Griekse smoothie

Griekse smoothie
Een jaar terug exact deze tijd, waren we op vakantie naar Griekenland. Naar het mooie eiland Zakynthos. Griekenland is met stip mijn favoriete vakantieland. Elke keer weer een ander eiland ontdekken. Het klimaat, de mensen en de Griekse keuken maken elke vakantie zeer geslaagd. Dit jaar gaan we (helaas) niet naar Griekenland. Terugdenkend aan vorig jaar, bedacht ik deze smoothie van Griekse yoghurt.

Wat heb je nodig:

  • Uiteraard is een Griekse smoothie niet een Griekse smoothie zonder Griekse yoghurt. Dus Griekse yoghurt. Een paar flinke eetlepels.
  • 1 grote perzik, of zoals in mijn geval, 2 kleine perzikken
  • een halve avocado of als het een kleine is kun je een hele avocado toevoegen.
  • 3 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 3 eetlepels havermout
  • flinke lepel pistachenoten
  • flinke lepel granaatappelpitjes

De uitwerking:

Snijd de perzik in 4 stukken en haal de pit eruit, voeg de perzik en de avocado in de blender. Blend dit net zolang door totdat het een gladde massa is geworden, voeg daarna de lijnzaad, havermout toe en vul dit aan met de Griekse yoghurt . De hoeveelheid yoghurt dat je gebruikt is afhankelijk van hoe groot je smoothie glas is. Blend het hele geheel goed door.
Giet daarna de smoothie in het glas tot iets verder dan de helft:

Griekse Smoothie 1

Strooi daar bovenop het handjevol pistachenoten:

Griekse smoothie 2

En giet daaroverheen de rest van de smoothie.
En als garnering kun je de granaatappelpitten er nog overheen strooien:

Griekse smoothie 3

Eet smakelijk! Oftewel Kali orexi

Kokosmelk met frambozen

Ik had nog een pak kokosmelk staan, dus hoog tijd om daar eens mee aan de slag te gaan. Eigenlijk iets makkelijks wat snel ‘even’ te maken is. Een gezonde, suikervrije variant op de welbekende Fristi. Met 3 kids in het testpanel besloot ik dit te maken:

  1. Een handjevol frambozen. Deze komen uit de vriezer. Ik heb ze eerst laten ontdooien. Misschien ook lekker als ze nog bevroren zijn? Kokosmilkshake met framboos?

2015-04-02 001 002aangepast

  • 300 ml. kokosmelk

2015-04-02 001 008

En in de blender maar even goed laten draaien.

Het resultaat:

2015-04-02 001 010

 

Het oordeel: het kidspanel bestaande uit 3 kinderen variërend in de leeftijd van 2,5, 7 en 13 jaar is er unaniem over eens dat dit niet lekker is… En dat het helemaal niet zo smaakt als een Fristi…  De jongste wou het niet eens proberen en bleef ver uit de buurt van de beker… 🙁 Jammer!  Misschien volgende keer meer frambozen en/of minder kokosmelk of proberen met aardbeien? Ik zelf vond het niet vies smaken, de smaak is even wennen maar niet verkeerd. Dus ik heb het dan ook opgedronken.

 

Smoothie à la Ida

Smoothie time!
Ik ben helemaal verslaafd aan smoothies. Elke morgen eet ik een smoothie als ontbijt. Eet idd want ik hou van een dikke smoothie. Hou je hier niet van dan kun je kokos- of amandelmelk gebruiken. Dan wordt de smoothie niet zo dik. Het handige van een smoothie is dat je van alles met elkaar kunt combineren om je favoriete smoothie te ontdekken. Noten, zaden, kokosmeel, fruit, vruchten, alles kan. Ik gebruik zelf altijd Biogarde yoghurt. Soms ook wel Griekse yoghurt. Dit zijn de enigste soorten yoghurt die ik kan vinden in de supermarkt waar geen suiker aan is toegevoegd. Ik beperk mij altijd tot maximaal 2 stuks fruit. Dit i.v.m. de fruitsuikers (fructose) die hier in zit. Ik eet ook niet 3 bananen achter elkaar op, dus doe ik dit ook niet in de smoothie. Of 1 stuks fruit en 2 halve, dat kan ook. Of 1 banaan met een klein handjevol aardbeien, bessen of frambozen.
Dit is mijn favoriete: “smoothie à la Ida”:

Ingrediënten:

  • 1 banaan
  • Een halve avocado
  • 3 eetlepels lijnzaad
  • 3 eetlepels havermout
  • klein beetje walnoten
  • amandelschaafsel als garnering
  • Biogarde yoghurt. Hoeveelheid is afhankelijk van hoe groot je glas is.

Vervang de avocado eens in een eetlepel kokosmeel, ook heerlijk! Of i.p.v. de avocado een klein handjevol frambozen of aardbeien.

Uitwerking:

  • Ik doe altijd eerst de banaan in kleine stukjes en een geprakte halve avocade in de blender. Dit mix ik dan even.
  • Dan voeg ik de lijnzaad, havermoot en biogarde yoghurt toe. Even mixen en klaar!
  • Ik vul het glas dan voor ongeveer 3/4 met de smoothie, dan voeg ik de walnoten toe en daarbovenop het laaste restje smoothie.
  • Als garnering gebruik ik dan amandelschaafsel.

2015-03-31 001 002

2015-03-31 001 004

2015-03-31 001 006

Veel succes en ik ben benieuwd wat jij er van vindt! Heb jij ook een lekker smoothie recept? Laat het mij weten en dan plaats ik deze.

Appel kaneel smoothie

Appel kaneel smoothie naar een recept van LieskeLicious

Ingrediënten:

  • 1 appel
  • 175 ml. melk
  • 3 eetlepels havermout
  • 1 theelepel kaneel voor de garnering

Chocolademelk van Pecannoten

Chocolademelk van Pecannoten door LieskeLicious

Ingrediënten:
  • 120 gram geroosterde pecannoten
  • 30 gram cacao
  • 2 eetlepels honing
  • 4 dl water
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 dadel

 

Mix alle ingrediënten in de blender en klaar is je heerlijke chocolademelk!