Lijst E-nummers

Deze hande lijst met e-nummers vond ik vandaag op de site van https://www.ahealthylife.nl/ Met goedvinden van Juglen Zwaan van deze website, mocht ik deze lijst plaatsen. Het is een zeer uitgebreide lijst maar zeker de moeite waard om eens door te nemen.

 

e-nummers2-315

De groen gemarkeerde E-nummers zijn niet schadelijk, de oranje gemarkeerde E-nummers kun je beter met mate gebruiken en de rood gemarkeerde E-nummers kun je beter mijden.

Lijst van schadelijke E-nummers

E-nummers zijn door de Europese Unie goedgekeurde hulpstoffen om de eigenschappen van levensmiddelen te veranderen. Deze additieven worden door de Europese Unie als veilig gezien. Misschien dat dit waar is bij zeer geringe consumptie, maar wat nu als iemand gevoelig is van aard? Of wat gebeurt er als iemand heel veel producten nuttigt en hiermee de maximale normen overschrijdt? Wat doen E-stoffen als ze met elkaar worden gecombineerd? Vermoedelijk niet veel goeds. Onze smaak liegt niet en in de meeste gevallen smaakt vers lekkerder en kies daarom ook voor voedsel zonder toevoegingen van schadelijke e-nummers.

 
Lang niet alle e-nummers zijn slecht, zo zijn er ook natuurlijke E-nummers en kunnen zelfs gezond zijn. Bijvoorbeeld E300 is eigenlijk gewoon vitamine C en wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. De ene e-stof is de andere niet en daarom hieronder een handig overzicht, waarbij groen betekent dat dit praktisch onschadelijk is voor het menselijk lichaam, maar waarbij oranje in zeer geringe mate genuttigd kan worden en rood echt moet worden vermeden. De lijst is wel erg kritisch, dus bij de minste of geringste twijfel hebben we de classificatie ingedeeld naar oranje of rood.
 
De e-nummers zijn onderverdeeld in de volgende groepen:
 
E100-199 : Kleurstoffen
E200-299 : Conserveermiddelen / Voedingszuren
E300-399 : Anti-oxidanten
E400-499 : Emulgatoren
E500-599 : Diverse additieven
E600-699 : Smaakversterkers
E700-799 : Conserveermiddelen

 

E100-199 : Kleurstoffen

Kleurstoffen worden gebruikt om producten te kleuren of de kleuren ervan te versterken.

