Heb je je ooit afgevraagd waarom het zo moeilijk is om te breken met slechte eetgewoonten? Of waarom sommige mensen meer vatbaar zijn voor overgewicht dan anderen? Het antwoord ligt in de complexe relatie tussen ons brein en afvallen. Je brein is namelijk geprogrammeerd om van gewoonten te houden, en deze gewoonten kunnen een grote rol spelen bij het ontstaan en behouden van overgewicht.
Ons brein
Weet jij waarom je brein houdt van gewoonten? En wat de invloed hiervan is op het hebben van overgewicht?
Ons brein heeft zich door de eeuwen heen zo ontwikkeld om efficiënt te zijn en energie te besparen. Zo ontstaan er gemakkelijk nieuwe gewoonten om dagelijkse terugkerende handelingen veel makkelijker te maken. Dit heeft als voordeel dat we niet constant hoeven na te denken over simpelere taken. Dit is handig als het gaat om bijvoorbeeld tandenpoetsen of autorijden, maar kan een negatieve impact hebben als het gaat om eetgewoonten.
Vaste gewoonten
Wanneer we een bepaalde gewoonte hebben ontwikkeld, zoals elke avond een zak chips eten voor de televisie, dan wordt dit gedrag verankerd in ons brein. Het wordt een automatische reactie die moeilijk te doorbreken is. Dit is ook de reden waarom het zo lastig is om te stoppen met ongezonde eetgewoonten, zelfs als we weten dat ze schadelijk zijn voor onze gezondheid.
Gewoonten worden gereguleerd door het beloningssysteem in onze hersenen. Wanneer we een bepaalde handeling uitvoeren, zoals het eten van een chocoladereep, komen er dopamine vrij in ons brein. Dopamine is een neurotransmitter die zorgt voor een gevoel van beloning en genot. Dit proces versterkt ons verlangen om die handeling te herhalen, zelfs als we ons bewust zijn van de negatieve gevolgen.
Brein en afvallen
Bij overgewicht speelt het beloningssysteem een belangrijke rol. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met overgewicht vaak een verhoogde activiteit hebben in de hersengebieden die betrokken zijn bij beloning en genot. Hierdoor ervaren zij meer plezier bij het eten van calorierijk voedsel, wat kan leiden tot overmatige inname van deze voeding.
Brein en eetgedrag
Daarnaast heeft ons brein ook invloed op ons eetgedrag door de manier waarop het hongersignalen en verzadiging reguleert. Wanneer we honger hebben, wordt er een signaal naar ons brein gestuurd dat aangeeft dat we voedsel nodig hebben. Echter, bij mensen met overgewicht kan dit signaal verstoord zijn, waardoor zij moeite hebben om hun hongergevoel te controleren. Dit kan resulteren in overeten en gewichtstoename.
Doorbreken van eetgewoonten
Gelukkig is ons brein ook plastisch, wat betekent dat het veranderd kan worden door nieuwe gewoonten aan te leren. Hoewel het doorbreken van ongezonde eetgewoonten moeilijk kan zijn, is het zeker mogelijk. Door bewustwording te creëren rondom onze eetgewoonten, het doorbreken van triggers die deze gewoonten veroorzaken en het aanleren van nieuwe, gezondere gewoonten, kunnen we ons brein herprogrammeren.
Brein en afvallen
Het is belangrijk om te beseffen dat afvallen niet alleen draait om wilskracht. Het begrijpen van de rol van ons brein en de invloed op het afvallen, kan helpen om effectiever te werk te gaan bij het aanpassen van je leefstijl en het bereiken van een gezond gewicht. Door de juiste stappen te zetten om ons brein te herprogrammeren en bewuste keuzes te maken, kunnen we de invloed van gewoonten op overgewicht verminderen.
Gewichtsbeheersing en voedingsadvies
Ida Jager is een gediplomeerd BGN gewichtsconsulent. Meer weten? Of heb jij begeleiding nodig? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.