De overgang is een fase in het leven van vrouwen die gemiddeld begint na het 40-ste levensjaar. De overgangsfase van vruchtbaar naar onvruchtbaar kan wel 10 jaar duren. In deze periode neemt de productie van oestrogeen in de eierstokken geleidelijk af. Oestrogeen is een vrouwelijke hormoon dat verantwoordelijk is voor de regulatie van de menstruatiecyclus en de vruchtbaarheid. Voor veel vrouwen gaat deze verandering gepaard met allerlei vervelende klachten zoals opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen, angsten, gewichtstoename en slapeloosheid. In dit artikel gaan we dieper in op de rol van oestrogeen en wat er gebeurt tijdens de overgang.
Wat is oestrogeen?
Oestrogeen is een hormoon dat bij vrouwen wordt aangemaakt in de eierstokken. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de menstruatiecyclus en de vruchtbaarheid. Oestrogeen zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies dikker wordt zodat er een bevrucht eitje kan innestelen. Daarnaast zorgt het voor de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken zoals borsten, lichaamsbeharing en een bredere heupomtrek. Ook heeft oestrogeen invloed op de botdichtheid en het cholesterolgehalte.
Oestrogeen en overgang: Wat gebeurt er tijdens de overgang?
Tijdens de overgang neemt de productie van oestrogeen geleidelijk af. Dit kan leiden tot verschillende klachten omdat oestrogeen een belangrijke rol speelt in verschillende processen in het lichaam. Veel vrouwen krijgen last van opvliegers en nachtzweten omdat de temperatuurregulatie in het lichaam verstoord raakt.
Andere veelvoorkomende klachten zijn:
- Stemmingswisselingen,
- Angsten,
- Vermoeidheid,
- Gewichtstoename en
- Slapeloosheid.
Ook heeft de afname van oestrogeen invloed op de botdichtheid waardoor vrouwen na de overgang vatbaarder worden voor osteoporose. Oestrogeen beschermt ons ook tegen hartziekten, tot de menopauze (laatste eisprong).
Lees ook: Hart en hormonen: De invloed van de overgang op je hartgezondheid
Na de overgang produceren vrouwen minder oestrogeen en wordt het risico op hart- en vaatziekten groter.
Hoe kun je de klachten verminderen?
Er zijn verschillende manieren om de klachten die gepaard gaan met de overgang te verminderen. Zo kan het helpen om gezond te eten, suikers verminderen, voldoende te bewegen en regelmatig ontspanningsoefeningen te doen.
Ook zijn er medicijnen beschikbaar die de klachten kunnen verminderen zoals hormoontherapie en andere vormen van medicatie. Het is echter belangrijk om bij het gebruik van medicijnen altijd goed de voor- en nadelen af te wegen en dit te bespreken met een arts.
Oestrogeen en de overgang
Oestrogeen is een belangrijk hormoon voor vrouwen dat een rol speelt bij de regulatie van de menstruatiecyclus en de vruchtbaarheid. Tijdens de overgang neemt de productie van oestrogeen af waardoor vrouwen last kunnen krijgen van diverse klachten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de klachten te verminderen zodat vrouwen zich beter kunnen voelen tijdens deze periode van verandering. Het is daarbij wel belangrijk om altijd goed te overleggen met een arts over de beste aanpak voor jouw situatie.
Natuurlijk! door de overgang
Natuurlijk! Ida is een gediplomeerd BGN gewichtsconsulent met als specialisatie voeding en overgang. Meer weten? Of heb jij begeleiding nodig? Klik hier voor meer informatie.
Natuurlijk! door de overgang
Natuurlijk! Ida is een gediplomeerd BGN gewichtsconsulent met als specialisatie voeding en overgang. Meer weten? Of heb jij begeleiding nodig? Klik hier voor meer informatie.
*Natuurlijk! Ida is aangesloten bij de BGN: `Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland`. 👛 Dit betekent dat de kosten van de door Natuurlijk! Ida aangeboden trajecten, geheel of gedeeltelijk, kunnen worden vergoed door verschillende zorgverzekeraars. Dit is afhankelijk van de betreffende zorgverzekeraar en het verzekerde pakket. De vergoeding zal niet ten koste gaan van je eigen risico.