Herkomst Doel E-nummer Naam Opmerkingen
Extractie uit geelwortel (Curcuma longa) Gele kleurstof E100 Curcumine  
Verschillende soorten gisten Gele kleurstof E101 Riboflavine Andere naam: vitamine B2
Synthetisch Gele kleurstof E102 Tartrazine De ADI is tot 7,5 mg/kg lichaamsgewicht. Kan overgevoeligheids reacties geven bij een kleine groep mensen.
Wortel van de alkanet (Alkanna tinctoria) Gele kleurstof E103 Alkannine Sinds 1984 verboden
Synthetisch Gele kleurstof E104 Chinolinegeel  
Verschillende soorten gisten Gele kleurstof E106 natriumriboflavine-5′-fosfaat  
Synthetisch Gele kleurstof E107 Geel 2G  
Synthetisch Gele kleurstof E110 Zonnegeel FCF  
Een schildluizensoort Rode kleurstof E120 Cochenille  
  Rode kleurstof E121 Citrusrood 2 Carcinogeen, wordt in de EU niet meer toegelaten
Synthetisch Rode kleurstof E122 Karmozijnrood  
Synthetisch Rode kleurstof E123 Amaranth  
Synthetisch Rode kleurstof E124 Cochenillerood A  
    E125 Ponceau SX  
Synthetisch Rode kleurstof E127 Erythrosine  
Synthetisch Rode kleurstof E128 Rood 2G  
Synthetisch Rode kleurstof E129 Allura rood  
Synthetisch Blauwe kleurstof E131 Patentblauw V  
Synthetisch Blauwe kleurstof E132 Indigotine  
Synthetisch Blauwe kleurstof E133 Briljantblauw FCF  
Natuurlijke kleurstof, bladgroen Donkergroene kleurstof E140 Chlorophyll  
Semi-synthetische Donkergroene kleurstof E141 Chlorophyl koper complexen  
Synthetisch Groene kleurstof E142 Briljantzuurgroen BS  
  Groene kleurstof E143 Fast Green FCF  
Gebrande suiker Bruine kleurstof E150 Karamel  
Synthetisch Zwarte kleurstof E151 Briljantzwart BN  
Semi-natuurlijke kleurstof Zwarte kleurstof E153 Koolstof  
Synthetisch Bruine kleurstof E154 Bruin FK  
Synthetisch Bruine kleurstof E155 Chocoladebruin HT  
Diverse plantaardige bronnen/synthetisch Oranje/gele kleurstof E160(a) Caroteen  
De tropische anattoboom (Bixa orellana) Oranje/gele kleurstof E160(b) Annatto  
Paprika’s Oranje-rode kleurstof E160(c) Paprika extract  
Tomaten Rode kleurstof E160(d) Lycopeen Indien genetisch gemodificeerd oranje, anders groen.
Synthetisch uit ß-caroteen Oranje kleurstof E160(e) Beta-apo-8′-carotenal  
Synthetisch uit ß-caroteen Oranje kleurstof E160(f) Ethylester van beta-apo-8′-caroteenzuur  
Verschillende plantaardige bronnen of synthetisch Gele, oranje tot rode kleurstoffen E161 Xanthophyllen  
Natuurlijk uit boterbloem Gele kleurstof E161a Flavoxanthine Weinig over bekend, verboden in Zwitserland
Natuurlijk Gele kleurstof E161b Luteine Kan astma, netelroos en neusverkoudheid veroorzaken.
Natuurlijk Rode kleurstof E161c Kryptoxanthine Verboden in Zwitserland. Anti-oxidant
Rode bieten Rood/paarse kleurstof E162 Bietenrood  
Rode kool en andere planten Rode, paarse of blauwe kleurstoffen E163 Anthocyaninen  
Mineraal, kalk Witte kleurstof E170 Calcium carbonaat  
Mineraal Witte kleurstof E171 Titanium dioxide  
Ertsen of mineralen zwarte, rode, oranje of bruine kleurstof E172 IJzeroxiden  
Bauxieterts Metaalkleurige kleurstof E173 Aluminium  
Zilverertsen Metaalkleurige kleurstof E174 Zilver  
Verschillende ertsen Metaalkleurige kleurstof E175 Goud  
Synthetische uit aminonaftolcarbonzuur Rode kleurstof E180 Rubis pigment  
Diverse planten, oa de eik Geelwit tot bruin poeder E181 Looizuur  
    E182 Orchil, orceine (lakmoes)  

 

E200-299 : Conserveermiddelen / Voedingszuren

Conserveermiddelen hebben als nut de producten langer houdbaar te maken. Voedingszuren Hebben als doel de Ph te veranderen waardoor het  product langer houdbaar kan worden, maar ook om de kleur te behouden.

