Uitgelichte blog: Visolie

Vandaag in de uitgelichte blog niet 1 maar 2 artikelen. Beide artikelen gaan over visolie. Wat is visolie? En ADHD en visolie.

Onderstaande informatie komt van de site van visolie info.

logo-visolie-info-2013

Wat is visolie?

Essentiële vetzuren

Visolie is een voedingssupplement. De werkzame bestanddelen in visolie zijn de essentiële vetzuren EPA en DHA. Deze vetzuren maken deel uit van de bekende Omega-3 vetzurengroep. Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren.

Omega-3 vetzuren worden essentieel genoemd omdat het menselijk lichaam deze stoffen nodig heeft maar deze niet zelf kan maken, net als bijvoorbeeld vitamine C. Een langdurig tekort aan Omega-3 vetzuren kan leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen.

Onder ideale (lees: natuurlijke) omstandigheden kan de mens voldoende Omega-3 vetzuren uit zijn voeding halen. Lijnzaad, walnoten, groene bladgroentes en wild vlees bevatten het ‘plantaardige’ Omega-3 vetzuur ALA (alfa-linoleenzuur). In theorie is ons lichaam in staat ALA om te zetten in EPA en DHA, maar door tal van factoren verloopt deze omzetting slechts zeer moeizaam of helemaal niet.

EPA en DHA

Door de consumptie van vis kan de mens voldoende van de ‘dierlijke’ Omega-3 vetzuren EPA en DHA binnenkrijgen. Vooral in vette vissoorten zoals haring, makreel, wilde zalm, sardines en ansjovis zijn EPA en DHA in ruime hoeveelheden aanwezig. Vis is evenwel een schaars onderdeel geworden van ons Westerse dieet en bovendien is regelmatige consumptie van voldoende porties vis niet aan te raden vanwege de vervuiling van zeeën en oceanen.

Het enige alternatief om voldoende EPA en DHA naar binnen te krijgen is het gebruik van visoliesupplementen. Het moet dan wel visolie zijn die gezuiverd is van gifstoffen, die voldoende EPA en DHA bevat en waarin alleen Omega-3 vetzuren aanwezig zijn en geen andere vetten.

Omega-6 vetzuren

Behalve dat ons lichaam Omega-3 vetzuren nodig heeft om goed te kunnen functioneren is er nog een reden om op onze Omega-3 inname te letten. Er bestaan ook zogenaamde Omega-6 vetzuren waarvan de bekendste linolzuur en arachidezuur zijn. Deze vetzuren zijn ook essentieel maar in tegenstelling tot de Omega-3 vetzuren komen de Omega-6 vetzuren in ons westerse dieet wel in grote hoeveelheden voor. Omega-6 vetzuren zijn te vinden in plantaardige oliën die op grote schaal bij onze voedselbereiding worden gebruikt.

Omega-3 en -6 balans

Volgens de huidige wetenschappelijke inzichten is het voor het functioneren van ons lichaam het beste wanneer Omega-3 en Omega-6 vetzuren in een verhouding van 1:1 in onze voeding voorkomen en dus ook in ons lichaam aanwezig zijn. In het West-Europese en Noord-Amerikaanse dieet is er geen sprake van een 1:1 verhouding.

Gemiddeld krijgt de Westerse mens 10 tot 50 keer zoveel Omega-6 als Omega-3 vetzuren aar binnen. Wat de korte en lange termijn consequenties hiervan voor de gezondheid zijn begint de medische wetenschap nu te ontdekken. Meer hierover kunt u lezen op de pagina’s over visolie en diverse aandoeningen.

