De overgang is een fase waar elke vrouw vroeg of laat mee te maken gaat krijgen. Toch wordt hier nog weinig over gesproken. Er heerst nog steeds een taboe op de overgang. Tijd om dit taboe te doorbreken. In de nieuwe podcast over de overgang, ‘opvliegers’ genaamd, wordt dit zeer interessante onderwerp volledig uitgelicht en besproken.
Podcast over de overgang
Vanaf maandag 26 oktober is de 8-delige MAX/NPO Radio 1 podcast Opvliegers overal te beluisteren. In de podcast duikt de 57-jarige programmamaker Elles de Bruin in de wereld van de menopauze. Waarom heeft de overgang haar leven de afgelopen jaren zo op z’n kop gezet? In de podcast haar eigen verhaal, maar ook artsen, psychologen, mede-ervaringsdeskundigen en mannen.
“Ik ben 47 jaar en wordt zwetend wakker. Met enorme hartkloppingen. Mijn man belt de ambulance. Van alles schiet er door mijn hoofd. Heb ik een hartaanval? Ga ik dood? In het ziekenhuis volgt de diagnose: u bent in de overgang. Ik schrik me rot. Is dít de overgang? En: nu al?”
De overgang en overgangsklachten
Elles is niet de enige. Nederland telt op dit moment 2 miljoen vrouwen in de leeftijd tussen de 45 en 60 jaar. De leeftijd waarin de overgang speelt en het een leven op zijn kop kan zetten. Zweten overdag, zweten ‘s nachts, slecht slapen, niet slapen, moe zijn, hartkloppingen, stemmingswisselingen, depressie, concentratieproblemen en vaginale droogheid: allemaal symptomen van een levensfase waar de helft van Nederland in meer of mindere mate mee te maken krijgt. Maar nog steeds heerst er een taboe op de overgang.
Over ‘het taboe menopauze’ gaat de eerste aflevering van de podcast. Elles vertelt haar eigen verhaal, maar spreekt ook met experts en andere vrouwen.
Lees ook: Wat is de overgang?
Elles vertelt haar eigen verhaal en spreekt met experts en andere vrouwen. Naar schatting zitten 1,5 miljoen vrouwen in de overgang, waar Elles er één van is. Toch is het onderwerp niet bespreekbaar. Dat taboe wil Elles doorbreken en heeft het dus wél over de lichamelijke en psychische klachten.
8-delige podcast over de overgang
In andere afleveringen wordt het werken tijdens de overgang onder de loep genomen, spreekt Elles met vrouwen en artsen over seks tijdens de menopauze en duikt ze in de bloeiende markt van medicijnen tegen opvliegers en andere overgangsverschijnselen. Actrices Medina Schuurman en Isa Hoes komen aan het woord in de podcast die een boek schreven over de overgang.
Ook horen we Lily Koopmans. Zij heeft jarenlang geworsteld met overgangsklachten en werd niet serieus genomen door artsen. “De overgang hoorde wel bij de vrouw, maar er werd niet over gesproken.” Eveline Bakker van het platform Vuurvrouw vind dat de overgang nog steeds in verband wordt gebracht met zwakte, met een verlies van jeugd, aantrekkelijkheid en inzetbaarheid. “Als we er zo over blijven denken, gaan we dat gevoel niet veranderen.”
prof. dr. Herman Depypere: We zijn nog maar kort gewend zijn aan vrouwen in de overgang. Vrouwen werden namelijk niet ouder dan 50 jaar en kwamen dus vaak niet in de menopauze. De levensverwachting is nu toegenomen, dus heeft de samenleving er wel mee te maken.
De 8-delige podcast over de overgang werd gelanceerd tijdens de Week van de Podcast. Op 26 oktober was de eerste aflevering beschikbaar op de NPO Radio 1 app en website, de NPO Luister APP, Spotify en alle andere bekende streamingsdiensten. Elke week komt er een nieuwe aflevering van de 8-delige podcast Opvliegers beschikbaar.
Begeleiding tijdens de overgang
Het is altijd belangrijk om goed voor onszelf te zorgen. Tijdens bepaalde periodes in het leven van een vrouw is dit nog eens extra belangrijk en heeft ons lichaam extra aandacht nodig. De overgang is zo’n periode. Denk je dat je in de overgang zit? Heb je last van klachten al of niet in combinatie met overgewicht, weet dan dat voeding en leefstijl hier een grote invloed op kunnen hebben.
Als gediplomeerd BGN gewichtsconsulent en Remissiecoach (Coaching na kanker) ben ik gespecialiseerd in voeding en overgang. Graag help ik jou ook natuurlijk door de overgang.
*Bron: beeldbank max