Herkomst Doel E-nummer Naam Opmerkingen
Lijsterbes Conserveermiddel tegen schimmels en gisten E200 Sorbinezuur Kan huidirritatie veroorzaken.
Lijsterbes Conserveermiddel E201 Natriumsorbaat Vergelijkbaar met E200
Lijsterbes Conserveermiddel E202 Kaliumsorbaat Vergelijkbaar met E200
Lijsterbes Conserveermiddel E203 Calcium sorbaat Vergelijkbaar met E200
Synthetisch Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën E210 Benzoezuur  
Synthetisch Conserveermiddel tegen gisten en bacteriën E211 Natriumbenzoaat  
Synthetisch Conserveermiddel tegen gisten en bacteriën E212 Kaliumbenzoaat  
Synthetisch Conserveermiddel tegen gisten en bacteriën E213 Calciumbenzoaat  
Synthetisch Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën E214 Ethyl 4-hydroxibenzoaat  
Synthetisch Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën E215 Ethyl 4-hydroxibenzoaat natriumzout  
Synthetisch Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën E216 Propyl 4-hydroxibenzoaat  
Synthetisch Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën E217 Propyl 4-hydroxibenzoaat natriumzout  
Synthetisch Conserveermiddel tegen gisten en schimmels E218 Methyl 4-hydroxibenzoaat  
Synthetisch Conserveermiddel tegen gisten en schimmels E219 Methyl 4-hydroxibenzoaat natriumzout  
Natuurlijk voorkomend gas Conserveermiddel, bleekmiddel, deegverbeteraar E220 Zwaveldioxide  
Synthetisch Tegen micro-organismen,anti-oxidant,deegverbeteren E221 Natriumsulfiet  
Synthetisch Conserveermiddel, anti-oxidant, bleekmiddel E222 Natriumbisulfiet  
Synthetisch Conserveermiddel, anti-oxidant, bleekmiddel E223 Natriummetabisulfiet  
Synthetisch Conserveermiddel tegen micro-organismen E224 Kaliummetabisulfiet  
Synthetisch Conserveermiddel E225 Kaliumsulfiet  
Synthetisch Conserveermiddel E226 Calciumsulfiet  
Synthetisch Conserveermiddel E227 Calciumbisulfiet  
Synthetisch Conserveermiddel tegen micro-organismen E228 Kaliumbisulfiet  
Synthetisch Conserveermiddel tegen schimmels E230 Biphenyl  
Synthetisch Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën E231 2-Hydroxibiphenyl  
Synthetisch Conserveermiddel tegen schimmels E232 Natrium-ortho-fenylfenolaat  
Synthetisch Conserveermiddel tegen schimmels E233 Thiabendazol  
Geproduceerd door Lactococcus lactis Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën E234 Nisine  
Geproduceerd door de schimmel Streptomyces Conserveermiddel, vooral tegen schimmels E235 Pimaricine  
Natuurlijk voorkomend Conserveermiddel tegen bacteriën, smaakversterker E236 Mierenzuur  
Synthetisch Conserveermiddel tegen bacteriën E237 Natriumformiaat  
Synthetisch Conserveermiddel tegen bacteriën E238 Calciumformiaat  
Synthetisch Conserveermiddel tegen schimmels E239 Hexamine  
Synthetisch Ontsmettingsmiddel tegen bacteriën E240 Formaldehyde  
Synthetisch Steriliseren van koude frisdranken E242 Dimethyldicarbonaat  
Natuurlijk Tegen botulisme, voorkomt bruinkleuring van vlees E249 Kaliumnitriet  
Natuurlijk Tegen botulisme, voorkomt bruinkleuring van vlees E250 Natriumnitriet  
Natuurlijk Tegen bacteriën, voorkomt bruinkleuring van vlees E251 Natriumnitraat  
Natuurlijk Tegen botulisme, voorkomt bruinkleuring van vlees E252 Kaliumnitraat  
Natuurlijk Tegen bacteriën, smaakstof E260 Azijnzuur  
Synthetisch Voorkomt verkleuring van voedingswaren E261 Natriumacetaat  
Synthetisch Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën E262 Natriumdiacetaat  
Synthetisch Conserveermiddel tegen bacteriën,stabilisator E263 Calciumacetaat  
Synthetisch Conserveermiddel tegen bacteriën,stabilisator E264 Ammoniumacetaat  
Natuurlijk Conserveermiddel tegen gisten, smaakstof E270 Melkzuur  
Synthetisch Conserveermiddel tegen enkele soorten schimmels E280 Propionzuur  
Synthetisch Conserveermiddel tegen 3 soorten schimmels E281 Natrium propionaat  
Synthetisch Conserveermiddel tegen 3 soorten schimmels E282 Calcium propionaat  
Synthetisch Conserveermiddel tegen schimmels E283 Kalium propionaat  
Synthetisch Conserveermiddel E284 Boorzuur  
Synthetisch Conserveermiddel E285 Natriumtetraboraat  
Natuurlijk voorkomend gas Conserveermiddel, koelmiddel, “prik” in limonade E290 Koolzuurgas  
Synthetisch/natuurlijk Voedingszuur E296 Appelzuur Kan GM zijn
Synthetisch Voedingszuur E297 Fumaarzuur  

 

E300-399 : Anti-oxidanten

Anti-oxidantia zorgen ervoor dat producten langer houdbaar worden door de weerbaarheid tegen zuurstof te vergroten.

