk geen honger hebben. Het is een drang geworden. Een drang om lekker te snacken. Wat zit achter deze drang? En hoe kun je dan stoppen met snacken?

Omdat ik altijd geïnteresseerd ben in de psychologie achter dit eetgedrag, heb ik mij onlangs ingeschreven voor de hbo module voeding en psychologie. Om mij in de psychologie achter eetgedrag te verdiepen, lees ik ook graag boeken. De titel van het boek ‘stoppen met snacken’, maakte mij nieuwsgierig naar dit boek. Ik heb het inmiddels gelezen en deel graag mijn inzichten over het boek.

Zelfhulpboek bij het stoppen met snacken

Heerlijk, eindelijk eens een zelfhulpboek bij het stoppen met snacken. De meeste boeken gaan over wat je wel en juist niet moet eten. Er wordt dan al snel onderscheid gemaakt tussen goed en fout oftewel gezond en ongezond. Om een goede relatie met eten op te bouwen zou je je hier juist helemaal niet mee bezig hoeven te houden.

Vrijwel de meeste vrouwen die ik bij mij in de praktijk zie, hebben een langdurig verleden met overgewicht, diëten, afvallen en weer aankomen. Ze hebben van alles geprobeerd maar meestal ligt dus de nadruk op wat ze niet mogen eten. Even houden ze dit vol maar al snel vallen ze terug in hun ‘oude patroon’.

In het boek spreekt Carien over het complete plaatje, dat is waar het uiteindelijk om draait. Zoals het hongergevoel en wat voeding met je doet want je eetgedrag wordt door tal van dingen bepaald, zoals:

  • Je omgeving,
  • Ervaringen uit je verleden,
  • De biologie,
  • Emoties,
  • Gedachten,
  • Gewoontes

Stoppen met snacken is geen dieetboek, het is een zelfhulpboek waarmee je dus zelf actief aan de slag kunt gaan met het aanpakken van jouw snackgedrag.

Stoppen met snacken

Hoe weersta je de verleiding van een zak chips, bak ijs of reep chocola? In het boek Stoppen met snacken, reset je trek legt psychotherapeut Carien Karsten uit hoe je dit snackgedrag onder controle krijgt.

Stoppen met snacken? Hoe doe je dat?

De helft van de Nederlanders heeft overgewicht en drie op de vier volwassenen wil stoppen met snacken. Maar de meeste mensen lukt het simpelweg niet om cravings te weerstaan. 

  • Waarom zwichten we toch altijd weer voor dat handje paprikachips of stukje karamel-zeezout chocolade?
  • En hoe kunnen we ons gedrag écht verbeteren? 

Carien Karsten zet in haar boek Stoppen met snacken, reset je trek uiteen dat je eerst het emotionele systeem dat ten grondslag ligt aan je lekkere trek moet begrijpen, voordat je jouw eetpatroon blijvend kunt veranderen. Ze maakt duidelijk hoe de biologie en psychologie van het beloningssysteem werken en hoe omgeving, ervaringen, emoties, gedachten en gewoontes eetgedrag beïnvloeden.

Het boek bestaat uit theorie afgewisseld met praktijkvoorbeelden, vragenlijsten, oefeningen en technieken waar je dus zelf mee aan de slag kunt gaan.

Multimodale analyse van je eetgedrag

De rode draad van het boek is het multimodale model. Door middel van dit overzichtelijk model helpt ze je in kaart te brengen hoe jouw emotionele systeem in elkaar steekt. Hiermee krijg je inzicht in jouw snackgedrag.

Daarnaast leer je dus om naar het gehele plaatje te kijken zoals emoties, gedachten en gewoontes. Hoe al die verschillende elementen op elkaar inspelen vind je vervolgens in het multimodale model. Door dit model in te vullen maak je voor jezelf een analyse van je eetgedrag. Daarna stippel je een persoonlijke route uit waarbij negatieve eetpatronen doorbroken worden.

