Brisk walking

Brisk walking: De vorm van bewegen voor wie wil wandelen met power.

Bewegen is goed voor je. Niet alleen fysiek maar ook mentaal.  Zo kun je bewegen om op gewicht te blijven of om af te vallen. Maar er zijn nog veel meer redenen om van de bank af te komen en lekker te gaan bewegen. Bij mijn cliënten zie ik regelmatig dat ze het lastig vinden om te gaan bewegen. De sportschool is hierbij vaak een te grote stap. Om als gewichtsconsulente hier op in te spelen, ben ik een cursus gaan volgen. Namelijk de cursus: Brisk walking trainer. Afgelopen zaterdag heb ik hiervoor mijn certificaat behaald.

Wat is brisk walking?

Brisk walking is Engels en betekent letterlijk:  Kwiek, engergiek lopen. Brisk walking is wandelen in een stevig tempo waarbij je je armen ritmisch heen en weer mee beweegt. Brisk walking is een vorm van duursport. Je kunt in een relatief korte tijd je uithoudingsvermogen aanzienlijk vergroten.Brisk walking wandelen met powerIedereen kan ermee beginnen ongeacht je uithoudingsvermogen of leeftijd. Sowieso beginnen met bewegen levert nog altijd het grootste gezondheidsvoordeel op. Het is nooit te laat om te beginnen.

Beweegrichtlijnen voor volwassenen

 • Alle vormen van in beweging komen zijn goed. Meer bewegen en minder zitten is altijd beter.
 • Minstens 2 maal per week spier- en botversterkende oefeningen uitvoeren.
 • Matig of zwaar intensieve inspanning minimaal 150 minuten per week. Hierbij kun je beter je beweging  over de week verspreiden (minimaal 30 minuten per dag) i.p.v. 150 minuten per week aan een stuk door te bewegen.

*bron: beweegrichtlijnen 2017 gezondheidsraad

Waarom brisk walking?

Hou je van wandelen? Zou je wel iets meer uitdaging willen in je sport? Maar wil of kun je niet hardlopen? Dan is Brisk walking de ideale vorm van wandelen voor jou. Brisk walking is namelijk een laagdrempelige vorm van bewegen. Zo kan iedereen er mee beginnen, ongeacht de leeftijd of conditie. Brisk walking verbetert de algehele conditie, is goed voor de doorbloeding van je hersenen, voor je hart- en vaatstelsel, voor je hersenfunctie en je insulinegevoeligheid daalt.

Bovendien is Briskwalking minder belastend voor je gewrichten dan hardlopen. Je hebt hierdoor aanzienelijk minder kans op blessures. Het is van lage intensiteit maar je hebt wel de voordelen van fysiek intensief sporten.

Ik zelf hou erg van wandelen. Dit doe ik al jaren meerdere malen per week. Brisk walking was voor mij nieuw. Toen ik er toevalling een cursus over voorbij zag komen, ben ik mij er in gaan verdiepen. Als snel besloot ik mij op te geven. Na twee sportieve dagen, heb ik het certificaat behaald. Naast dat het hartstikke leuk is om te doen, is het ook een hele waardevolle aanvulling op mijn praktijk. Mijn missie voor de komende tijd is dan ook om zoveel mogelijk mensen aan het Brisk walken te krijgen.

alles begint met die eerste stap

plan je slanker purpuz planner

Plan je slanker met behulp van de Purpuz planner

Alweer een hele poos geleden zag ik een oproep voorbij komen op facebook van Glen verkleij. Hij vroeg hierin wie zijn purpuz planner wou testen om hierover een review te schrijven. Nadat ik deze oproep had gelezen, bleef dit maar in mijn hoofd spoken. Al snel kreeg ik allemaal ideeën waarbij de planner wel handig zou kunnen zijn. Nee, niet voor mijzelf maar voor mijn cliënten met als motto: plan je slanker!  Ik was wel heel benieuwd hoe ik deze planner daadwerkelijk in zou kunnen zetten binnen mijn bedrijf. Zou deze planner die hulp bieden bij het bereiken van het streefgewicht van mensen met overgewicht.? Immers, ook om het doel van je ideale gewicht te bereiken, zul je een plan moeten opstellen. Ik was enthousiast, dus meldde ik mij aan voor de planner.

Wat is een Purpuz planner?

Clen verkleij is de bedenker van de purpuz planner. Jaren geleden kwam hij in een burnout terecht. Om hier uit te komen, besefte hij dat hij moest veranderen. Maar, hoe doe je dat? Hij ontwikkelde voor hemzelf een tool, een planner. Deze planner hielp om hem dagelijks te helpen bij zijn kleine en grote doelen. De purpuz planner werd een feit.

purpuz planner

Waaruit bestaat de purpuz planner?

Na een telefoongesprek met Clen, kreeg ik de planners thuisgestuurd. Mijn eerste indruk was positief. Wat zag de planner er prachtig uit! Ik zag meteen aan de buitenkant al dat dit een planner is wat met zorg ontwikkeld was.

WAt staat er in de Purpuz Planner?:

 • Jaaroverzicht
 • Een duidelijke uitleg over hoe je de planner optimaal in kunt zetten
 • Werkboek: stappenplan naar jouw doel en alle planningtools die je hierbij nodig hebt.
 • Agenda zowel een maand- als een weekplanning
 • inspirerende quotes
 • Wekelijkse to- do’s
 • to-do lijstjes  voor werk en privé
 • Maandelijkse doelenlijst
 • Wekelijkse en dagelijkse focus
 • Ruimte om te reflecteren
 • Pagina’s voor creatieve ideeën, aantekeningen, enz.
 • Log voor dingen die energie geven

purpuz planner

Een droom blijft slechts een droom als je geen plannen maakt om ‘m te verwezenlijken. Clen verkleij

Purpuz planner plan je slanker

Minpuntjes

De enige persoonlijke minpuntjes die ik zelf ervaarde zijn:

 • De grootte van de planner. Dit maakt dat de planner vrij veel ruimte inneemt en ook wel zwaar is.
 • De jaarverdeling van een heel kalenderjaar. Dit vind ik persoonlijk jammer omdat ik het hele jaar door cliënten begeleid en niet iedereen per 1 Januari start. Een jaar is wel een hele goede periode om je leefstijl stap voor stap te veranderen.