Herkomst Doel E-Nummer naam Opmerkingen
Natuurlijk voorkomend Vitamine, anti-oxidant, voorkomt bruinkleuring E300 Ascorbinezuur  
Synthetisch uit ascorbinezuur en keukenzout Vitamine, anti-oxidant, voorkomt bruinkleuring E301 Natriumascorbaat  
Synthetisch uit ascorbinezuur en calcium Anti-oxidant, stabilisator en als vitamine C E302 Calciumascorbaat  
Synthetisch Anti-oxidant tegen het ranzig worden van vetten E304 Ascorbyl-palmitaat  
Natuurlijk Vitamine en anti-oxidant E306 Tocoferol-extracten  
Natuurlijk of synthetisch Vitamine en anti-oxidant E307 alpha-tocopherol  
Natuurlijk of synthetisch Vitamine en anti-oxidant E308 gamma-tocopherol  
Natuurlijk of synthetisch Vitamine en anti-oxidant E309 delta-tocopherol  
Synthetisch Anti-oxidant E310 Propylgallaat  
Synthetisch Anti-oxidant E311 Octylgallaat  
Synthetisch Anti-oxidant E312 Dodecylgallaat  
Synthetisch Anti-oxidant E320 BHA – Butylhydroxianisool  
Synthetisch Anti-oxidant E321 BHT – Butylhydroxitolueen  
Natuurlijk Anti-oxidant, emulgator of anti-schuimmiddel E322 Lecithinen  
Synthetisch Vochtbinder E325 Natriumlactaat  
Synthetisch Zout van melkzuur E326 Kaliumlactaat  
Synthetisch Zout van melkzuur E327 Calciumlactaat  
  Natuurlijk zuur E330 Citroenzuur  
  Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) E331a Natriumwatrestofcitraatt  
  Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) E331b Dinatriumcitraat  
  Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) E331c Trinatriumcitraat  
  Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) E332a Kaliumdiwaterstofcitraat  
  Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) E332b Trikaliumcitraat  
  Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) E333a Calciumwaterstofcitraat  
  Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) E333b Di-calciumcitraat  
  Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) E333c Calciumcitraat  
  Natuurlijk zuur E334 Wijnsteenzuur  
  Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334) E335a Natriumwaterstoftartraat  
  Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334) E335b Dinatriumtartraat  
  Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334) E336a Kaliumwaterstoftartraat  
  Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334) E336b Kaliumtartraat  
  Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334) E337 Natriumkaliumtartraat  
  Natuurlijk zuur, synthetisch bereid E338 Fosforzuur  
  Zout van fosforzuur (E338) E339a Natriumdiwaterstoffosfaat  
  Zout van fosforzuur (E338) E339b Dinatriumwaterstoffosfaat  
  Zout van fosforzuur (E338) E339c Trinatriumfosfaat  
  Zout van fosforzuur (E338) E340a Kaliumdiwaterstoffosfaat  
  Zout van fosforzuur (E338) E340b Dikaliumwaterstoffosfaat  
  Zout van fosforzuur (E338) E340c Trikaliumfosfaat  
  Zout van fosforzuur (E338) E341a Monocalciumfosfaat  
  Zout van fosforzuur (E338) E341b Calciumwaterstoffosfaat  
  Zout van fosforzuur (E338) E341c Tricalciumdifosfaat  
  Zout van fosforzuur (E338) E343 Magnesiumfosfaat  
  Zout van appelzuur E350 Natriummalaat en natriumwaterstofmalaat  
  Zout van appelzuur E351 Kaliummalaat en Kaliumwaterstofmalaat  
  Zout van appelzuur E352 Calciummalaat en Calciumwaterstofmalaat  
  Natuurlijk zuur E353 Metawijnsteenzuur  
  Zout van wijnsteenzuur (E334) E354 Calciumtartraat  
  Natuurlijk zuur E355 Adipinezuur  
  Natuurlijk zuur E363 Barnsteenzuur  
  Synthetisch zuur E370 1,4-Heptonolacton  
  Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) E380 Triammoniumcitraat  
  Synthetisch zout van citroenzuur (E330) E381 Ammoniumijzercitraat  
  synthetisch zout E385 Calcium EDTA  

 

E400-499 : Emulgatoren

Emulgatoren veranderen de textuur van een product en zorgen ervoor dat twee oorspronkelijk niet met elkaar te mengen stoffen toch gemengd kunnen worden.

