Gezonde tussendoortjes

Gezonde tussendoortjes: De eerste stap naar een gezond gewicht

Op het moment dat je besluit dat jij je leefstijl wilt veranderen is het verstandig om dit stap voor stap te gaan doen. Op deze manier leer je meer over voeding en is het makkelijker vol te houden dan wanneer je ineens je hele leefstijl op de schop neemt. Elke keer voer je dan een nieuwe stap door. Pas als je die stap voldoende beheerst, ga je door met de volgende stap. Wat zijn nu gezonde tussendoortjes en waarom is dit de eerste stap naar een gezond gewicht?

Als gewichtsconsulente werk ik ook op deze manier met cliënten. Een stap waar je vaak al veel winst mee kunt behalen, zijn de tussendoortjes. Eet jij dagelijks veel ongezonde tussendoortjes? Dan is dit voor jou een goede stap om ook mee te beginnen. Hoe? Door te beginnen met het vervangen van de ongezonde tussendoortjes voor gezonde tussendoortjes, kun je al snel resultaat behalen.

Wat zijn tussendoortjes?

Tussendoortjes zijn, zoals de naam al doet vermoeden, tussendoor iets eten. Dus tussen twee hoofdmaaltijden in, iets kleins eten. Dit is vooral handig om even je erge trek te stillen tot de volgende maaltijd.

Wat vaak gedacht wordt is dat het nodig is om tussen twee maaltijden in, iets te eten. Dit hoeft helemaal niet. Iemand die genoeg heeft aan de drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en diner) en tijdens deze drie  hoofdmaaltijden alle voedingstoffen hierdoor binnen krijgt, hoeft niet beslist tussendoor iets te eten.

Lukt het jou niet om je aan drie hoofdmaaltijden te houden omdat je trek krijgt? Eet dan gerust iets tussendoor. Kies dan wel voor verantwoorde, gezonde tussendoortjes.

Welke tussendoortjes kun je beter mijden?

Suikerrijke tussendoortjes kun je beter niet kiezen. Suiker zit in alle koek, cake, gebak, repen, snoep, chips, ijs, enz. Naast dat deze producten veel suiker bevatten, zitten ze ook nog eens vol met verzadigd vet, caloriën en toegevoegde troep. Deze producten voegen niks aan je gezondheid toe het is allemaal maar loze vulling. Dus als jij vaak deze producten eet en je wilt je leefstijl veranderen, dan valt hier veel winst te behalen.

Als jij deze producten vervangt voor verantwoorde, gezonde tussendoortjes dan zul jij niet alleen afvallen maar je ook veel beter voelen.

Wat is de reden dat jij ongezonde dingen tussendoor eet?

Zorg voor drie goede en volwaardige hoofdmaaltijden per dag: ontbijt, lunch, diner. Sla geen maaltijd over. Zou je bijv. het ontbijt overslaan, dan is de kans zeer groot dat je halverwege de ochtend erge trek krijgt. In zo’n situatie grijp je sneller naar  ongezonde, suikerrijke producten.

Ook kan het een gewoonte zijn wat er door de jaren is ingesleten. Je doet iets wat je eigenlijk al jaren doet. Je denkt er niet eens bij na. Bijv.  een koekje bij de thee, een stuk chocola bij de koffie, enz.

Het kan ook  zijn dat je niet weet wat je nu het beste tussendoor kunt eten.  Dat is ook heel logisch. Nog te vaak worden we gewoon misleid in de winkel door mooie beloftes op de verpakking. Dan denk je gezond te eten maar blijkt dit gewoon niet zo te zijn.

En dan zijn er ook nog de voedinghypes. Veel mensen gaan daar in mee. Ook hierbij denk je dan gezond bezig te zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is Sonja Bakker. Jaren geleden kreeg zij iedereen die haar dieet volgde, massaal aan de eierkoeken. Dit werd in haar boek aangeprezen als tussendoortje. Iedereen dacht gezond bezig te zijn door voor dit vetvrije tussendoortje te kiezen. Dit tussendoortje was dan wel vetvrij maar niet suikervrij.