Plan je slanker

Ik deelde de planner uit aan een aantal clienten en ik zette de planner in bij mijn wandelgroepje die net van start ging. Mijn clienten konden in de planner hun vaste weegdag alvast invullen. Plus de datums wanneer we gingen wandelen. Ook gaf ik in de besloten facebookgroep elke week opdrachten. Dit kon ook makkelijk bijgehouden worden in de planner. Evenals de vragen die ze hadden. Om inzicht te krijgen in hun eetpatroon, konden de deelnemers de planner ook gebruiken als voedingsdagboek.

plan je slanker

Kun je de planner inzetten bij overgewicht?

Ik persoonlijk ben erg enthousiast over de planner. Ook als het je doel is om gewicht te verliezen, is deze planner naar mijn mening prima in te zetten voor dat doel. Om je ideale streefgewicht te bereiken zul je een goede planning moeten maken en hier kun je de purpuz planner prima voor gebruiken.

Plan je slanker: voorbeelden van wat je bij kunt houden in de planner als je deze wilt gebruiken om af te vallen:
 • een vaste dag inplannen waarop je jezelf weegt
 • Wekelijks een boodschappenlijstje maken
 • Regelmatig een week bijhouden wat, wanneer en hoeveel je eet. (voedingsdagboek om inzicht te krijgen in je eetpatroon)
 • Inplannen wanneer je gaat bewegen/sporten
 • Ontspanning inplannen, de tijd voor jezelf.
 • Voedingsgerichte stappen plannen en je er ook aan houden. bijv. niet snoepen, meer groenten eten, meer water drinken, enz. Elke dag dat iets is gelukt, kun je dit dan afvinken.

Op deze manier zou je de planner dus in kunnen zetten bij gewichtsverlies. Wees je wel bewust dat deze planner geen extra informatie bevat over afvallen. Dus de achterliggende informatie, tips of advies voor het bereiken van je streefgewicht, recepten en informatie over gezonde voeding staat hierin niet vermeld.

Wil jij deskundige begeleiding bij het afvallen in combinatie met de purpuz planner, dan kan ik je daar ook bij begeleiden. Je kunt dan zelf de planner aanschaffen en je vervolgens aanmelden voor een persoonlijk online begeleidingstraject.  Zet dan bij de eventuele opmerkingen dat je gebruik maakt van de purpuz planner. Plan je slanker en meld je vandaag nog aan.

De planner zelf aanschaffen?

De nieuwste planner voor het jaar 2019 is vanaf nu verkrijgbaar. Wacht niet te lang als je graag deze purpuz planner wilt aanschaffen. De planner voor 2018 was namelijk razendsnel uitverkocht!

plan je slanker purpuz planner

*Deze planner heb ik gekregen van clen Verkleij met als doel om deze te testen en hierbij mijn eerlijke mening over te schrijven. Het feit dat ik deze planner gratis kreeg, heeft mijn mening niet beïnvloed bij het schrijven van deze review.
wat is honger

Wat is honger en wat doet honger met je? Krijg inzicht in jouw honger

Vrijwel iedereen heeft wel eens honger of trek.  Maar wat is honger nu eigenlijk? En hoe ontstaat het? En wist je dat er veel meer soorten honger te onderscheiden zijn?

Wat is honger?

Ja wat is honger nou precies? Weet jij wat het precies is? Waarschijnijk zul jij als antwoord geven: een rommelende maag omdat je zin in eten hebt. Dit klopt ook wel.

Wat is honger? → een signaal van je lichaam  dat het energie nodig heeft en hierdoor behoefte heeft aan eten.

Iedereen zal dat vast wel herkennen. De enigste manier om het hongergevoel te stoppen is  dan om wat te gaan eten.

Hoe ontstaat honger?

Hormonen hebben invloed op je honger- en verzadigingsgevoel. Zo zijn er drie belangrijke hormonen die ook wel hongerhormonen worden genoemd namelijk: Leptine, Ghreline en Insuline.

Hormonen zijn: De boodschappers van chemische stofjes via de bloedbaan. Deze chemische stofjes worden door ons lichaam zelf aangemaakt om allerlei processen in ons lichaam te kunnen regelen.

Zolang deze 3 hormonen in balans zijn, werken ze mooi met elkaar samen:

 • Ghreline:

Het hormoon Ghreline is het hormoon dat het hongergevoel veroorzaakt. Ghreline wordt vooral afgescheiden door de maagwand. Dit hormoon wekt de eetlust op. Hierdoor krijg je honger en ook je maag kan gaan rommelen. Voor het eten neemt dit hormoon toe om na het eten weer af te nemen.

 • Leptine:

Dit hormoon wordt aangemaakt in de vetcellen en geeft aan het lichaam een signaal af dat je genoeg gegeten hebt. Hoe meer vetcellen iemand heeft, hoe meer leptine wordt aangemaakt.

Het hormoon Leptine is zeer belangrijk bij het krijgen en bij het behouden van een gezond gewicht.

Te veel maar ook te weinig van dit hormoon kan tot overgewicht leiden en maakt het daarna heel erg moeilijk om af te vallen. Bij te weinig leptine zal het lichaam erg zuinig om gaan met energie.

Bij te veel leptine kan het lichaam ongevoelig worden voor dit hormoon. Hoe meer vet iemand heeft, hoe minder dit hormoon reageerd op het signaal dat de maag vol zit. Hierdoor zal iemand met meer vetcellen veel meer gaan eten en komt het seintje van een volle maag veel later, of helemaal niet meer, binnen. In beide gevallen is er:

 1. geen gevoel van verzadiging,
 2. en verbrand het lichaam weinig vet.
 • Insuline:

Het hormoon Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Insuline wordt afgegeven door de alvleesklier. Bevat ons eten (of drinken) koolhydraten (suikers) dan wordt dit in je lichaam afgebroken en omgezet naar bloedsuiker (glucose). Op dat moment zal de bloedsuikerspiegel gaan stijgen. Insuline moet er voor zorgen dat de glucose (suikers) in het bloed wordt opgenomen in de cellen en hierdoor zal de bloedsuikerspiegel weer dalen.