Herkomst Doel E-nummer Naam
  Verdikkingsmiddel E400 Alginezuur
  Zout van Alginezuur (E400) E401 Natriumalginaat
  Zout van Alginezuur (E400) E402 Kaliumalginaat
  Zout van Alginezuur (E400) E403 Ammoniumalginaat
  Zout van Alginezuur (E400) E404 Calciumalginaat
  Ester van Alginezuur (E400) E405 Propyleenglycolalginaat
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E406 Agar-Agar
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E407 Carrageen
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E408 Furcelleran
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E410 Johannesbroodpitmeel
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E412 Gurapitmeel
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E413 Tragacanth
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E414 Arabische Gom
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E415 Xanthaangom
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E416 Karayagom
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E417 Taragom
  Natuurlijke suikeralcohol E420 Sorbitol
  Natuurlijke suikeralcohol E421 Mannitol
  Natuurlijk alcohol E422 Glycerol
Vetzuren Synthetische emulgator E430 Polyoxyethyleen(8)stearaat
Vetzuren Synthetische emulgator E431 Polyoxyethyleen(40)stearaat
Vetzuren Synthetische emulgator E432 Tween 20
Vetzuren Synthetische emulgator E433 Polysorbaat 80
Vetzuren Synthetische emulgator E434 Tween 40
Vetzuren Synthetische emulgator E435 Tween 60
Vetzuren Synthetische emulgator E436 Tween 65
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E440a Pectine
Synthetisch Bereid uit pectine E440b Geamineerde pectine
Natuurlijk Verdikkinsmiddel E441 Gelatine
Synthetisch Synthetische emulgatoren E442 Ammoniumfosfatiden
Synthetisch Stabilisator E445 Clycerolester
Synthetisch Zout E450a Dinatriumdiwaterstofdifosfaat
Synthetisch Zout E450a Trinatriumdifosfaat
Synthetisch Zout E450a Tetranatriumdifosfaat
Synthetisch Zout E450a Tetrakaliumdifosfaat
Synthetisch Zout E450b Pentanatriumtrifosfaat
Synthetisch Zout E450b Pentakaliumtrifosfaat
Synthetisch Zout E450c Natriumpolyfosfaat
Synthetisch Zout E450c Kaliumpolyfosfaat
  Synthetische stabilisatoren E452, E452I-E452iv Polyfosfaten
  Natuurlijk polymeer, houtstof E460 Microkristallijn Cellulose
  Natuurlijk polymeer, houtstof E460 Cellulose
  Bereid uit cellulose (E460) E461 Methylcellulose
  Bereid uit cellulose (E460) E463 Hydroxypropylcellulose
  Bereid uit cellulose (E460) E464 Hydroxypropylmethylcellulose
  Bereid uit cellulose (E460) E465 Methylethylcellulose
  Bereid uit cellulose (E460) E466 Natriumcarboxymethylcellulose
Vetzuren Zouten van vetten E470 Vetzuurzouten
Vetzuren Soort vet E471 Mono- en diglyceriden van vetzuren
Vetzuren Synthetische emulgatoren E472a Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuur
Vetzuren Synthetische emulgatoren E472b Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met melkzuur
Vetzuren Synthetische emulgatoren E472c Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur
Vetzuren Synthetische emulgatoren E472d Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met wijnsteenzuur
Vetzuren Synthetische emulgatoren E472e Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuurderivaten
Vetzuren Synthetische emulgatoren E472f Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijn- en wijnsteenzuur
Vetzuren Synthetische emulgatoren E473 Suiker-esters
Combinatie van suiker met vetzuren. Synthetische emulgatoren E474 Suikerglyceriden
Mengsel van melkzuur en stearinezuur Synthetische emulgatoren E481/482 Natrium/Calcium-stearoyllactylaat
Mengsel van wijnsteenzuur en stearinezuur Synthetische emulgatoren E483 Stearyltartraat
Mengsel van citroenzuur en stearinezuur Synthetische emulgatoren E484 Stearylcitraat
Vetzuren Synthetische emulgatoren E491-495 Verbindingen van sorbitol (een plantaardige stof) met diverse vetzuren

 

E500-599 : Diverse additieven

Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen regelen dat de zuurte niet te hoog is of houdt de klontenering tegen of zorgt ervoor dat brood sneller rijst.