In het boek worden verschillende snelwerkende psychologische technieken uitgelegd die je zou kunnen doen om je trek te resetten. Denk daarbij aan:

  • Mindfulness,
  • EMDR,
  • Flash,
  • Whoosh en
  • Cognitieve gedragstherapie

Stuk voor stuk mooie technieken die je binnen vijftien minuten leren weerstand te bieden aan je snackdrang. Elke techniek wordt duidelijk beschreven in het boek. Ook voor professionals zijn dit mooie technieken om toe te passen in de praktijk.

Snel aan de slag om snackgedrag te veranderen

Kun je niet wachten om je snackgedrag te veranderen? Dan kun je meteen aan de slag met ACCEPT:

  • Accepteren
  • Craving
  • Cognitie
  • Emotie
  • Positieve draai
  • Terugval voorkomen

Dit staat allemaal in het laatste hoofdstuk beschreven. Aan de hand van je eigen situatie kun je de hoofdstukken erbij pakken die voor jou van toepassing zijn.

VVV aanpak van te veel snacken

Als je denkt dat er achter jouw snackgedrag geen emotionele problemen of trauma’s schuilgaan, dan kun je ook een kortere versie van het multimodale model invullen. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van de VVV aanpak:

  • Verken je gewoontes
  • Verander een slechte gewoonte
  • Versterk een goede gewoonte

Deze aanpak laat je vaste gewoontes verkennen, hoe je deze kunt veranderen en hoe je je goede gewoontes kunt versterken.

Over Carien Karsten

Carien Karsten (1954) is psycholoog-psychotherapeut, EMDR-practitioner en Flash-therapeut en geeft trainingen over preventie van stress en burn-out.

Wilskracht legt het op den duur altijd af tegen de innerlijke drijfveer om toch die reep chocola, dat ijsje of die chips te eten.

Carien Karsten

Carien schreef onder andere de volgende boeken:

Stoppen met snacken is een zelfhulpboek voor iedereen die zijn of haar eetgedrag onder controle wil krijgen. Ook is het een gids voor diëtisten, psychologen, voedingscoaches en therapeuten die anderen bij hun eetproblemen willen begeleiden. Er staan duidelijke en originele oefeningen in, waarvan ook de wetenschappelijke achtergrond en therapeutische toepassing wordt belicht. 

Ik heb het boek vanuit twee oogpunten gelezen, namelijk als professional maar ook vanuit de cliënt. Voor beide groepen kan ik het boek zeer aanraden. Als gewichtsconsulent heb ik er veel van geleerd. Vooral het model om het snackgedrag in kaart te brengen heeft mij veel nieuwe inzichten gegeven. Ook de andere technieken zijn zeer duidelijk beschreven en kunnen ook weer ingezet worden in de praktijk.

Carien heeft een fijne schrijfstijl. Alles waarover ze schrijft is in duidelijke Jip en Janneke taal beschreven. Dit maakt het boek makkelijk te lezen en te begrijpen.

Voor de cliënt is dit ook een zeer goed zelfhulp boek. Besef wel dat het niet een snelle reset methode is. Je moet er wel echt wat voor doen. Als je graag wilt stoppen met snacken en je hebt al van alles geprobeerd dan is dit boek zeker een aanrader en het proberen waard. De tal van beschreven technieken en oefeningen nodigen uit om mee aan de slag te gaan en zullen je vast de nodige inzichten geven.

Door je cravings nu eens echt onder de loep nemen, kom je veel meer te weten over het eetgedrag. Door de reden achter het snacken te achterhalen, kan ook jij stoppen met snacken.

*Het boek ‘Stoppen met snacken’ heb ik gekregen. Dit heeft mijn mening over het boek en de recensie die hieruit voort is gekomen, niet beïnvloed.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1
Welkom bij gewichtsconsulent Natuurlijk! Ida. Waarmee zou ik jou kunnen helpen?