O.a. Stress heeft een negatieve invloed op al deze drie hormonen. Als deze hormonen uit balans raken, dan gaat het mis. Overgewicht is zo’n gevolg van disbalans in onze hormonen.

Verschillende soorten honger

Wist jij dat er veel meer verschilllende hongersoorten zijn te onderscheiden? Honger is namelijk niet altijd het seintje van dat je maag leeg is. Veel mensen verwarren honger met iets anders maar gaan dan toch eten. Als jij last van overgewicht hebt, kan het soort honger wat jij ervaart, hier aan hebben bijgedragen.

Honger en honger, welke verschillende soorten honger zijn er?:

→Lichaamshonger

dat ook wel maaghonger wordt genoemd: het ‘gewone’ gevoel van wat wij herkennen als honger, Dus ‘echte’ honger, je voelt (en hoort) je maag letterlijk knorren en rommelen. Met deze honger zegt ons lichaam dus eigelijk: tijd om te eten! De energie moet worden aangevuld.

→Zintuigenhonger

ook wel oog/neus/oor honger genoemd. Deze honger wordt opgewekt door een externe prikkel, die je ziet, ruikt of hoort waardoor je meteen trek krijgt:

» Ooghonger: Zien eten is doen eten. Dat is precies wat ooghonger omschrijft. Ooghonger is dan ook de eetlust die wordt opgewekt als je eten ziet. Denk maar eens aan een mooie zomerse dag. Onderweg zie je dan wel eens een ijscokar staan.

IJsco ooghonger wat is honger

Let maar eens op hoeveel mensen dan stoppen om een ijsje te kopen. Deze mensen waren het vast niet van plan om iets te eten maar bij het zien van de ijscokar en van die andere mensen die heerlijk hun ijsje opeten, krijgen ze spontaan trek.

»Neushonger: De eetlust die opgewekt wordt bij het ruiken van eten. Herken je dat? Je loopt langs de bakker en ineens ruik je die heerlijke, vers gebakken appeltaart. Spontaan krijg jij ook trek in appeltaart.

»Oorhonger: Deze eetlust wordt opgewekt bij het horen van knisperende verpakkingen. Denk bijvoorbeeld aan chips. Als bijv. je partner een zak met chips openmaakt, hoor jij het knisperende geluid. Hoewel je eerst helemaal niet van plan was om uberhaupt chips te gaan eten, door dit geluid krijg je ineens enorme zin in chips.

Als je elke dag aan zintuigenhonger wordt blootgesteld en hier ook aan toegeeft, zul je dit al snel gaan merken aan je gewicht

→Emotiehoger:

Eten uit emotie. Dit kan zijn omdat je stress hebt, boos of verdrietig bent, bij frustratie of jalouzie maar ook als je moe bent. Als je eet uit emotie, dan heb je moeite om met deze gevoelens om te gaan en je probeert deze dan als het ware weg te eten.

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van honger. Marie-José Torenvliet beschrijft in haar boek: ‘(h)erken je honger’ maar liefst 15 verschillende soorten honger.

Inzicht in je honger

Veel mensen negeren de signalen van het lichaam wanneer deze aangeeft dat er genoeg gegeten is. Zij zullen dan ook door blijven eten. Als je steeds opnieuw deze signalen van je lichaam blijft negeren, dan zal de balans van hongergevoel en verzadiging verstoort raken. Leer luisteren naar je lichaam, eet daarom ook echt als je honger hebt. Je kunt voor jezelf eens een week een dagboek bij kunnen houden van wat, wanneer en waarom je iets eet. Zo krijg je inzicht in jouw honger.

Bloedsuikerspiegel

Het is ook belangrijk om te zorgen dat je bloedsuikerspiegel in balans blijft. Dus niet met teveel pieken en dalen.  Kies daarom voor gezonde producten die iets bijdragen aan de gezondheid van je lichaam. Dus geen producten gemaakt van wit meel, gebak, koek, chips, snoep, allerlei snacks, pizza’s, enz. Dit zijn alleen maar loze, calorierijke producten. Door het hoge suikergehalte in deze producten zal je bloedsuikerspiegel uit balans raken. Op deze manier kom je in een vicieuze cirkel terecht en zul je alleen maar meer honger krijgen. Heb je niet genoeg aan drie hoofdmaaltijden, kies dan ook voor verantwoorde tussendoortjes.

Herken je honger

Weet jij de reden waarom je eigenlijk eet? Marie-José schrijfster van het boek: ‘Herken je honger’, beschrijft in haar boek maar liefst 15 verschillende soorten honger. Heb je overgewicht en wil je hier graag wat aan doen, dan is het  zeker een aanrader om je eens in je honger te verdiepen.  Wat is honger? En leer dit te herkennen. Want waarom eet jij eigenijk? Eet jij omdat je honger hebt of doe je dit om een andere reden?

wat is honger

stress en overgewicht

Stress en overgewicht: Hoe stress kan leiden tot het ontwikkelen van overgewicht

Minder energie tot je nemen dan de energie die je verbruikt. In theorie klinkt dit logisch om te doen als je niet in gewicht aan wilt aankomen. Helaas zijn er ook nog andere factoren die er voor zorgen dat dit in de praktijk niet altijd zo makkelijk gaat. Een zo’n factor die een rol kan spelen in het krijgen van overgewicht is stress. Stress en overgewicht staan namelijk nauw met elkaar in verband. Het stresshormoon cortisol kan namelijk bijdragen aan gewichtstoename en overgewicht. Misschien is dit wel de verborgen oorzaak van jouw overgewicht.

Wat is stress?

Stress, vrijwel iedereen heeft er wel eens last van. De een wat meer en vaker dan de ander. Stress hoeft niet alleen slecht te zijn. Integendeel, in het dagelijks leven is het hebben van een beetje stress zo nu en dan helemaal niet slecht. Dit hebben we nodig om te presteren en om allert te blijven.