Doel E-nummer Naam Opmerkingen
base E500 Natriumcarbonaat  
base E500a Natriumwaterstofcarbonaat  
base E501 Kaliumcarbonaat  
base E503 Ammoniumcarbonaat  
base, anti-klontermiddel E504 Magnesiumcarbonaat  
bron van ijzer E505 IJzercarbonaat  
Natuurlijk zuur E507 Zoutzuur  
zout E508 Kaliumchloride  
metaalionen binder E509 Calciumchloride  
smaakstof, deegverbeteraar E510 Ammoniumchloride  
verstevigingsmiddel E511 Magnesiumchloride  
Zuur E513 Zwavelzuur  
zuur E514 Natriumsulfaat  
zoutvervanger E515 Kaliumsulfaat  
verstevigingsmiddel E516 Calciumsulfaat  
magnesium bron E518 Magnesiumsulfaat  
verstevigingsmiddel E520 Aluminiumsulfaat  
verstevigingsmiddel E521 Aluminiumnatriumsulfaat  
rijsmiddel E523 Aluminiumammoniumsulfaat  
base E524 Natriumhydroxyde  
base E525 Kaliumhydroxyde  
base E526 Calciumhydroxyde  
base E527 Ammonia  
base E528 Magnesiumhydroxyde  
base E529 Calciumoxyde  
base, anti-klontermiddel E530 Magnesiumoxyde  
anti-klontermiddel E535 Natriumferrocyanide  
anti-klontermiddel E536 Kaliumferrocyanide  
anti-klontermiddel E537 Ferrohexacyanomanganaat  
rijsmiddel E540 Dicalciumdifosfaat  
rijsmiddel E541 Zuur natriumaluminiumfosfaat  
smeltzout E541 Basisch natriumaluminiumfosfaat  
anti-klontermiddel E542 Beendermeel  
Stabilisator E543 Natriumcalciumpolyfosfaat  
Emulgator E544 Calciumpolyfosfaat  
Emulgator E545 Ammoniumpolyfosfaten  
emulgator E546 Dimagnesiumdifosfaat  
anti-klontermiddel E550 Natriumsilicaat  
anti-klontermiddel E551 Siliciumdioxyde  
anti-klontermiddel E552 Calciumsilicaat  
anti-klontermiddel E553a Magnesiumsilicaat  
anti-klontermiddel E553b Talk  
anti-klontermiddel E554 Natriumaluminiumsilicaat  
anti-klontermiddel E555 Kaliumaluminiumsilicaat  
anti-klontermiddel E556 Aluminiumcalciumsilicaat  
anti-klontermiddel E557 Zinksilicaat  
anti-klontermiddel E558 Bentoniet  
anti-klontermiddel E559 Kaolien  
anti-klontermiddel E570 Stearinezuur  
anti-klontermiddel E571 Ammoniumstearaat  
anti-klontermiddel E572 Magnesiumstearaat  
anti-klontermiddel E573 Aluminiumstearaat  
metaalionen-binder E574 Gluconzuur  
metaalionen-binder E575 Glucono-delta-lacton  
metaalionen-binder E576 Natriumgluconaat  
metaalionen-binder E577 Kaliumgluconaat  
zuurteregelaar E578 Calciumgluconaat  
ijzerbron E579 IJzer gluconaat  
Stabilisator E585 IJzer lactaat  

 

E600-699 : Smaakversterkers

Smaakversterkers zorgen dat de smaak van een product sterker wordt of voegen een smaak toe.

