Alles of niets principe bij het afvallen

Alles of niets principe bij het afvallen: Waarom dit vaak mislukt

Het afvallen is voor velen een uitdagende reis vol ups en downs. Een veelvoorkomende valkuil waar mensen in terechtkomen, is het ‘alles of niets’ principe. In dit artikel ga ik hier dieper op in en leg ik uit waarom dit principe vaak niet werkt bij het afvallen en hoe je dan wel een duurzamer en effectiever pad naar gewichtsverlies kunt bewandelen.

Wat is het ‘alles of niets’ principe?

Het alles of niets principe houdt in dat iemand extreem rigide is in zijn of haar aanpak. Je ziet het vaak bij mensen die zich stellig aan een strikt dieet of trainingsschema willen houden. Dit vergt veel energie want op lange termijn is dit niet vol te houden.

Ze leggen zichzelf namelijk hoge eisen op en zodra ze een fout maken, zoals het eten van een ongezonde snack of het overslaan van een trainingssessie, voelt dat voor hun alsof ze gefaald hebben. Dit kan leiden tot het volledig opgeven van hun doelen.

Waarom werkt het ‘alles of niets’ principe niet bij het afvallen?

Uiteindelijk schiet je niets op met alles of niets denken:

  1. Onrealistische verwachtingen: Het stellen van onrealistische doelen en het streven naar perfectie kan demotiverend werken. Niemand kan een perfect dieet of trainingsregime volgen zonder vroeg of laat een misstap te maken. Deze onrealistische verwachtingen leiden vaak tot teleurstelling en uiteindelijk opgeven.
  2. Gebrek aan flexibiliteit: Een rigide aanpak biedt geen ruimte voor onverwachte gebeurtenissen of menselijke fouten. Dat hoort bij het leven en soms kunnen we ons niet altijd houden aan ons plan. Het is belangrijk om flexibel te zijn en te begrijpen dat één misstap niet het einde van de wereld is.
  3. Stress en schuldgevoel: Het alles of niets principe kan leiden tot veel stress en schuldgevoel. Wanneer je jezelf elke fout kwalijk neemt, kan dit emotioneel uitputtend zijn en je mentale gezondheid negatief beïnvloeden. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot emotioneel eten, wat contraproductief is voor gewichtsverlies.
  4. Geen duurzame gewoontes: Het ‘alles of niets’ principe stimuleert geen ontwikkeling van duurzame gewoontes. Afvallen en een gezond gewicht behouden gaat over het veranderen van gewoontes die je ook lange termijn kunt volhouden. Een extreem dieet of trainingsplan is simpelweg niet vol te houden op de lange termijn.
  5. Verlies van motivatie: Wanneer je een strikt dieet volgt en geen snelle resultaten ziet, kan dit leiden tot frustratie en demotivatie. Het is goed om te beseffen dat afvallen een geleidelijk proces is. De kleine, consistente veranderingen die je vandaag maakt zijn over een jaar heel groot.

Hoe je het ‘alles of niets principe’ bij het afvallen kunt vermijden

Ben jij ook een alles of niets denker als het op afvallen aankomt? Heb je het al vaker geprobeerd maar kom je er maar niet vanaf? Hierbij wat tips die jou wellicht kunnen helpen:

  1. Stel realistische doelen: Begin met kleine, haalbare doelen. In plaats van jezelf op een streng dieet te zetten, probeer geleidelijk gezondere keuzes te maken. Dit kan zo simpel zijn als het vervangen van frisdrank door water of het toevoegen van extra groenten aan je maaltijden.
  2. Wees flexibel: Begrijp dat niet elke dag perfect zal zijn. Geef jezelf de ruimte om fouten te maken en zie dit als leermomenten. Een dag waarop je ongezond eet, betekent niet dat je hele plan mislukt is. Pak de draad weer op zonder jezelf schuldig te voelen.
  3. Focus op vooruitgang, niet perfectie: Richt je op de vooruitgang die je boekt, hoe klein ook. Het gaat niet om perfectie, maar om consistentie. Elke stap in de juiste richting is een overwinning, ook al is het niet perfect.
  4. Ontwikkel duurzame gewoontes: Werk aan het integreren van gezonde gewoontes in je dagelijkse routine die je op de lange termijn kunt volhouden. Dit kan bijvoorbeeld een dagelijkse wandeling zijn, een paar keer per week sporten, of het eten van meer verse en onbewerkte voedingsmiddelen.
  5. Ondersteuning en verantwoording: Zoek ondersteuning bij vrienden, familie, of een BGN gewichtsconsulent. Het hebben van iemand waar je bij terecht kunt voor steun, kan je helpen gemotiveerd te blijven en je verantwoording af te leggen.

Alles of niets principe bij het afvallen

Het alles of niets principe bij het afvallen is een benadering die vaak meer kwaad dan goed doet. Door onrealistische verwachtingen en een gebrek aan flexibiliteit kan het leiden tot stress, schuldgevoel, en uiteindelijk het opgeven van je doelen. In plaats daarvan is het belangrijk om realistische doelen te stellen, flexibel te zijn, te focussen op vooruitgang en duurzame gewoontes te ontwikkelen. Met een meer gebalanceerde aanpak kun je gezonder leven en je gewichtsverliesdoelen op een duurzame manier bereiken.

Begeleiding nodig?

Ben jij ook een alles of niets denker en doener? Lukt het jou daarom niet om af te vallen en dit gewicht ook vast te houden?

BGN gewichtsconsulent Ida Jager

Afvallen en gedrag

Ida Jager is een gediplomeerd BGN gewichtsconsulent. Meer weten? Of heb jij begeleiding nodig? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Neem contact met mij op als je dit patroon wilt doorbreken. Ik help je graag op weg.

Meer lezen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1
Welkom bij gewichtsconsulent Natuurlijk! Ida. Waarmee zou ik jou kunnen helpen?