Het vrouwenlijf boek

Het vrouwenlijf en wat we er niet over weten. Boek van Sofie Peeters

Mannen hebben over het algemeen een streepje voor op vrouwen. Zo zijn er nog altijd banen waarbij vrouwen minder verdienen dan de man terwijl ze dezelfde functie vervullen. Helaas, ook in de gezondheidszorg lopen vrouwen achter op mannen en worden ze minder serieus genomen. In haar boek “Het vrouwenlijf en wat we er niet over weten” werpt Sofie Peeters een schokkend licht op de manier waarop de medische wetenschap het vrouwenlichaam decennialang over het hoofd heeft gezien. Dit heeft Sofie gedaan door de persoonlijke verhalen van zeven bekende vrouwen te combineren met wetenschappelijke uitleg. Dit boek is hierdoor zeer geschikt voor iedereen die meer wil weten over de unieke gezondheidsuitdagingen waar vrouwen tegenaan lopen.

Het vrouwenlijf

Gezondheid is belangrijk voor iedereen. Het komt vaak voor dat mensen klachten hebben waar geen duidelijke oorzaak voor te vinden is. De meeste patiënten met onverklaarde gezondheidsklachten zijn vrouwen. Er is helaas nog steeds onvoldoende kennis over het lichaam van de vrouw. Dit komt mede doordat onderzoek voornamelijk op mannen heeft plaatsgevonden. En het lichaam van een vrouw is nu eenmaal anders dan dat van een man. Dit betekent dat er een andere aanpak nodig is. Sommige aandoeningen uiten zich anders bij vrouwen dan bij mannen en daar is vaak weinig over bekend. Daarom is het belangrijk om hier speciale aandacht aan te besteden.

Wil je hier meer over lezen? Kijk dan even op de website van Voices for Women. Zij zijn er voor vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten.

Medische discriminatie en onzichtbaarheid

Het boek begint met een confronterend statistisch inzicht, namelijk driekwart van de mensen met onverklaarde symptomen zijn vrouwen. Sofie legt uit hoe deze ongelijkheid zo gegroeid is. Medische onderzoeken zijn voornamelijk gebaseerd op het mannelijk lichaam, wat leidt tot een kennisachterstand over het vrouwenlichaam. Dit is natuurlijk niet zonder gevolgen: vrouwen hebben tot 33% meer kans om ernstige bijwerkingen van medicatie te ervaren en lopen grotere risico’s bij veelvoorkomende aandoeningen zoals hartaandoeningen en migraine.

Persoonlijke verhalen en medische uitleg

Sofie haar onderzoek wordt ondersteunt door de persoonlijke verhalen van zeven bekende vrouwen in het boek op te nemen. Zo delen Evy Gruyaert, Lieve Blancquaert, Cathérine Ongenae, Uwe Porters, Evangeline Agape, Ahlaam Teghadouini en Elisabeth Lucie Baeten allen hun ervaringen met onder andere:

  • Migraine,
  • Menopauze
  • Hart en vaatziekten,
  • ADHD,
  • Depressie,
  • Endometriose
  • En onverklaarde klachten

Hun verhalen zijn niet alleen aangrijpend, maar bieden ook een inkijkje in de vaak lange en frustrerende zoektocht naar een juiste diagnose en de daarbij behorende behandeling.

Naast deze persoonlijke verhalen biedt elk hoofdstuk ook uitgebreide medische uitleg over de betreffende aandoeningen. Dit maakt dat het boek niet alleen een verzameling van verhalen is, maar ook een waardevolle bron van kennis over de specifieke gezondheidsuitdagingen van vrouwen.

Een pleidooi voor verandering

“Het vrouwenlijf en wat we er niet over weten” is meer dan alleen een informatief boek; het is een krachtig pleidooi voor verandering, zoals Sofie het zelf benoemd. De boodschap die Sofie met dit boek duidelijk afgeeft, is een betoog aan de gendersensitieve geneeskunde om vrouwen serieus te nemen zodat hun medische klachten en behoeften worden (h)erkent. Ze benadrukt dat vrouwenrechten en zelfkennis hand in hand gaan met een betere gezondheidszorg. Dit pleidooi is bijzonder relevant in een tijd waarin er steeds meer aandacht is voor diversiteit en inclusie, ook in de medische sector.

Over de auteur

Sofie Peeters, geboren in 1986, is een veelzijdig storyteller. Ze studeerde communicatiewetenschappen en audiovisuele kunsten en brak door met haar documentaire ‘Femme de la rue’ over straatintimidatie. Soefie haar werk draait vaak om gendergerelateerde onderwerpen, wat haar een unieke en geloofwaardige stem maakt in het debat over gendersensitieve geneeskunde. Door haar persoonlijke ervaring met onverklaarde symptomen heeft ze in haar werk hiermee een streepje voor.

Het vrouwenlijf en wat we er niet over weten

“Het vrouwenlijf en wat we er niet over weten” is een interessant boek dat een goeie discussie opent over de manier waarop de medische wetenschap vrouwen behandelt. Sofie Peeters combineert persoonlijke verhalen met wetenschappelijke feiten om een overtuigend pleidooi te houden voor een meer inclusieve en rechtvaardige gezondheidszorg.

>>>Bekijk het boek hier bij Bol.com

Dit boek is een aanrader om te gaan lezen. Of je nu zelf een vrouw bent, werkt in de gezondheidszorg, je inzet voor vrouwenrechten, of gewoon nieuwsgierig bent naar de gezondheidsuitdagingen van vrouwen. “Het vrouwenlijf en wat we er niet over weten” van Sofie Peeters is een boek dat je dan eigenlijk niet mag missen. Heb jij zelf onverklaarde klachten? Wellicht is het boek dan vast een (h)erkenning om te lezen.

Het vrouwenlijf

Het boek is niet alleen informatief maar leest ook nog eens makkelijk weg. Het helpt je om beter te begrijpen wat vrouwen doormaken op het gebied van gezondheid en waarom er soms speciale zorg nodig is. Hierdoor is het boek ook erg nuttig voor zorgverleners en beleidsmakers die meer willen weten over de unieke medische behoeften van vrouwen. Het boek is duidelijk en overzichtelijk geschreven, wat het voor iedereen toegankelijk maakt.

Meer lezen

*Het boek heb ik ontvangen om er een artikel over te schrijven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1
Welkom bij gewichtsconsulent Natuurlijk! Ida. Waarmee zou ik jou kunnen helpen?