Voel jij je weleens verdrietig, gestrest of juist enorm blij, en merk je dat je dan heel gemakkelijk naar een zak chips of chocolade grijpt? Jij bent niet de enige! Onze emoties hebben namelijk een verrassend sterke invloed op ons eetgedrag. Of het nu gaat om een moment van troost zoeken in eten of juist een viering met een extra toetje, onze gevoelens sturen vaak aan wat, wanneer en hoeveel we eten. In dit artikel gaan we dieper in op emoties. Wat zijn emoties en hoe kunnen emoties van invloed zijn op ons eetgedrag?
Wat zijn emoties?
Heb jij je weleens afgevraagd waarom we naar comfort food grijpen als we ons down voelen, of waarom we iets lekkers ‘verdienen’ na een lange, stressvolle dag? Onze emoties spelen een grote rol bij de keuzes die we maken rondom voeding. In plaats van enkel te eten wanneer we honger hebben, gebruiken veel van ons eten om iets te vieren, als troost, of soms zelfs als een manier van straffen.
Emoties zijn krachtige gevoelens die we allemaal ervaren als reactie op bepaalde situaties of gebeurtenissen. Ze kunnen variëren van vreugde en geluk tot verdriet en woede. Emoties spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven en hebben invloed op ons gedrag en de keuzes die we maken. Een van de gebieden waar emoties een grote impact op kunnen hebben, is ons eetgedrag.
Hoe kunnen emoties van invloed zijn op ons eetgedrag?
Emotie-eten is een fenomeen waarbij mensen eten gaan gebruiken als reactie op hun emoties dit in plaats van te eten omdat je honger hebt. Dit kan leiden tot overmatig eten, ongezonde eetgewoonten en op langere termijn ook overgewicht. Zo kunnen mensen gaan eten uit tal van emoties, zoals:
- Verveling,
- Stress,
- Verdriet,
- Eenzaamheid maar ook
- Geluk
Vaak wordt er dan gegrepen naar eten dat rijk is aan suiker en vet, omdat dit de hersenen beloont en een gevoel van troost biedt. Op de lange termijn kan dit leiden tot gewichtstoename en allerlei gezondheidsproblemen.
Hoe kun je uit emotie anders gaan eten?
Het is goed om je bewust te worden van je eigen emoties en waarom jij gaat eten. Zo kun je manieren vinden om hiermee om te leren gaan. Een van de eerste stappen is het herkennen van je emoties en het onderscheiden van fysiologische honger en emotionele honger. Vraag jezelf af of je echt honger hebt of dat je eigenlijk iets anders zoekt, zoals troost of afleiding. Probeer emoties op een andere manier te uiten, bijvoorbeeld door te praten met iemand die je vertrouwt, te mediteren, te sporten of een hobby uit te oefenen.
Daarnaast is het belangrijk om een gezonde relatie met eten te ontwikkelen. Luister naar je lichaam en vraag je af: Wie ben ik, wat voel ik, wat wil ik, wat heb ik nodig? Eet wanneer je fysiologische honger hebt, maar stop wanneer je vol zit. Kies voor voeding dat je energie geeft en je lichaam voedt in plaats van te kiezen voor bewerkt voedsel vol met suiker en vet. Ontdek van welke emoties je last hebt en leer omgaan met je emoties zonder voedsel te gebruiken als coping mechanisme.
Emoties en de invloed ervan op eetgedrag
Emoties kunnen dus een grote invloed hebben op ons eetgedrag en leiden tot emotie-eten. Het is belangrijk om bewust te worden van dit gedrag en manieren te vinden om hiermee om te gaan. Door emoties te herkennen en op een andere manier te uiten en een gezonde relatie met eten te ontwikkelen, kun je voorkomen dat emoties je eetgedrag beïnvloeden.
Afvallen en gedrag
Ida Jager is een gediplomeerd BGN gewichtsconsulent. Meer weten? Of heb jij begeleiding nodig? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.
Leer te luisteren naar je lichaam: Wie ben ik, wat voel ik, wat wil ik, wat heb ik nodig? Zoek hierbij begeleiding als je er alleen niet uitkomt. Zo kun je leren wat je triggers zijn en om op een andere manier met emoties om te gaan i.p.v. te eten. Op deze manier kun jij ook stap voor stap een gezonde relatie met jezelf en het eten ontwikkelen.