Extra vierge olijfolie: een natuurlijk product wat erg lekker is en bovenal gezond.
Extra vierge olijfolie: natuurlijk & gezond
olijfolie wordt geperst uit de pit en het vruchtvlees van de olijf. Het bevat veel vitamine E en onverzadigde vetten die goed zijn voor het cholesterol. Olijfolie is dus niet alleen heel lekker, maar ook heel gezond. Er zijn vier soorten olijfolie te krijgen: normale, vierge, extra vierge en geraffineerde. De verschillen in deze soorten zit in de manier van bereiden. De hoogste kwaliteit vind je bij: www.tapasplanken.nl. Voor extra vierge olijfolie betaal je vaak ook meer dan voor de andere soorten.
Hoe wordt extra vierge olijfolie gemaakt?
Alleen de beste olijven worden voor deze olie gebruikt. De zuurgraad van de olijven mag niet hoger zijn dan 0.8 en zo heeft de olie een heerlijke, zachte smaak. Na het plukken, persen en kneden wordt de olie alleen nog gecentrifugeerd. Door het centrifugeren wordt het water van de olie gescheiden en blijft alleen de pure, extra vierge olijfolie over. Het staat daarom ook wel bekend als olijfolie van de eerste persing. De andere soorten olijfolie worden nog verder bewerkt door te raffineren, waardoor er wat van de smaak verloren gaat. Normale en vierge olijfolie bestaan uit een mengsel van geraffineerde en extra vierge olijfolie en zijn wat milder en neutraler van smaak dan extra vierge olijfolie.
Waarvoor gebruik je extra vierge olijfolie?
Olijfolie is voor veel mensen een onmisbaar product in de keuken. Je kunt er mee bakken en koken, invetten, dressings en vinaigrette mee maken en nog veel meer. Om te bakken en braden kun je prima normale, geraffineerde of vierge olijfolie gebruiken. Extra vierge olie kun je natuurlijk ook gebruiken, maar veel van de smaak gaat tijdens het verhitten verloren. De duurdere, extra vierge olie komt daarom het beste tot zijn recht in dressings, tapenades, vinaigrettes, pesto en koude sauzen. Het is echter af te raden om extra vierge olie te bruiken om in te frituren. Als je de olie verhit tot hoge temperaturen kunnen er namelijk schadelijke stoffen ontstaan die kankerverwekkend kunnen zijn. Normale olijfolie is wel geschikt om in te frituren, omdat deze olie door het raffineren zuiverder is en beter tegen verhitting kan.
Blog geschreven door: Rowan Blom