Wat is stress? Stress is een vorm van spanning en geeft een chemische reactie in het lichaam op  het moment dat wij in aanraking komen met iets dat spanning of druk veroorzaakt. Deze reactie heeft als doel om ons lichaam in een staat van paraatheid te brengen.

Als stress op een gegeven moment een groot deel van je dagelijkse leven beheerst, dan wordt het echter een ander verhaal. Dit noemen we chronische stress. Deze vorm van stress kan het krijgen van overgewicht in de hand werken. Stress en overgewicht is een veel voorkomend probleem. Chronische stress kan er namelijk voor zorgen dat we honger krijgen. En wat doen we als we honger krijgen?: dan gaan we eten.

Zo zijn er twee verschillende soorten stress: acute en langdurige stress. Bij beide soorten stress reageert het lichaam door het aanmaken van hormonen.

Hormonen zijn chemische stofjes die via de bloedbaan worden vervoerd door het hele lichaam naar cellen of organen om functies en processen in gang te zetten.

Er zijn twee belangrijke hormonen die bij stress een grote rol spelen. Zo heb je het hormoon:  adrenaline en het hormoon: cortisol. Deze beide hormonen worden ook wel stresshormonen genoemd. Of het vlucht of vecht -hormoon. De hormonen adrenaline en cortisol worden beide in de bijnieren geproduceerd.

Acute stress

Acute stress is stress die meteen optreedt na een spannende gebeurtenis. Je lichaam reageert direct door adrenaline aan te maken. Onder invloed van adrenaline gaat je hart sneller kloppen, je bloeddruk stijgt,  dit is nodig zodat je meteen allert kunt handelen in een stress-situatie.

Chronische stress

Als de stress langer duurt, dan wordt deze stress langdurige of chronische stress genoemd. Het hormoon cortisol speelt bij deze vorm van stress een grote rol. Cortisol maakt het namelijk mogelijk om een langere tijd allert te blijven.

Het stresshormoon cortisol

Cortisol wordt ook wel een stresshormoon genoemd en heeft een grote invloed op stress en overgewicht. Dit hormoon heeft verschillende functies. Een van die functies is om snel energie te leveren in een stress situatie. Het hormoon cortisol zal er dan ook alles aan doen om zoveel mogelijk energie te kunnen leveren om te kunnen overleven. Het doel is om zo snel mogelijk de bloedsuikerspiegel te verhogen. Om dit te realiseren zal het hormoon cortisol spieren afbreken om deze om te zetten tot snelle suikers en te gebruiken om de bloedsuikerspiegel te verhogen.

De rol van langdurige stress bij de ontwikkeling van overgewicht

Stress kan een rol spelen bij het ontwikkelen van overgewicht.

Overgewicht

Dit heeft met verschillende redenen te maken. De redenen voor gewichtstoename tijdens stress kunnen zijn:

 • Trek in ongezond eten:

Chronische stress zorgt ervoor dat we honger krijgen. We hebben namelijk meer energie nodig. Stress kost ons lichaam energie. Deze energie zal aangevuld moeten worden. Hierdoor krijg je honger en ga je eten. Maar het eten wat je kiest in zo’n situatie is meestal niet gezond. Door een hoog cortisolniveau in combinatie met een verhoogd insulineniveau vraagt ons lichaam om eten wat snel omgezet kan worden in energie. Helaas bevat dit voedsel vaak veel suiker, loze calorieën en ongezond vet.

 • Door troosteten:

Veel mensen eten in stressvolle omstandigheden veel meer ter compensatie van alle ellende waar ze op dat moment in verkeren.

In tijden van stress piekeren we veel meer. Ook in de nacht, terwijl je dan eigenlijk hoort te slapen. Het kost je meer moeite om in slaap te komen en om goed door te slapen. Hierdoor raken de hormonen Leptine en Ghereline uit belans. Het gevolg is dat je de volgende dag eigenlijk meteen al moe begint. Terwijl je dan juist uitgerust zou moeten zijn. Door de disbalans in die hormonen neig je sneller om energierijk voedsel te eten en ga je sneller snoepen en snaaien.

 • Door minder beweging.

Je bent moe, je hebt nergens zin in. Hierdoor kom je minder snel in beweging. Minder bewegen en meer ongezond eten is de perfecte combi voor het krijgen van overgewicht.

 • Meer alcohol drinken:

Niet alleen eten is van invloed op gewichtstoename. Ook drinken kan hier aan bijdragen. Alcohol bevat namelijk veel loze calorieën.  Doordat Alchohol een ontspannende werking kan hebben, bestaat het risico dat je al snel te veel gaat drinken. Ook beïnvloed alcohol de slaap op een negatieve manier.

Wist je dat: De vetcellen rond de organen vier keer zo gevoelig zijn voor het stress hormoon cortisol als andere vetcellen? Hierdoor hebben mensen met chronische stress vaker last van vetopslag op/rond de buikstreek. Voor iemand die veel stress heeft, kan het heel lastig zijn om dit buikvet weer kwijt te raken. Dat komt doordat een dikke buik de hormoonbalans verstoort. Je houdt dan gemakkelijker vet vast, blijft dooreten terwijl je maag eigenlijk al vol zit en kun je veel moeilijker het vet weer verbranden.

Afvallen als je stress hebt

Van stress en overgewicht wil je beide graag af. Liefst zo snel mogelijk. Helaas gaat dat in de praktijk vaak niet zo snel. Afslanken zal  namelijk moeilijk gaan als de oorzaak van de stress niet wordt aangepakt. Het is verstandig om eerst deze oorzaak aan te pakken.

stress en overgewicht

Anders blijf je in het vicieuze cirkeltje van slecht slapen, stress en overgewicht.  Doorbreek deze cirkel door de oorzaak van de stress aan te pakken. Als je de stress onder controle hebt, dan kun je gaan werken aan je overgewicht.

Wacht er niet te lang mee om je stress aan te pakken. Langdurige stress kan naast overgewicht nog veel meer gezondheidsklachten in de hand werken. Ook heb je bij langdurige blootstelling aan stress een grote kans om in een  burnout terecht te komen.

