Als gewichtsconsulent krijg ik vaak de vraag welke olie geschikt is om in te bakken. Het is een veel gehoorde misvatting dat je niet zou mogen bakken in extra vierge olijfolie. Deze olie van hoge kwaliteit is juist zeer geschikt om te verhitten en kan een gezonde keuze zijn in de alledaagse keuken.
Extra vierge olijfolie
Over de hele wereld in de gebieden waar een mediterraan klimaat heerst vind je olijfgaarden. Het is geen geheim dat mensen die in mediteraanse gebieden wonen, veel gezonder leven. In het mediterrane eetpatroon staan van oudsher meer pure ingrediënten, noten en veel gezonde vetten, zoals olijfolie, centraal. Daarnaast biedt olijfolie talloze gezondheidsvoordelen en is het een essentieel onderdeel van de mediterraanse keuken.
In de landen met een mediterraan klimaat worden volop olijven geteeld. Extra vierge olijfolie wordt gemaakt door olijven op een koude pers te malen, waardoor de olie een hoge mate van zuiverheid behoudt en rijk is aan voedingsstoffen. Het bevat enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals omega 9, die bekend staan om hun positieve effecten op de gezondheid van het hart en het verlagen van het LDL-cholesterol (slecht cholesterol).
Polyfenolen
Daarnaast bevat extra vierge olijfolie ook polyfenolen. Dit zijn krachtige antioxidanten die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en helpen het lichaam te beschermen tegen schade door vrije radicalen. Deze gezondheidsvoordelen maken het een populaire keuze in de Mediterraanse landen, waar het wordt beschouwd als een essentieel onderdeel van het voedingspatroon.
>>>Download hier het gratis receptenboek
Wanneer het aankomt op bakken, is extra vierge olijfolie een uitstekende keuze. Het heeft een hoger rookpunt dan veel andere oliën. Wat betekent dat het beter bestand is tegen hoge temperaturen en minder snel zal oxideren. Dit zorgt ervoor dat de voedingsstoffen behouden blijven en de olie zijn gezonde eigenschappen behoudt tijdens het koken.
Let op de kwaliteit
Om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen van extra vierge olijfolie bij het bakken, is het belangrijk om te kiezen voor olie van kwaliteit. Let op labels als “koudgeperst” en “extra vierge” en vermijd oliën die zijn gemengd met andere oliën of additieven.
Kijktip: In het programma ‘de keuringsdienst van waarde’ werd onlangs uitgebreid aandacht besteed aan olijfolie. En waar moet je op letten bij het kiezen van een goeie olijfolie en ook word er uitgelegd waar het juist wel goed is om in olijfolie te bakken. Je kunt de betreffende uitzending hier terug kijken.
Extra vierge olijfolie om in te bakken
Kortom, extra vierge olijfolie is een gezonde en smaakvolle keuze om in te bakken. Met zijn rijke voedingsprofiel en hoge hittebestendigheid, is het een veelzijdige olie die niet alleen goed is voor je gezondheid, maar ook je gerechten naar een hoger niveau tilt. Dus maak gerust gebruik van deze pure en natuurlijke olie in de keuken en geniet van alle voordelen die het te bieden heeft!