In een eierkoek zitten veel verborgen suikers toegevoegd. Bovendien bevat een eierkoek helemaal geen waardevolle voedingstoffen. Een eierkoek is dus verreweg van gezond.

Tips voor gezonde tussendoortjes

Maar wat zijn dan gezonde tussendoortjes? Gezonde, verantwoorde tussendoortjes zijn producten die gezonde voedingtstoffen toevoegen aan lichaam. Dus voedingstoffen waar je lichaam wat aanheeft zoals vezels, vitaminen, mineralen.

Tips voor verantwoorde gezonde tussendoortjes:

  • Fruit: fruit is gezond tussendoortje. Fruit zit vol met vezels, vitaminen en mineralen. Bovendien zijn er zoveel verschillende soorten fruit zodat je makkelijk kunt combineren. Zo kun je ook allerlei soorten fruit door elkaar eten. Maak er een fruit sla van heerlijk met manderijntjes, schijfjes kiwi, stukjes meloen, plakjes banaan, enz.
  • Groente: vaak wordt er alleen maar groente bij het diner gegeten. Net zoals fruit kun je met groente ook veel variëren. Denk maar eens aan: snacktomaatjes, snackkomkommers, reepjes paprika, radijsjes, snack wortjeltjes, plakjes rettich, reepjes bleekselerij.
spiesjes met groente
Spiesjes met allerlei verschillende soorten groente. Lekker als tussendoortje.

Recept: Hummus is lekker om rauwkost in te dippen. Hoe maak je hummus?

  1. Laat 1 blikje kikkererwten even uitlekken. Bewaar een klein beetje van het uitgelekte vocht.
  2. Doe de uitgelekte kikkererwten samen met 3 teentjes gepelde knoflook, 3 eetlepels citroensap en 3 eetlepels tahin en een beetje gemalen komijn en cayennepeper in de blender.
  3. Meng alles tot een gladde massa en voeg eventueel nog een beetje van het uitgelekte vocht toe om het wat smeuiig te maken.
  4. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe voor de smaak.

Bron: PuurGezond

  • Een gekookt ei: een ideaal tussendoortje. Ook handig om mee te nemen naar je werk. Je kunt een gekookt ei zowel warm als koudeten. Kook  een aantal eieren ineens en bewaar deze in de koelkast. Zo kun je er eentje pakken wanneer je trek krijgt.
  • Een handjevol nootjes  (30 gram per dag). Kies bij voorkeur de ongebrande en ongezouten noten. Voorbeelden van noten: hazelnoten, pistachenoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, amandelen, paranoten.  Studentenhaver is ook een zeer geschikt tussendoortje. Naast verschillende soorten noten bevat dit ook gedroogde vruchten. Door de mix van verschillende noten/vruchten krijg je meteen verschillende soorten voedingstoffen binnen.
  • Olijven
  • Een volkoren cracker met hüttenkäse

Bewust genieten

Ook zul je regelmatig in aanraking blijven komen met ongezonde tussendoortjes. Het is aan jou de keuze of je het afslaat of niet. Als je de 80/20 regel toepast, is er zo nu en dan best wel de ruimte voor minder gezonde producten. Kies je bewust voor een ongezond tussendoortje, voel je dan niet schuldig maar geniet hier dan ook echt van.

Zelf gezonde verantwoorde tussendoortjes maken

Wil je graag meer recepten en inspiratie opdoen en zelf je tussendoortjes maken? Dan is het handige receptenboekje ‘energierepen en -balletjes’ daar zeer geschikt voor. Het boek is bedoeld voor iedereen die naar goede alternatieven zoekt voor lekkere maar ook gezonde en verantwoorde tussendoortjes.

gezonde verantwoorde tussendoortjes

Boek bestellen bij Bol.com? Klik dan hier!

De 69 recepten die het boek telt, zijn makkelijk zelf te maken met  ingrediënten die je gewoon uit de supermarkt haalt.

Begeleiding nodig?

Gewichtsbeheersing en voedingsadvies

Ida Jager is een gediplomeerd BGN gewichtsconsulent. Meer weten? Of heb jij begeleiding nodig? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Meer lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1
Welkom bij gewichtsconsulent Natuurlijk! Ida. Waarmee zou ik jou kunnen helpen?