Herkomst Doel E-nummer Naam Opmerkingen
Synthetisch Natuurlijk aminozuur, smaakversterker E620 L-glutaminezuur Sommige mensen kunnen er overgevoelig voor zijn (zie E621). Mag niet in babyvoeding (jonger dan 3 maanden) worden gebruikt.
Synthetisch Natuurlijk aminozuur, smaakversterker E621 Natriumglutamaat Kan bij overgevoeligheid persoonlijkheidsveranderingen, woedeaanvallen, schizofrenie, apatie en gedrachsstoornissen zoals hyperactiviteit veroorzaken. Mag niet in babyvoeding (jonger dan 3 maanden) worden gebruikt.
Synthetisch Natuurlijk aminozuur smaakversterker E622 Kaliumglutamaat Vergelijkbaar met E621
Synthetisch Natuurlijk aminozuur smaakversterker E623 Calciumglutamaat Vergelijkbaar met E621
Synthetisch Natuurlijk aminozuur smaakversterker E624 Ammoniumglutamaat Vergelijkbaar met E621
Synthetisch Natuurlijk aminozuur smaakversterker E625 Magnesiumglutamaat Vergelijkbaar met E621, maar kan soms ook een kalmerende werking hebben
Natuurlijk Smaakversterker E626 Guanylzuur Kan bij overgevoeligheid astmatische reacties of oedeemvorming veroorzaken. Verdacht van het veroorzaken van hyperactiviteit bij kinderen. Mag niet in babyvoeding (jonger dan 3 maanden) worden gebruikt.
Natuurlijk Smaakversterker E627 Natriumguanylaat Vergelijkbaar met E626. Vooral gewonnen uit gist
Natuurlijk Smaakversterker E628 Kaliumguanylaat Vergelijkbaar met E626. Vooral gewonnen uit gist
Natuurlijk Smaakversterker E629 Calciumguanylaat Vergelijkbaar met E626. Vooral gewonnen uit gist
Natuurlijk Smaakversterker E630 Inosinezuur Vooral gewonnen uit vlees en sardines.
Natuurlijk Smaakversterker E631 Natriuminosinaat Vooral gewonnen uit vlees en sardines.
Natuurlijk Smaakversterker E632 Kaliuminosinaat Vooral gewonnen uit vlees en sardines.
Natuurlijk Smaakversterker E633 Calciuminosinaat Vooral gewonnen uit vlees en sardines.
Natuurlijk Smaakversterker E635 Natrium-5′-ribonucleotide Vooral gewonnen uit vlees en sardines.
Natuurlijk Smaakversterker E636 Maltol Normaal gewonnen uit mout
Natuurlijk Smaakversterker E637 Ethylmaltol  
    E640 Glycine Wordt gemaakt uit gelatine, dus uit botten
Synthetisch Smaakversterker E650 Zinkacetaat  

 

 

E700-799 : Conserveermiddelen

Herkomst Doel E-nummer Naam Opmerkingen
De schimmel Streptomyces ambofaciens Conserveermiddel E710 Spiramycines Een groep van antibiotica
De schimmel Streptomyces fradiae Conserveermiddel E713 Tylosine Een groep van antibiotica

 

E900-999 : Anti-schuimmiddelen, glansmiddelen, deegverbeteraars, zoetstoffen

Meelverbeteraars verbeteren de bakeigenschappen van meel. Verpakkingsgassen verlengen de houdbaarheid van een product door ontbreken zuurstof. Op het etiket beter bekend als ‘verpakt onder beschermende atmosfeer’. Zoetstoffen geven een product een zoete smaak zonder calorien.

