Kanker is een ingrijpende ziekte. De eerste periode na de diagnose kanker staat dan ook voornamelijk in het teken van overleven. Het is ook pas de periode erna, als je schoon verklaard bent, dat de verwerking begint. Ineens hoef je niet meer zo vaak naar het ziekenhuis. Langzaam keert de rust weer wat toe. Iedereen om je heen leeft weer zijn eigen leven. Voor jou gaat dat helaas niet zo gemakkelijk. De afgelopen periode was het voor jou overleven.
Het lijkt alsof je na de diagnose kanker in een sneltrein bent gestapt. Deze trein blijft maar doorrijden en stopt bij geen halte. Nu je in remissie bent, mindert de trein snelheid.
Voor jou begint het besef en de verwerking van de hele periode die aan je voorbij is gegaan, dan ook nu pas.
Een remissiecoach kan hulp bieden door coaching tijdens en na de diagnose kanker te geven.
Want misschien heb je nog zoveel vragen, heb je klachten en is er ook die angst. Angst op terugkeer, rouw, verlies en verwerking van wat je is overkomen en proberen om je leven van vroeger weer op te pakken. Vaak stuit je op onbegrip. Mensen begrijpen het niet. Je was toch genezen?
Je mag dan wel genezen zijn verklaard, je voelt je alles behalve gezond. Is het normaal wat en vooral hoe je je voelt? Wil je baas weer graag dat je langzaam weer aan het werk gaat, terwijl jijzelf daar nog niet aan moet denken? Ben je vergeetachtig, vaak moe en maak je je zorgen? En hoe pak je eigenlijk de draad van het leven na kanker weer op? Hoe neem je de regie van je eigen leven weer over?
Hierbij help ik als Remissiecoach jou graag op weg.
Waarom ik koos voor de opleiding remissiecoach
Tijdens de opleiding leerde ik verschillende mensen kennen. Ieder van hen had een eigen vakgebied en een eigen reden om voor deze opleiding te kiezen. Dat is ook het mooie van deze opleiding. Het is toepasbaar in vele werkvelden. Iedereen geeft hier dan ook een eigen draai aan. In Juli 2019 schreef ik dit stukje over waarom ik koos voor de opleiding tot Remissiecoach:
Afgelopen zaterdag heb ik al een lesdag mee mogen draaien met de opleiding remissiecoach.
Na de zomer start ik met deze opleiding. Hier heb ik enorm zin in. Al een jaar geleden zag ik deze opleiding regelmatig voorbij komen. Op een of andere manier trok het mij wel aan maar was ik ook nog wel wat huiverig. De doelgroep is heel wat zwaarder dan de mensen die ik nu coach bij hun overgewicht.
Begin Februari volgde ik de verdiepingsdag over vrouwen en hormoonhuishouding. Dit vond ik zo leuk, hier wilde ik mij graag verder in specialiseren. Dus meteen daarna begon ik aan de cursus voeding en overgang. Vrij kort daarna viel ineens het kwartje bij mij. Ik wilde toch de opleiding tot remissiecoach gaan doen en schreef mij in.
Waarom ik toch koos voor deze opleiding?
Iedere vrouw komt vroeg of laat in de overgang. Als je kanker hebt kun je helaas vervroegd in de overgang komen door de medicijnen, chemokuren of bestralingen. Maar ook kan het zo zijn dat je geen hormoonbehandeling mag ondergaan als je veel klachten ervaart tijdens de overgang. Dan is er gelukkig de mogelijkheid om de klachten op een natuurlijke manier aan te pakken. Hier sluit voor mij de opleiding remissiecoach perfect op aan.
Ik heb er echt zin in om na de vakantie met deze opleiding te starten en op korte termijn aan de slag te gaan met mijn nieuwe doelgroep: Vrouwen en overgang.
Kanker en overgang
Heb je last van overgangsklachten? Misschien ben je door de behandeling van kanker wel vervroegd in de overgang gekomen. Of kun je door je geschiedenis geen hormonen slikken maar wil je wel graag iets aan je klachten doen, ook dan kan ik je helpen. Met voeding en leefstijl is veel te bereiken. Ook hierbij kan ik hulp bieden. Als gediplomeerd gewichtsconsulent ben ik gespecialiseerd in overgang en voeding.
Remissiecoaching
Remissiecoaching is coaching na de diagnose kanker (of een andere ziekte).
Door tijdige opsporing en betere behandelingen overleven steeds meer mensen de ziekte kanker. Hierdoor is er steeds meer vraag naar ondersteuning en begeleiding in zowel de reguliere als in de complementaire zorg door ex-kanker patiënten en patiënten die in remissie zijn.
Leven na kanker, dat is iets anders dan “gewoon” de draad van het leven van vóór de diagnose weer oppakken.
Daarom is het van belang dat iedere cliënt goede nazorg krijgt op het gebied van onder andere:
- Aandacht voor psychische en sociale gevolgen
- Verlies en rouwverwerking
- Karakterverandering
- Lichamelijke effecten op lange termijn
- Vermoeidheid
- Angst op terugkeer of andere angsten
- Cognitieve problemen
- Het oppakken van het dagelijks leven
- Werkhervatting
- Nazorg: herstel op het gebied van Vitaliteit
- Voeding, Beweging, Ontspanning en slaap
Bron: A plus opleidingen remissiecoach
Kanker is een onvoorspelbare ziekte en de gevolgen zijn voor de cliënt zeer ingrijpend:
- verlies van gezondheid,
- moeite met werk hervatten,
- veranderde relaties met familie en vrienden
- en de angst dat de ziekte terugkomt.
Vaak vallen mensen na de behandeling in een zwart gat. Hier begint de verwerking van datgeen wat je overkomen is. Maar hier stopt voor artsen in het ziekenhuis hun behandeling, terwijl jij nog met zoveel vragen en klachten zit. Al met al is het noodzakelijk om in deze behoefte te voorzien en is gerichte hulp in de vorm van remissicoaching noodzakelijk.
Graag bied ik mijn hulp aan in de vorm van coaching en een luisterend oor. Zowel op afstand als bij mij in de praktijk in Surhuisterveen.
Voor meer informatie over deze bijzondere vorm van begeleiding en coaching kun je hiervoor contact met mij opnemen.