Weg met stress en zorgen: voor meer ontspanning, rust en positiviteit. Klik hier voor meer informatie.Stress en overgewicht

 

 

 

 

verantwoorde gezonde tussendoortjes afvallen

Gezonde tussendoortjes: De eerste stap naar een gezond gewicht

Op het moment dat je besluit dat jij je leefstijl wilt veranderen is het verstandig om dit stap voor stap te gaan doen. Op deze manier leer je meer over voeding en is het makkelijker vol te houden dan wanneer je ineens je hele leefstijl op de schop neemt. Elke keer voer je dan een nieuwe stap door. Pas als je die stap voldoende beheerst, ga je door met de volgende stap.

Als gewichtsconsulente werk ik ook op deze manier met cliënten. Een stap waar je vaak al veel winst mee behaald, zijn de tussendoortjes. Eet jij dagelijks veel ongezonde tussendoortjes? Dan is dit voor jou een goede stap om ook mee te beginnen. Vervang de ongezonde tussendoortjes voor gezonde tussendoortjes.

Wat zijn tussendoortjes?

Tussendoortjes zijn, zoals de naam al doet vermoeden,  tussendoor iets eten. Dus tussen twee hoofdmaaltijden in, iets kleins eten. Dit is vooral handig om even je erge trek te stillen tot de volgende maaltijd.

Wat vaak gedacht wordt is dat het nodig is om tussen twee maaltijden in, iets te eten. Dit hoeft helemaal niet. Iemand die genoeg heeft aan de drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en diner) en tijdens deze drie  hoofdmaaltijden alle voedingstoffen hierdoor binnen krijgt, hoeft niet beslist tussendoor iets te eten.

Lukt het jou niet om je aan drie hoofdmaaltijden te houden omdat je trek krijgt? Eet dan gerust iets tussendoor. Kies dan wel voor verantwoorde, gezonde tussendoortjes.

Welke tussendoortjes kun je beter mijden?

Suikerrijke tussendoortjes kun je beter niet kiezen. Suiker zit in alle koek, cake, gebak, repen, snoep, chips, ijs, enz. Naast dat deze producten veel suiker bevatten, zitten ze ook nog eens vol met verzadigd vet, caloriën en toegevoegde troep. Deze producten voegen niks aan je gezondheid toe het is allemaal maar loze vulling. Dus als jij vaak deze producten eet en je wilt je leefstijl veranderen, dan valt hier veel winst te behalen.

Als jij deze producten vervangt voor verantwoorde, gezonde tussendoortjes dan zul jij niet alleen afvallen maar je ook veel beter voelen.

Wat is de reden dat jij ongezonde dingen tussendoor eet?

Zorg voor drie goede en volwaardige hoofdmaaltijden per dag: ontbijt, lunch, diner. Sla geen maaltijd over. Zou je bijv. het ontbijt overslaan, dan is de kans zeer groot dat je halverwege de ochtend erge trek krijgt. In zo’n situatie grijp je sneller naar  ongezonde, suikerrijke producten.

Ook kan het een gewoonte zijn wat er door de jaren is ingesleten. Je doet iets wat je eigenlijk al jaren doet. Je denkt er niet eens bij na. Bijv.  een koekje bij de thee, een stuk chocola bij de koffie, enz.

Het kan ook  zijn dat je niet weet wat je nu het beste tussendoor kunt eten.  Dat is ook heel logisch. Nog te vaak worden we gewoon misleid in de winkel door mooie beloftes op de verpakking. Dan denk je gezond te eten maar blijkt dit gewoon niet zo te zijn.

En dan zijn er ook nog de voedinghypes. Veel mensen gaan daar in mee. Ook hierbij denk je dan gezond bezig te zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is Sonja Bakker. Jaren geleden kreeg zij iedereen die haar dieet volgde, massaal aan de eierkoeken. Dit werd in haar boek aangeprezen als tussendoortje. Iedereen dacht gezond bezig te zijn door voor dit vetvrije tussendoortje te kiezen. Dit tussendoortje was dan wel vetvrij maar niet suikervrij.

In een eierkoek zitten veel verborgen suikers toegevoegd. Bovendien bevat een eierkoek helemaal geen waardevolle voedingstoffen. Een eierkoek is dus verreweg van gezond.

 

Tips voor gezonde tussendoortjes

Maar wat zijn dan gezonde tussendoortjes? Gezonde, verantwoorde tussendoortjes zijn producten die gezonde voedingtstoffen toevoegen aan lichaam. Dus voedingstoffen waar je lichaam wat aanheeft zoals vezels, vitaminen, mineralen.

Tips voor verantwoorde gezonde tussendoortjes:

 • Fruit: fruit is gezond tussendoortje. Fruit zit vol met vezels, vitaminen en mineralen. Bovendien zijn er zoveel verschillende soorten fruit zodat je makkelijk kunt combineren. Zo kun je ook allerlei soorten fruit door elkaar eten. Maak er een fruit sla van heerlijk met manderijntjes, schijfjes kiwi, stukjes meloen, plakjes banaan, enz.
 • Groente: vaak wordt er alleen maar groente bij het diner gegeten. Net zoals fruit kun je met groente ook veel variëren. Denk maar eens aan: snacktomaatjes, snackkomkommers, reepjes paprika, radijsjes, snack wortjeltjes, plakjes rettich, reepjes bleekselerij.
spiesjes met groente

Spiesjes met allerlei verschillende soorten groente. Lekker als tussendoortje.

Recept: Hummus is lekker om rauwkost in te dippen. Hoe maak je hummus?

 1. Laat 1 blikje kikkererwten even uitlekken. Bewaar een klein beetje van het uitgelekte vocht.
 2. Doe de uitgelekte kikkererwten samen met 3 teentjes gepelde knoflook, 3 eetlepels citroensap en 3 eetlepels tahin en een beetje gemalen komijn en cayennepeper in de blender.
 3. Meng alles tot een gladde massa en voeg eventueel nog een beetje van het uitgelekte vocht toe om het wat smeuiig te maken.
 4. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe voor de smaak.