Herkomst Doel E-nummer Naam Opmerkingen
  anti-schuimmiddel E900 Dimethylpolysiloxaan  
Gemaakt door bijen Natuurlijk glansmiddel E901 Bijenwas  
Uitscheidingsproduct van luizen. Natuurlijk glansmiddel E902 Candelillawas  
  Natuurlijk glansmiddel E903 Carnaubawas  
  Glansmiddelen E904 Shellac  
  Natuurlijk glansmiddel E905 Minerale koolwaterstoffen  
  Natuurlijk glansmiddel E906 Benzoëgom  
  Natuurlijk glansmiddel E907 Paraffinewas  
  Natuurlijk glansmiddel E908 Rijstkorrelwas  
  Natuurlijk glansmiddel E912 Montaanzuur Risico voor allergieën.
Een vetachtig uitscheidingsproduct van schapen. Natuurlijk glansmiddel E913 Lanoline  
Synthetisch Glansmiddel E914 Polyethyleenwas  
  Natuurlijk aminozuur E915 Colofoniumesters  
Gewonnen uit eiwitten, vooral uit haren. Natuurlijk aminozuur E920 L-cysteïne  
Gewonnen uit eiwitten, vooral uit haren. deegverbeteraar E921 L-cystine  
  deegverbeteraar E922 Kaliumpersulfaat  
  deegverbeteraar E923 Ammoniumiumpersulfaat  
  conserveermiddel E924 Kaliumbromaat  
  Bleekmiddel E925 Chloor  
  deegverbeteraar E927 Azodicarbonamide  
Natuurlijk Stabilisator/Drijfgas E927b Carbamide  
Natuurlijk Stabilisator/Drijfgas E938 Argon  
Natuurlijk Stabilisator/Drijfgas E939 Helium  
Natuurlijk Stabilisator/Drijfgas E941 Stikstof  
Natuurlijk Stabilisator/Drijfgas E942 Stikstofoxidule  
Petrochemisch Drijfgas E943a Butaan  
Petrochemisch Drijfgas E943b Isobutaan  
Petrochemisch Drijfgas E944 Propaan  
Natuurlijk Drijfgas E948 Zuurstof  
Natuurlijk Gas E949 Waterstof  
Synthetisch Zoetstof E950 Acesulfam K  
Synthetisch Zoetstof E951 Aspartaam  
Synthetisch Zoetstof E952 Cyclamaat  
Synthethisch Zoetstof E953 Isomalt Uit sacharose / via GM gemaakt
Natuurlijk Zoetstof E954 Saccharine  
Synthetisch Zoetstof E955 Sucralose Bekend onder de naam Splenda.
Eiwit uit tropische plant Thaumatococcus daniellii Zoetstof E957 Thaumatine  
    E959 Neohesperidine  
Natuurlijk Zoetstof E960 Stevia Steviolglycosiden, 300 x zoeter dan suiker
Syntethisch Zoetstof E961 Neotaam Tot 13000 keer zoeter dan suiker
Synthetisch Zoetstof E962 Zout van Aspartaam  
Synthetisch   E965 Maltitol Kan van GM-bron zijn
Gemaakt uit (koe)melksuiker   E966 Lactitol  
Syntethisch Zoetstof E967 Xilitol  
Natuurlijk Zoetstof E968 Erythritol  
Natuurlijk Schuimverwekker E999 Quillaja  

 

E1400-1499 : Gemodificeerde zetmelen

Herkomst Doel E-Nummer Naam opmerkingen
  verdikkingsmiddel E1400 Dextrine  
  verdikkingsmiddel E1401 Zuurbehandeld zetmeel  
  verdikkingsmiddel E1402 Loogbehandeld zetmeel  
  verdikkingsmiddel E1403 Gebleekt zetmeel  
  verdikkingsmiddel E1404 Geoxydeerd zetmeel Kan GM zijn of natuurlijk
  verdikkingsmiddel E1410 Monozetmeelfosfaat  
  verdikkingsmiddel E1411 Dizetmeelfosfaat  
  verdikkingsmiddel E1412 Dizetmeelfosfaat  
  verdikkingsmiddel E1413 Gefosfateerd dizetmeelfosfaat  
  verdikkingsmiddel E1414 Geacetyleerd dizetmeelfosfaat  
  verdikkingsmiddel E1420 Zetmeelacetaat  
  verdikkingsmiddel E1421 Zetmeelacetaat  
  verdikkingsmiddel E1422 Geacetyleerd dizetmeeladipaat  
  verdikkingsmiddel E1423 Geacetyleerd dizetmeelglycerol  
  verdikkingsmiddel E1430 Dizetmeelglycerol  
  verdikkingsmiddel E1440 Hydroxypropylzetmeel  
  verdikkingsmiddel E1441 Hydroxypropyldizetmeelglycerol  
  verdikkingsmiddel E1442 Hydroxypropyldizetmeelfosfaat  
  verdikkingsmiddel E1450 Zetmeelnatirumocten Mijden indien GM
  verdikkingsmiddel E1451 Geacetyleerd geoxideerd zetmeel Mijden indien GM

Bron: A healthy life

Meer lezen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1
Welkom bij gewichtsconsulent Natuurlijk! Ida. Waarmee zou ik jou kunnen helpen?