Wat een leuke site! Dat was het eerste wat ik dacht toen ik via google op de website van koken met Karin uitkwam. Vooral als je op zoek bent om al die pakjes en zakjes te vervangen en echt te gaan koken zonder al die pakjes en zakjes maar nog niet helemaal weet hoe je dat moet doen, is dit de site waar je op moet kijken. Karin neemt telkens een ander pakje of zakje onder de loep en maakt hier een eigen recept van. Door de leuke schrijfstijl van Karin met de erg leuke illustraties erbij kan het niet meer misgaan om zelf aan de slag te gaan.
Hierbij de blog van de week geschreven door Karin:
Koken met Karin zónder pakjes & zakjes
Weg met de jojodieetboeken en gehypte superfoods. Gezond en toch lekker koken was nog nooit zo makkelijk. Het recept is oersimpel: gooi alle pakjes en zakjes de deur uit en ga zelf aan de slag. Terug naar gewoon gezond eten zonder gedoe. Want je leeft lekkerder en voelt je beter zónder instant aardappelpuree, mixpoeders vol zout, suiker en smaakversterkers, prefabhutspot uit een bakje en voorverpakte maaltijdsalades met een houdbaarheid van drie maanden. Allemaal nergens voor nodig.
Steeds meer mensen moeten net als ik smakelijk lachen om de rare fratsen van de voedselindustrie. Hoezo gemak en tijdwinst? Zelf maken kan vaak net zo snel. Pakjes broccolisoep of aspergesoep met slechts een half procent broccoli respectievelijk asperges erin? Ja daag! Waarom zitten er meer onduidelijke zaken in als maltodextrine, gehard plantaardig vet en xanthaangom dan gewoon herkenbare ingrediënten? En hoezo moet je bij de meeste pakjes en zakjes ook nog doodleuk zelf de belangrijkste ingrediënten erbij kopen, zoals bij ‘Hollands pannetje met kip, prei en champignons’ waarin van alles zit, behalve… inderdaad.
Een paar jaar geleden verbaasde ik mij erover hoe vaak ik mensen in de supermarkt zag grijpen naar pakjes en zakjes, blikken en stoombakjes, diepvriesdozen en knijpflacons. In 2010 leidde dat tot een kookboek, Koken met Karin Zónder Pakjes & Zakjes. Dat boek werd een bestseller en beleefde herdruk op herdruk. Vanaf de zesde druk heb ik nieuwe recepten toegevoegd aan het boek, en werd, om ze uit elkaar te kunnen houden, de cover iets anders. Omdat ik nog lang niet uitgekookt was, zette ik mijn recepten voort in de vorm van een zaterdagse antipakjeskookrubriek in Trouw. Op veler verzoek volgde er in 2013 een tweede boek, Koken met Karin Zónder Pakjes & Zakjes 2, vol nieuwe recepten. Sindsdien krijg ik om de haverklap de vraag: ‘Kan ik nu beter beginnen met boek 1 of boek 2?’ Dat maakt helemaal niet uit, er is geen verplichte volgorde, maar het zette mij wel aan het denken… Dus nu, in 2015, worden deze twee boeken voordelig gebundeld tot Het Grote Zónder Pakjes & Zakjes Kookboek. Alles lekker handzaam bij elkaar, en nog voordeliger ook dan 2 aparte boeken. Een basiskookboek vol moderne kookklassiekers.
Het principe is simpel: ik neem steeds een populair pakje of zakje (of potje of doosje of flesje) als uitgangspunt en geef vervolgens het doe-het-zelfrecept. Van erwtensoep tot boeuf stroganoff, van kip tandoori en Mexicaanse wraps tot Hollandse stamppotjes, van vegetarische jus en blue cheese dressing tot vissticks, van roze koeken tot aardbeienmousse. Maar ook verrassend culinaire varianten voor als je een stapje verder wilt, zoals peterseliekabeljauw met botersaus, saffraanrisotto uit de oven, pastinaak-appelsoep met amandelpesto of pompoenlasagne met geitenkaas. Veel aandacht voor vegetarische gerechten en zelfs broodbeleg komt aan bod, inclusief pindakaas en Nutella.
Alle recepten zijn voorzien van handige extra tips waardoor het niet kan mislukken. De heldere, frisse fotografie was in handen van bekend foodfotograaf Harold Pereira, aangevuld met illustraties en collages van eigen hand. Ter lering ende vermaak heb ik ook de originele pakjes en zakjes afgebeeld, inclusief hun soms ronduit hilarische ingrediëntenlijstjes – je weet wel, die kleine lettertjes waar nooit iemand op let.
Of nee, ik moet zeggen: ‘waar vroeger nooit iemand op lette’. De tijden zijn namelijk veranderd en de consument trapt niet meer klakkeloos overal in. Koken zonder pakjes en zakjes is een trend die blijft. We willen terug naar gewoon gezond eten zonder gedoe. Om te beginnen scheelt het al enorm in zout en suiker. Smaakversterkers, kleurstoffen en conserveermiddelen hebben we thuis helemaal niet nodig. Tegelijk met de pakjes en zakjes kunnen meteen ook de dieetboeken met hun onvermijdelijke jojo-effect de deur uit. Stop met lijnen, gun jezelf de voldoening van écht eten.
Let wel: koken zonder pakjes en zakjes betekent trouwens niet dat je altijd en overal ‘anti’ moet zijn. Bouillonblokjes bijvoorbeeld, dat zijn reuze handige smaakoppeppers. Net zo onmisbaar in je voorraadkast als blikken tomaat en tonijn, potjes ansjovis en kappertjes, bakjes halfgedroogde zontomaatjes of zakjes boemboe uit de toko. Mijn boeken zijn ook niet pertinent tegen álle E-nummers. Om te beginnen zijn er ook een heleboel volstrekt onschuldige, maar bovendien: hoe saai wordt het leven zonder rode smarties of beschuit met blauwe muisjes? Verwacht van mij ook geen kruistocht tegen alle gebruik van zout of suiker. Zelfgetrokken bouillon is zonder zout een laffe hap, alle erin gestopte liefde ten spijt. Voor suikervrij gebak lijk ik geen enkele aanleg te hebben, al helemaal niet met dure en ingewikkelde ‘natuurlijke’ suikervervangers. Mijn oplossing: eet gewoon niet elke dag cake. O, en boter is bij mij altijd boter, nooit dat industriële knutselproduct margarine.
Ik wil maar zeggen: het gaat niet zozeer om anti-pakjes maar om pro-koken. Over het zelf maken van gewoon lekkere borden met écht eten. Werken aan je gezondheid is nog nooit zo smakelijk geweest.
Koken zonder pakjes en zakjes kookboek kopen
Boek 1, boek 2 en de verzamelbundel zijn alledrie uitgaves van Uitgeverij Nieuw Amsterdam. De verzamelbundel verschijnt naar verwachting half mei en zal dan net als de andere boeken te koop zijn in alle boekwinkels van Nederland, zowel die om de hoek als online. Daarnaast zijn de boeken te bestellen via deze website, waarbij ik er op verzoek een persoonlijke boodschap of illustratie in zet naar eigen keuze.
Let op
Wellicht ten overvloede: de verzamelbundel Het Grote Zónder Pakjes & Zakjes Kookboek bevat exact alle recepten uit boek 1 en 2, dus geen nieuwe recepten. Wie boek 1 en 2 al heeft, is dus al compleet, en verwijs ik voor nieuwe recepten graag door naar het zaterdagmagazine van Trouw, elke week weer.