Bron: PuurGezond

 • Een gekookt ei: een ideaal tussendoortje. Ook handig om mee te nemen naar je werk. Je kunt een gekookt ei zowel warm als koudeten. Kook  een aantal eieren ineens en bewaar deze in de koelkast. Zo kun je er eentje pakken wanneer je trek krijgt.
 • Een handjevol nootjes  (30 gram per dag). Kies bij voorkeur de ongebrande en ongezouten noten. Voorbeelden van noten: hazelnoten, pistachenoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, amandelen, paranoten.  Studentenhaver is ook een zeer geschikt tussendoortje. Naast verschillende soorten noten bevat dit ook gedroogde vruchten. Door de mix van verschillende noten/vruchten krijg je meteen verschillende soorten voedingstoffen binnen.
 • Olijven
 • Een volkoren cracker met hüttenkäse

Bewust genieten

Ook zul je regelmatig in aanraking blijven komen met ongezonde tussendoortjes. Het is aan jou de keuze of je het afslaat of niet. Als je de 80/20 regel toepast, is er zo nu en dan best wel de ruimte voor minder gezonde producten. Kies je bewust voor een ongezond tussendoortje, voel je dan niet schuldig maar geniet hier dan ook echt van.

Zelf gezonde verantwoorde tussendoortjes maken

Wil je graag meer recepten en inspiratie opdoen en zelf je tussendoortjes maken? Dan is het handige receptenboekje ‘Bites’ daar zeer geschikt voor. Het boek is bedoeld voor iedereen die naar goede alternatieven zoekt voor lekkere maar ook gezonde en verantwoorde tussendoortjes. De 75 recepten die het boek telt, zijn makkelijk zelf te maken met  ingrediënten die je gewoon uit de supermarkt haalt.

gezonde verantwoorde tussendoortjes

 

 

 

 

Chai Dubai tastea teablend thee proeven

Thee proeven: Chai Dubai van Tastea

Chai Dubai

Afgelopen zomer mocht ik al eens thee testen van tastea. Ik schreef er een review over op mijn persoonlijke website Lijf en Lijn. Je kunt de review hier lezen.

Ditmaal probeerde ik de nieuwste thee van tastea namelijk de theeblend  Chai Dubai. Dit is niet zomaar een thee maar een zeer speciale, namelijk een thee met 23k eetbaar bladgoud. Deze limited edition is sinds oktober verkrijgbaar in de webshop van tastea.

Het pakket

Onlangs ontving ik het theepakket. Net zoals de vorige keer was ook dit pakket met zorg ingepakt. Prachtig om te zien en een waar cadeautje om te mogen ontvangen.

De verpakking

Elke thee van tastea zit in een prachtige en bovenal erg handige,  afsluitbare bewaarbus. Dit geeft meteen een erg luxe uitstraling aan de verpakking. Op de bus staat duidelijk beschreven wat voor thee het is, hoe je het kunt bereiden en wat voor ingrediënten erin zitten.

Chai Dubai tastea teablend thee proeven

De inhoud

In het blik zit 125 gram theeblend. Dit is losse thee. Je kunt dus zelf doseren hoeveel thee je per keer gebruikt. Als richtlijn staat vermeld om voor een glas van 200 ml. 2,5 gr. theeblend te gebruiken. Dus omgerekend zou je uit 1 bus 50 kopjes thee kunnen maken.

Als je de deksel open doet ruik je meteen de heerlijke geur van de theeblend. Deze thee bevat 23k eetbaar bladgoud wat ook meteen opvalt als je de theeblend bekijkt. Bij de thee zit daarom ook een heus certificaat van echtheid vanwege het 23K bladgoud.

De ingredienten

De theeblend bestaat uit:

 • Zwarte thee Ceylon
 • Groene munt
 • Dadel
 • Cardamom
 • Saffloerbladeren
 • Gemalen cardamom poeder
 • Eetbaar bladgoud

Er is geen aroma aan de thee toegevoegd en de theeblend bestaat voor 100% uit natuurlijke ingrediënten.

Hoe bereid je deze thee?

Het voordeel van losse thee ten opzichte van een  zakje, is dat je het zelf kunt doseren naar je eigen smaak. Simpel gezegd wil je meer smaak, dan kun je meer thee toevoegen. Om losse thee te bereiden, zou  je een thee zeefje  kunnen gebruiken. Hier kun je de thee in doen en het hete water er over heen gieten.  Wat ook handig is om de speciale theebeker van Tastea te gebruiken. Deze beker heb ik zelf al een tijdje in gebruik en ik ben er zeer enthousiast over. In de beker zit namelijk al een zeefje die dienst doet als filter. De beker is dubbelwandig zodat de thee lang warm blijft. Onderaan de beker zit een handig bewaarbakje die je gemakkelijk los kunt draaien. Hier zou je losse thee in kunnen bewaren. De beker is makkelijk schoon te maken. Ik moest zelf wel even wennen aan het klepje (die je open en dicht kunt doen) bovenop de beker.  Ik drink zelf namelijk het liefst uit een glas.

De inhoud van de beker is 400 ml.  De beker is ook zeer geschikt voor bijvoorbeeld fruitwater, koffie, sap, smoothies en meer. De theebeker kan niet in de vaatwasmachine en je dient de theebeker (als hij gevuld is) rechtop te vervoeren.

De smaak

Iets waar ik zelf heel erg benieuwd naar was, is de smaak. Hoe zou dat nu proeven, thee met bladgoud? Maar helaas, bladgoud voegt helaas niks toe aan de smaak.  Het toevoegen van bladgoud aan producten is dus alleen maar om er een feestelijk en luxe tintje aan te geven. De smaak die voornamelijk overheerst is de groene munt. De combinatie van bovenstaande ingrediënten geven samen met de munt een heerlijke, frisse smaak.

De prijs

Een theeblik met Chai Dubai theeblend kost € 34,95. Je kunt de thee hier bestellen. Gebruik hiervoor de kortingscode:  LIJFENLIJN-DUBAI en je korting wordt verrekend.

