De overgang is een natuurlijk proces in het leven van een vrouw dat zich meestal begint tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar, hoewel de leeftijd kan variëren. Zo kunnen er vanaf je 40ste al veranderingen waarneembaar zijn en kunnen klachten ook aanhouden na je 55ste.
Het proces van de overgang is een tijd waarin de hormoonspiegels in het lichaam van de vrouw langzaam veranderen en uiteindelijk leiden tot het einde van haar vruchtbare jaren. De productie van oestrogeen door de eierstokken neemt langzaam af tot nul.
Menopauze
De overgang wordt ook wel de menopauze genoemd, wat verwijst naar de tijd van het laatste menstruatie. De overgang treedt op vanwege de afname van de oestrogeenproductie door de eierstokken van een vrouw. Dit proces kan jaren duren en het is verdeeld in een aantal fasen: De premenopauze, de perimenopauze, de menopauze en de postmenopauze.
De overgangsperiode kan wel 10 jaar duren, maar sommige vrouwen hebben een kortere periode (bijvoorbeeld 6 maanden) waarin ze veel veranderingen opmerken.
Tijdens de perimenopauze ervaren veel vrouwen onregelmatige menstruaties en kunnen ze verschillende symptomen ervaren, waaronder opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, slaapproblemen, afname van libido, gewrichtspijn, moeite met concentreren, geheugenproblemen en verhoogde angst en depressie.
De menopauze begint wanneer een vrouw haar laatste menstruatiecyclus heeft gehad en duurt tot 12 maanden na haar laatste menstruatie. Op dit punt stopt de menstruatie volledig en de symptomen van de perimenopauze kunnen dan ook verergeren. Na de menopauze kunnen de symptomen afnemen, maar sommige vrouwen kunnen blijvende symptomen ervaren zoals droogheid van de huid en de slijmvliezen, incontinentie, osteoporose of een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Overgang: Natuurlijk proces
De overgang is een natuurlijk proces, maar het kan vaak samengaan met allerlei fysieke en emotionele veranderingen die een grote impact kunnen hebben op de kwaliteit van leven van vrouwen. Het is goed om te begrijpen dat dit een normale fase van het vrouwelijk leven is en dat er manieren zijn om de symptomen te behandelen of te verminderen. Een verandering van levensstijl door gezonder te eten, te gaan bewegen en leren om te gaan met stress, kunnen al bijdragen om je beter te voelen.
>>>Bekijk het boek hier bij Bol.com
Door je alvast goed te verdiepen hoe hormonen werken en hoe je hormonen in balans kunt krijgen, is het boek de kracht van hormonen een aanrader!
De overgang is een natuurlijke levensfase die die gepaard kan gaan met verschillende fysieke en emotionele symptomen. Het is belangrijk dat vrouwen de symptomen begrijpen en manieren vinden om zichzelf te ondersteunen en hun welzijn te verbeteren tijdens deze belangrijke fase van hun leven. Lichamelijke veranderingen kun je vaak wel aanwijzen, bijvoorbeeld ‘opvliegers‘ (een soort korte hitte-aanval), die vooral ’s nachts lastig zijn omdat je er wakker van kunt worden. Of het droger worden van slijmvliezen en huid.
Overgewicht en de overgang
Tussen de 40 en de 60 wordt ook de stofwisseling langzamer (bij mannen én vrouwen). Als je door de onrust van de overgang minder gaat bewegen of meer gaat eten, kun je de indruk krijgen dat je veel aankomt door de hele overgangsfase. Maar van de overgang zelf kom je alleen aan omdat je lichaam zo’n 1,5 kilo vet aanmaakt in je buikholte. Dat neemt een deel van de oestrogeen productie over van de eierstokken als die stoppen. De rest van het aankomen hangt samen met je leefstijl.
Natuurlijk! door de overgang
Natuurlijk! Ida is een gediplomeerd BGN gewichtsconsulent met als specialisatie voeding en overgang. Meer weten? Of heb jij begeleiding nodig? Klik hier voor meer informatie.
*Natuurlijk! Ida is aangesloten bij de BGN: `Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland`. 👛 Dit betekent dat de kosten van de door Natuurlijk! Ida aangeboden trajecten, geheel of gedeeltelijk, kunnen worden vergoed door verschillende zorgverzekeraars. Dit is afhankelijk van de betreffende zorgverzekeraar en het verzekerde pakket. De vergoeding zal niet ten koste gaan van je eigen risico.