Ovenschotel zoete aardappel

Ovenschotel van zoete aardappel, prei en wortel

Ovenschotels zijn ideaal en makkelijk te bereiden. Zo kun je al een dag ervoor een ovenschotel maken zodat je deze op de dag zelf in de oven zet. Hierbij een recept van een ovenschotel van zoete aardappel, prei en wortel.

Recept ovenschotel zoete aardappel

Deze ovenschotel van zoete aardappel heb ik zelf gebruikt als lunch. Je kunt variëren met de groentes en er eventueel vlees aan toe voegen. Zo kun je deze ovenschotel ook voor het diner maken.

Dit is wat ik gebruikt heb voor 1 ovenschotel (1 persoon):

  • zoete aardappels 200 gram
  • prei 100 a 150 gram
  • Julienne gesneden wortels 100 gram
  • 1 ei
  • 1 a 2 flinke lepel hüttenkäse of cottage cheese
  • 1 lepel olijfolie
  • peper

De voorbereiding:

  • Schil de zoete aardappels en schaaf deze met bijv. een kaasschaaf in hele dunne plakjes.
  • was de prei en de julienne gesneden worteltjes.
  • Snij de prei in kleine stukjes en meng dit samen met de julienne gesneden worteltjes, in een schaaltje.zoete aardappel prei schotel 1
  • Kluts het ei samen met een lepel olijfolie, peper en de hüttenkäse in een schaaltje.zoete aardappel prei schotel 2

De ovenschotel maken:

  • Verdeel een laagje van de zoete aardappels over de bodem van de ovenschaal. Zorg dat de hele bodem bedekt is hiermee.zoete aardappel prei schotel 3
  • Bovenop de zoete aardappels komt dan het groentemengsel.zoete aardappel prei schotel 4
  • En als laatste laagje komt op het groentemengsel weer een laag van de zoete aardappels.zoete aardappel prei schotel 5
  • Giet dan langzaam het eiermengsel er overheen.
  • En dan kan het in de oven op 180 graden zo’n 45 min.
zoete aardappel prei schotel 6

En daarna: smakelijk eten!
Mijn eerste indruk was dat het smaakte naar het binnenste van een loempia. Dit komt vast van de kleine dun gesneden reepjes wortel.
Eventueel kun je in plaats van hüttenkäse, geraspte kaas gebruiken.

Ovenschotels

Een ovenschotel staat synoniem aan comfort food: het is hartverwarmend, voedzaam en bovenal heerlijk. Het recept voor de ovenschotel met zoete aardappel, prei en wortel dat we hier hebben besproken, is daar een prachtig voorbeeld van.

Maar het geweldige aan ovenschotels is dat ze ongelooflijk veelzijdig zijn. Of u nu een drukke ouder bent die op zoek is naar een maaltijd die vooraf kan worden voorbereid, een student die iets gezonds en betaalbaars wil koken, of gewoon iemand die van lekker eten houdt – ovenschotels bieden voor ieder wat wils.

De magie van ovenschotels

Wat maakt een ovenschotel zo bijzonder? Allereerst de eenvoud. Met een klein aantal basis ingrediënten kun je al snel een heerlijke maaltijd op tafel zetten. En terwijl de oven het harde werk doet, kun jezelf andere dingen doen. Ook de mogelijkheid om verschillende ingrediënten te mixen en matchen, maakt elke ovenschotel uniek. Hou je niet van wortelen? Vervang ze door paprika’s of courgettes. Ook kun je gemakkelijk tussen vegetarische en vleesvarianten wisselen om aan ieders voedingswensen te voldoen.

Heerlijke smaken

Een ander belangrijk aspect van ovenschotels is hoe de smaken zich ontwikkelen als ze samen worden gebakken in de ovenbakken.

Recept voor een heerlijke ovenschotel: courgette & tomaat uit de oven met feta. Een eenvoudig maar erg lekker bijgerecht.

Bron: Courgette & tomaat uit de oven met feta

Ook de textuur is belangrijk; die knapperige bovenlaag in combinatie met een smeuïge binnenkant is vaak wat de ovenschotel zijn karakter geeft.

Recepten voor elke gelegenheid

Of je nu een gezellige maaltijd wilt bereiden voor een koude winteravond of een lichtere schotel zoekt voor de zomerse dagen, er is altijd wel een recept voor een ovenschotel die bij de gelegenheid past. Inspiratie kunt je vinden in kookboeken, maar ook online. En vergeet vooral niet te experimenteren! Het toevoegen van een onverwacht kruid of een nieuwe kaassoort kan het gerecht een geheel andere smaak geven. Wie weet ontdek je wel een heel nieuw recept voor een ovenschotel.

Basisrecept

Ovenschotels zijn een uitkomst voor mensen die houden van lekker eten, maar niet altijd de tijd of energie hebben om uren in de keuken te staan. Ze zijn voedzaam, veelzijdig en kunnen worden aangepast aan ieders smaak en voorkeur. Na het proberen van het basisrecept voor een ovenschotel met zoete aardappel, moedig ik jou aan om creatief te zijn en je eigen draai aan ovenschotels te geven. Wie weet ontdekt je wel een nieuwe favoriete maaltijd. Eet smakelijk!

Meer lezen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1
Welkom bij gewichtsconsulent Natuurlijk! Ida. Waarmee zou ik jou kunnen helpen?