Let op: Wacht niet te lang als je deze thee graag wilt proeven! De Chai Dubai theeblend is namelijk een limited edition.

Conclusie

Met de feestdagen in het vooruitzicht is deze theeblend een mooi cadeautje om te geven aan een echte theeliefhebber. Het toegevoegde eetbaar bladgoud geeft deze thee een extra feestelijk tintje.  In combinatie met de theebeker heb je een mooi pakketje om onder de kerstboom te leggen. Het toegevoegde eetbaar bladgoud heeft wel als nadeel dat de prijs daardoor ook vrij hoog is. Anderzijds kun je wel vrij lang met de theeblend. Als je het gebruikt zoals staat beschreven, dan kun je er 50 koppen thee uit halen.  De smaak is erg lekker. De smaak maakt deze thee op dit moment tot mijn persoonlijke favoriet. Dit komt met name door de aanwezige muntsmaak. Hier hou ik erg van. In combinatie met de andere ingrediënten heb je net even weer een andere smaak.

Ben jij nog op zoek naar een speciaal cadeautje voor de feestdagen? De Chai Dubai theeblend is hiervoor een absolute aanrader.

*Bovenstaand pakket heb ik gekregen van Tastea met als doel om de producten te testen en hier mijn eigen en bovenal eerlijke mening over te schrijven.

online boodschappen doen

Gastblog: Gaan online boodschappen doen en een gezonde levensstijl samen?

Misschien ben je er nog helemaal niet bekend mee, maar online boodschappen doen is meer dan een hype. Steeds meer mensen bezoeken niet langer een fysieke supermarkt, maar geven de voorkeur aan de online websuper. In dit artikel bespreken we kort een aantal trends rondom boodschappen doen via internet en bekijken we hoe ‘gezond’ dit eigenlijk is.

De online supermarkt

Sinds een aantal jaren beschikken o.a. Albert Heijn, PLUS en de Boni al over een eigen bezorgservice. Sinds kort zijn ook supermarkten als COOP, Jumbo en DEEN toegetreden tot deze markt. Dit zijn stuk voor stuk gevestigde namen die nu naast hun lokale winkels eigenlijk door heel Nederland boodschappen bezorgen (gebruik de postcodecheck op de website van jouw favoriete supermarkt om te kijken of er ook bij jou thuis wordt bezorgd). Nieuwe innovatieve bedrijven als Picnic zijn er ook. Dit zijn bedrijven die puur en alleen online hun assortiment aanbieden. Geen stenen winkels meer, maar puur via internet verkopen. Als consument bepaal jij wat je fijn vind. Dit is voor iedereen anders natuurlijk. Online boodschappen doen heeft een aantal voordelen zoals de prijs, assortiment en bezorging. Hieronder lees je daarover meer.

Online boodschappen doen

Naast de supermarkten zijn er natuurlijk ook slagerijen, bakkers, vishandelaren en kaasboeren die hun waar online proberen te verkopen. Steeds meer consumenten laten dit soort winkels links liggen, en dat is natuurlijk zonde. Concepten als boodschappenspot.nl brengen deze markt juist weer in kaart om dit stukje Hollandse cultuur te behouden op lange termijn. Bestel jij je brood bij de online bakker? Of vlees bij de lokale online slagerij? Nee? Neem dan eens een kijkje op boodschappenspot en vind uit wat de mogelijkheden zijn bij jou in de buurt.

Het assortiment en bezorging

Loop jij ook wel eens in een supermarkt en zijn net de producten verkocht die jij wilt kopen? Dat probleem heb je niet online. In de webshop is altijd voorraad. Dit komt omdat bezorging vaak een dag (of twee) later gebeurd. Zo heeft de supermarkt tijd om de voorraden die eventueel zijn uitverkocht weer aan te vullen en jouw bestelling compleet te maken voordat de bezorgers bij je thuis komen. Over de bezorging gesproken. Je kiest als klant altijd zelf de dag en het globale tijdstip dat de bezorgservice bij jouw aan huis komt om de boodschappen af te leveren. Je hebt dus volledige controle over je aankoop. En het is populair, heel populair. Dit is o.a. terug te zien in de recente GFK cijfers over deze markt.

Is zo’n online websuper wel gezond?

Het laten bezorgen van boodschappen scheelt een hoop tijd en ergernis. Natuurlijk mis je wel een stukje sociaal contact en natuurlijk; Beweging! Echter, uit recent onderzoek blijkt dat mensen via internet veel gezondere producten bestellen. De impulsaankopen blijven achterwege en er worden alleen producten besteld die men ook echt nodig heeft. In de webshop van de supermarkt is per product ook een duidelijke ingrediëntenlijst beschikbaar. Zo wordt je als consument steeds meer bewust van wat je nou precies koopt en eet.

Goedkoop boodschappen bestellen

Als laatste is het natuurlijk ook belangrijk om eens in te zoomen op de prijzen van de boodschappen. Ben je online echt goedkoper uit? Het antwoord daarop is; Ja. Door goed prijzen te vergelijken kun je flink besparen. Online gelden dezelfde aanbiedingen als in de winkel (denk aan 1+1 gratis, 50% korting op een product naar keuze of een spaaractie. Door gebruik te maken van een kortingscode van Albert Heijn of COOP actiecode kun je extra besparen op bijvoorbeeld servicekosten of bezorgkosten. Wist je dat er elke week een nieuwe supermarkt folder uitkomt? Hierin staan de wekelijkse reclame artikelen die je ook online kunt bestellen. Ben je overtuigd? Probeer het dan vandaag direct eens uit!

*Bovenstaande blog is geschreven door gastblogger Hans van boodschappenspot.nl

wat zijn koolhydraten

Waarom koolhydraten zo belangrijk zijn

Wat zijn koolhydraten? Heb je ze nu wel of juist niet nodig? Is het verstandig om koolhydraatarm te eten? Na het lezen van deze gastblog weet jij de antwoorden op deze vragen.

Koolhydraten hebben in de laatste jaren een negatief imago gekregen. Helaas is dat maar deels terecht.

