Luister jij naar je lichaam? Of ga je door en negeer je de signalen? Deze week in de uitgelichte blog, een artikel geschreven door Marjolijn Jansen (Orthomoleculair Therapeut) van Oerspronkelijk. Het artikel: ‘Als de lampjes branden’, is het eerste artikel in een nieuwe serie die Marjolijn pas begonnen is.
Als de lampjes branden
Luisteren naar je lichaam of negeren
Is het jou ook wel eens opgevallen; zodra je zegt dat je hoofdpijn hebt, staan er al drie mensen klaar met een paracetamolletje. Pijn stoppen we weg, pijn is onhandig, voor die ‘onzin’ hebben we geen tijd. Maar wat doen we hier eigenlijk?
We negeren de signalen van ons lichaam! Vaak zonder het te beseffen maskeren we waarschuwingstekens. Ons lichaam wil ons aangeven dat er op de achtergrond een disbalans is die aandacht vergt. De metafoor heb je vast al vaker gehoord; lichaamssignalen onderdrukken is net zoiets als dashboard lampjes in je auto afplakken. Lampje na lampje afplakken, is natuurlijk vragen om problemen.
Doorgaan? Luisteren naar je lichaam
Het lastige is, dat wij in een maatschappij leven waarin we opgevoed zijn met de mentaliteit “niet-zeuren-doorgaan”. Pijn is voor watjes, uitzoeken zit er niet in, helemaal in tijden van crisis. We willen onze baan immers niet verliezen, de baas heeft geen boodschap aan onze klachten. Dus toch maar weer een paracetamolletje en we gaan er weer tegen aan.
Moduleren vs blokkeren
Pijnstillers blokkeren de aanmaak van ontstekingsstoffen, met als doel ontstekingsreacties te stoppen. Dat helpt inderdaad tegen de pijn, maar ontstekingen zijn echter wel een natuurlijke reactie van het lichaam op problemen. Pas als een ontsteking netjes verloopt kan een probleem opgelost worden; een wond helen. Wanneer we een ontstekingsreactie voortijdig eindigen, remt dat inderdaad de pijn, maar verstoren we eveneens het natuurlijke herstelproces van het lichaam. In levensbedreigende situaties zijn ontstekingsremmende medicijnen de mooiste oplossing die je kunt bedenken, echter wanneer we pijnstillers inzetten om signalen van ons lichaam te onderdrukken, lossen we het probleem niet op, wat kan leiden tot chronificatie van klachten, laaggradige ontstekingen en verdere ontwrichting van processen in het lichaam.
In plaats van ontstekingsprocessen te blokkeren met medicatie kunnen we ook voedingsmiddelen inzetten om ontstekingsreacties te moduleren en pijn te remmen, zonder de natuurlijke fysiologische reacties van het lichaam te verstoren. Een bekend voorbeeld is salicylzuur. Een stof die we allemaal kennen, het is namelijk de werkzame stof in aspirine.
Salicylzuur is een faciliterende factor bij de omzetting van omega 3 in ontstekingsremmende (remmend, dus niet blokkerend!) prostagladines type 3. Mooie natuurlijke bronnen van salicylzuur zijn onder andere biologische gember, wortelgroentes, knollen, koriander, rozemarijn, tijm, (biologisch, aangezien alleen “gepeste” planten deze stof aanmaken!).
Toekomst
Toch is het goed om eens stil te staan bij signalen die ons lichaam ons probeert te geven. Denk bijvoorbeeld aan klachten als prikkelbaarheid, depressie, ochtendstijfheid, middagdipjes, opgeblazen gevoel, overgewicht, hoofdpijn, obstipatie, onvruchtbaarheid, energiegebrek, bloedsuikerdips, eczeem…. Wat wil ons lichaam ons vertellen?! Wordt het tijd om naar de achterliggende disbalans te kijken of gaan we gewoon door de ‘lastige grillen’ van ons lichaam te onderdrukken?
Nog een kopje koffie om alert te blijven, even snel tussendoor een koolhydraatrijke snack tegen de suikerdip, met de auto naar de sportschool, omdat we geen puf hebben om op de fiets te gaan, glaasje wijn om te ontspannen, continue over onze grenzen gaan … Ik zeg niet dat we dat allemaal zomaar kunnen of moeten laten, we hebben immers een maatschappij/familie/omgeving die dingen van ons verlangt, maar ik denk wel dat we ons bewuster kunnen zijn van de lampjes die branden op ons dashboard willen we ook in de toekomst nog kunnen vertrouwen op ons lichaam en onze gezondheid.
Bron: Oerspronkelijk