Foto impressie moestuin

Het gaat goed met de moestuin!

Hierbij een kleine foto impressie van het mini tuintje.

 

 

Radijsjes uit de moestuin

Radijsjes uit de moestuin

radijsjes groentetuin

 

Spinazie

Huge spinazie uit de moestuin!

spinazie-popeye

Moestuin 1 Moestuin 2

Snack komkommers 1 (2)

Snack komkommers 1

Snack komkommers

 

 

 

 

Tuinkers kweken op de peuterspeelzaal

Het zijn de kleine dingen die het doen. Op de peuterspeelzaal zijn ze ook druk bezig geweest met het kweken van tuinkers! Hartstikke leuk en makkelijk om te doen. Hier kwam mijn zoontje Lennard mee thuis.

tuinkers kiementuinkers kiemen (2)tuinkers kiemen (3)

 

 

 

 

 

Lees ook deze blog over kiemen.

 

 

Wie zaait, zal oogsten!

Wie zaait, zal oogsten!

En dan ineens gaat het hard! Zowel binnen als buiten groeien de planten in rap tempo!

Lennard makkelijke moestuin

En is het in de “so called” kas ( lees: plantenbakken in de vensterbank bij mijn zoontje op zijn slaapkamer) tijd om de eerste groente te oogsten! Al enige dagen zien wij een radijsje door de modder langzaam boven komen. En vandaag dus de dag om te oogsten.
Nou die oogst viel even tegen. Een schamele oogst van welgeteld 1! radijsje. Maar wel een hele grote! Dat dan weer wel.

collage radijsje

Maar goed, op dit moment van typen is het radijsje ook al op. Gelukkig hebben we in de buitenbak een heleboel zaadjes van radijsjes gezaaid. Hopen op een grotere oogst dus…..

En wie weet wat dit is? Dit plantje dook ineens plotseling op in de bloembak boven.

2015-04-26 001 007Een AH bonus wellicht? Een groente lijkt het mij niet. Mijn zoontje vond het wel lijken op een plantje die groeit in de weilanden. En daar kon hij wel eens gelijk in hebben. Ik heb de inmiddels grote plant, verwijderd uit de bloembak.

Wat ook goed groeit is de krop sla! Dit is wel een grotere oogst. Volgende keer eten we dus sla. Sla uit de bloempot, hoe leuk is dat 🙂

2015-04-27 001 0042015-04-27 001 005

 

 

2015-04-27 001 006

 

 

Moestuintje versus volkstuintje

Twee weken geleden ontving ik bericht dat ik bovenaan stond voor een volkstuintje.
Euhm tja dat was waar ook! Ergens eind vorig jaar had ik mij hiervoor ingeschreven.
Echter, was ik dit alweer vergeten… Er vanuit gaande dat het wel minimaal een jaar, tot wel enkele jaren kon duren, ben ik al vrij snel op zoek gegaan naar andere alternatieven.

Toen het boek van Jelle “de makkelijke moestuin” op de mat viel, was ik om! Een moestuintje hier achter huis was toch wel praktisch. Het moestuintje is hier inmiddels. Maar nu zat ik ook met een volkstuintje… Eigenlijk twijfelde ik heel erg of ik dit af moest zeggen of niet. Ik had me er immers vol overtuiging voor aangemeld. Toch heb ik het afgezegd. Maar de twijfel bleef.

Een aantal dagen daarvoor had ik de makkelijke moestuin mix al ontvangen. En de ’s middags zou ik samen met de kinderen het tuintje al gaan inzaaien.

Toen ik de gieter met water vulde in de keuken, en ik vanuit de openstaande deuren de kinderen “ruzie” hoorde maken over wie, welk vierkantje in mocht zaaien en wie, welk vierkantje water mocht geven, voelde ik ineens dat ik de juiste keuze had gemaakt.

En nog steeds ben ik erg blij met deze keuze! Elke morgen bij het naar school brengen van de kinderen, kijken we even welke plantjes zijn opgekomen en gegroeid. Elke dag wordt er om en om beslist wie de plantjes water mag geven.

Heerlijk! Een moestuintje achter huis.

Het moestuintje is klaar voor gebruik

Zo, project moestuintje begint al aardig vorm te krijgen.
De tuin (lees: “het vierkant”) is inmiddels klaar en de bekleding (lees:  de “moestuinmix” ) is sinds gistermiddag ook een feit. Gelukkig maar want de vensterbank boven op mijn zoontje zijn kamer lijkt momenteel op een mini kwekerij. Grote bloembakken met allemaal verschillende groentes. Het groeit gelukkig, op een paar na, allemaal goed. Maar nu is het toch tijd om buiten verder te gaan. De grote bakken in de vensterbank zijn niet echt handig. De kat vond het een ideale plek om in te liggen. Vooral als de zon er lekker op schijnt, is het daar behoorlijk warm. Gelukkig hebben de plantjes dit overleefd. Mijn peuterzoon vond het vorige week handig om de complete bak uit de vensterbank te halen. Gevolg: overal modder en plantjes op de grond… Weliswaar niet met opzet maar de rommel is er niet minder om. Gelukkig hebben ze ook dit overleefd!