Natuurlijk is een voedingspatroon met veel koolhydraten ongezond, maar dat betekent nog niet dat je alle koolhydraten volledig moet uitbannen.

Gastblog door:  Laurens Helmstäter Orthomoleculair Voedingstherapeut

Koolhydraten zijn essentieel voor de gezondheid. Toch zeggen verschillende diëten dat je juist de koolhydraten moet laten staan. Door deze onvolledige informatie ontstaan er veel onduidelijkheden over koolhydraten. Daarom zal ik in dit artikel uitgebreid beschrijven waarom koolhydraten zo belangrijk voor ons zijn en in welke hoeveelheid koolhydraten gezond zijn. Want wat zijn koolhydraten nu eigenlijk?

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten bestaan uit suikers, zetmeel en vezels. Het is een belangrijke energiebron voor het lichaam en wordt voornamelijk door plantaardige voedingsmiddelen geleverd.

Koolhydraten kunnen worden onderverdeeld in:

 • monosachariden (glucose, fructose en galactose)
 • disachariden (sacharose, maltose en lactose)
 • oligosachariden (fructo-oligosacharide)
 • polysachariden (zetmeel en vezels)

Na de vertering en absorptie van koolhydraten in de dunne darm, wordt de glucoseconcentratie in het bloed tijdelijk hoger. De glucoseconcentratie wordt weer stabiel, nadat een bepaalde hoeveelheid glucosedeeltjes in het bloed zijn getransporteerd naar de lichaamscellen. Het hormoon insuline ondersteunt dit proces.

De niet-verteerbare koolhydraten (vezels) worden (gedeeltelijk) in de darm gefermenteerd door de darmbacteriën.

Belangrijke functies van koolhydraten

Koolhydraten hebben 2 belangrijke functies:

 1. De vezels in koolhydraten vormen een voedingsbron voor de darmbacteriën. Dit zorgt ervoor dat je een gezonde darmflora houdt.
 2. Het suiker en zetmeel in koolhydraten zorgt voor (snelle) energie. Deze zijn belangrijk voor vooral de spieren en de hersenen.

Zoals je begrijpt zijn koolhydraten dus onmisbaar in een gezond voedingspatroon.

Waarom hebben koolhydraten een negatief imago gekregen?

Vroeger hadden vetten een negatief imago, nu hebben koolhydraten deze plek ingenomen. Koolhydraatarm eten is daarom anno 2017 de trend op het gebied van afvallen.

Hierdoor wordt al snel aangenomen dat koolhydraten over het algemeen dus maar beter vermeden kunnen worden. Toch is dat veel te simpel gedacht en dus niet waar!

Het is vooral de verhouding van koolhydraten ten opzichte van vetten en eiwitten die bij de gemiddelde Nederlander volledig is ontspoord.

Vroeger bestond het voedingspatroon uit 20% tot 42% koolhydraten. Het overige deel bestond uit 30% eiwitten en 40% vetten.

Tegenwoordig bestaat het voedingspatroon van de gemiddelde Nederlander uit zo’n 60% koolhydraten en dat terwijl we minder energie verbruiken als vroeger. Mede hierdoor hebben steeds meer mensen obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Hoe de verhouding van koolhydraten herstellen?

Wil je weer terug gaan naar een voedingspatroon wat gezond is voor je lijf, dan is het belangrijk om vooral de geraffineerde (snelle) koolhydraten te vermijden.

Geraffineerde koolhydraten vind je vooral in fabrieksmatige voedsel, zoals frisdranken, koekjes, snoep, taart, fastfood, sauzen en kant- en klaarmaaltijden. Ook brood, pasta, aardappelen en rijst vallen onder de geraffineerde koolhydraten en kunnen daarom beter worden geminderd.

Haal daarom vooral je koolhydraten uit plantaardige voedingsmiddelen, zoals groente, fruit en peulvruchten. Op deze manier lukt het je niet eens om meer dan 20% – 40% van je voedingspatroon uit koolhydraten te halen. En dat is precies de hoeveelheid die het beste past bij het menselijk lichaam.

Uiteraard is het wel belangrijk om daarnaast voldoende eiwitten en vetten te eten. Deze kan je halen uit schelp- en schaaldieren, vis, vlees, noten en zaden.

Laurens Helmstäter
Orthomoleculair Voedingstherapeut

Mijn jaar als gewichtsconsulente

praktijk gewichtsconsulente

Praktijk Gewichtsconsulente: Mijn eerste jaar als gewichtsconsulente

Mijn eerste jaar zit er op! Mijn eerste jaar als zelfstandige! Eind vorig jaar zette ik de stap om mijn praktijk officieel te laten vastleggen bij de kvk en nu zijn we alweer een jaar verder. Wat is dit jaar snel voorbij gegaan. Eigenlijk te snel.

Een jaar waarin ik heel veel heb geleerd, nieuwe mensen heb mogen ontmoeten, leuke contacten heb opgedaan en vooral keuzes heb leren maken en waarbij ik heb geleerd om meer naar mijzelf te moeten luisteren en mijn eigen weg te gaan. Op deze manier zal ik ook in 2017 verder gaan.

Het leukste van dit afgelopen jaar is toch wel de lieve en leuke mensen die ik heb mogen begeleiden. Ieder van hen met een eigen verhaal.  Hier heb ik nog het meeste van geleerd en dat geeft mij zoveel voldoening en nog meer zin om in 2017 weer lekker aan de slag te gaan. Ook wil ik komend jaar  cliënten op afstand gaan begeleiden. Zo is het voor iedereen mogelijk om deel te nemen aan een puur gezond traject, ongeacht waar je woont. Verder zal ik komend jaar volop ook aan de slag gaan met mijn nieuwe website: www.suikerbank.nl die onlangs online gekomen is. Suikervrijer leven en hierover bloggen is toch wel mijn grote passie.

Hierbij wil ik ook iedereen bedanken die, op welke manier dan ook, hebben bijgedragen aan mijn eerste jaar want zonder jullie was het niet gelukt. Op naar 2017!

Zet ook de eerste stap