Inmiddels is dus de moestuinmix gebracht! Moestuin mix is, zoals de naam al zegt, een mix van verschillende ingrediënten.

makkelijke moestuinmix

Dit zit er in:
-één derde deel vermiculiet: kleine lichte brokjes die extreem veel water kunnen opnemen en dit daarna weer langzaam af geven.
-één derde deel turfmolm: de vezels van de turf kunnen heel veel water opnemen terwijl een groot deel van de poriën gevuld blijft met lucht.
-één derde deel gemengde compost: Het goedje wat overblijft na vertering van plantaardig materiaal en dit zit boordevol voedingstoffen voor de groentes!

Bron: De Makkelijke moestuin

Via de site van Jelle van de makkelijke moestuin kun je leveranciers vinden die deze moestuinmix (en andere producten) verkopen. Je kunt alle 3 de ingrediënten apart aanschaffen en er thuis zelf een mix van maken maar ik koos voor de complete mix. De leverancier woont een paar km. verderop en heeft de moestuinmix bij mij thuis gebracht. Ideaal!

makkelijke moestuin
Mijn tuintje is er nu klaar voor!

Groeiende plantjes

Wow! de plantjes doen het goed! Op een paar na zijn ze allemaal al uitgekomen. De helft van de plantjes hebben inmiddels hun kleine kweekbakjes verruild voor een van de grote bloembakken in de vensterbank.  Tja, in de vensterbank helaas. Het is nog te vroeg om de kleine plantjes buiten in de moestuin te zetten. Dus conclusie: project moestuintje is iets te vroeg begonnen… Gelukkig heb ik de ruimte want anders zou het wel heel zonde zijn. De volgende ronde ga ik eind Maart beginnen zodat als de eerste plantjes opkomen, deze naar buiten kunnen.

Hoever zijn jullie met de moestuintjes? Inmiddels al begonnen? Of hebben de slimme moestuinders onder ons het project ietsjes uitgesteld?

IMAG3473

IMAG3475

Ook ben ik zeer benieuwd naar jullie foto’s van jullie opkomende plantjes.

Mail ze maar naar: info@natuurlijkida.nl dan zal ik ze plaatsen.

Project moestuin is begonnen!

En we zijn los!

Project moestuin is een feit.

Hoe het allemaal begon… vorig jaar liep ik met de gedachte om een moestuintje te beginnen. Dit zou een hele mooie aanvulling zijn op het natuurlijke eten waar ik al een tijdje mee bezig ben. Alleen qua ruimte hier thuis, zag ik dat hier niet zitten. Na de nodige informatie te hebben gevonden, besloot ik mij eind vorig jaar in te schrijven voor een moestuintje hier in de buurt. Dit met de gedachte dat ik dan het voorjaar zou kunnen beginnen met mijn tuintje. Helaas bleek dat niet het geval te zijn. De wachtlijsten zijn lang.. Deze kunnen oplopen tot een aantal jaren. Tja een moestuintje anno nu is nu eenmaal hot.

Ik besloot mij alvast in te lezen over het opzetten van een moestuintje. Na wat gegoogle, kwam ik uit bij een boek van Jelle medema. De makkelijke moestuin genaamd. De nieuwe druk zou op korte termijn uitkomen. Bij Bol.com reserveerde ik het boek. Wat een verrassing toen het boek al vrij snel bij mij op de mat viel.

Mijn eerste indruk was gelijk wat een mooi boek en zo duidelijk met allemaal mooie foto’s en plaatjes. Al meteen vrij snel tijdens het lezen was de boodschap duidelijk: je hebt helemaal geen grote tuin nodig om een moestuin aan te leggen. Sterker nog een “vierkantje” van 1.20 bij 1.20 zou al ideaal zijn. Na overleg met mijn man was de beslissing snel gemaakt.

Onlangs heeft mijn handige husband een stukje tuin voor mij vrijgemaakt. Helaas moesten er wel wat planten voor wijken… En daarna zoals in de beschrijving van het boek, een vierkant voor me gemaakt. Wij hebben geen vierkant gemaakt van hout, zoals beschreven in het boek, maar van stoeptegels. Binnenkort de handige moestuinmix er in en dan is het moestuintje klaar voor gebruik.

Dankzij de A&H ben ik al samen met de kinderen begonnen met het kweken van de zaadjes.

Blog foto

 

 

 

 

 

 

De actie moestuintje is een succes en komt op een heel mooi moment. De eerste plantjes komen al uit.

Dus nu is het wachten op het mooie weer!

Wordt vervolgd!