Bronnen

Mary G. Enig, Ph.D., Feiten over Vetten, 2003
Andrew L. Stoll, M.D., The Omega-3 Connection, 2001

Bron van het artikel:  visolie info

ADHD en visolie: een inleiding

 

Het sterk toenemend aantal gevallen van ADHD, autisme, dyslexie en dyspraxie in de afgelopen decennia blijkt samen te hangen met een grote afname van de consumptie van voedingsmiddelen die omega-3 vetzuren bevatten. Onderzoek heeft bevestigd dat dit type vetzuren onmisbaar is voor een goede werking van de hersenen en dat bij een tekort deze ontwikkelingsstoornissen kunnen ontstaan. Het gaat dan vooral om het omega-3 vetzuur EPA dat het menselijk lichaam zelf kan maken uit een ander omega-3 vetzuur, alfa-linoleenzuur. Dit vetzuur komt voor in een aantal soorten groenten, walnoten, amandelen en in hoge mate in lijnzaad en lijnzaadolie.

Er zijn mensen bij wie de omzetting van alfa-linoleenzuur naar EPA in voldoende mate plaatsvindt, maar deze zijn de laatste decennia ver in de minderheid. Dit is het gevolg van een sterk veranderd dieet, waarbij er vaak niet voldoende producten met alfa-linoleenzuur worden geconsumeerd en de consumptie van producten met een hoog gehalte aan omega-6 vetzuren schrikbarend is toegenomen. Aangezien het lichaam alleen voldoende alfa-linoleenzuur kan omzetten in EPA wanneer de juiste verhouding aan omega-3 en omega-6 vetzuren wordt ingenomen, zal deze overmatige omega-6 vetzuur inname de omzetting tegengaan.

Bij inname van visolie wordt deze hindernis omzeild en is het voor ADHD zo belangrijke vetzuur EPA direct beschikbaar. Een ander omega-3 vetzuur dat het lichaam in optimale omstandigheden kan maken uit alfa-linoleenzuur is DHA. Echter gebruik van alleen het omega-3 vetzuur DHA toonde geen positieve resultaten in tegenstelling tot inname van visoliesupplementen met een hoge dosis van het omega-3 vetzuur EPA, dat een aanzienlijke verbetering bewerkstelligde. Kies daarom bij ADHD voor een visoliesupplement met een hoog percentage EPA.

Het lijkt er zo op dat ADHD simpelweg een gevolg is van een slecht voedingspatroon. ADHD is echter een aandoening met een sterke genetische component. Welke genetische afwijkingen precies aan de basis liggen van ADHD is nog steeds niet bekend en dus is het belangrijk om in elk geval de component die we wel kunnen beïnvloeden, de voeding, zo veel mogelijk uit te buiten, onder andere door inname van visolie.

De manier waarop de omega-3 vetzuren uit visolie invloed hebben op de symptomen van ADHD is dat ze de samenstelling van de celmembranen van zenuwcellen veranderen. De samenstelling van de fosfolipiden in die celmembranen is een afspiegeling van de omega-3 vetzuren die men binnenkrijgt. Wanneer men te weinig omega-3 en teveel omega-6 vetzuren inneemt dan zal de verhouding tussen deze twee essentiële vetzuren in de membraan ook veranderen met als gevolg een stoornis in de celstofwisseling en prikkeloverdracht tussen de verschillende zenuwcellen.

Meer informatie en wetenschappelijke artikelen zijn hieronder te vinden.

Doseringsadvies:

1000 mg EPA per dag. Voor meer informatie Klik hier

Meer informatie:

Boeken
Verwijzingen naar websites
Wetenschappelijk onderzoek en artikelen

Kenmerken van vetzuurtekort

Dr. Alexandra Richardson, verbonden aan de universiteit van Oxford, heeft een checklist opgesteld met de kenmerken van vetzuurdeficiëntie. Met deze checklist kunt u bepalen of u mogelijk voordeel zult hebben van het gebruik van visoliesupplementen.

Fysieke tekens van vetzuurdeficiëntie: overdreven dorst, frequent urineren, harde, droge bobbeltjes op de huid (‘folliculaire keratosis’), ruwe of droge huid en bros haar, hoofdroos, zachte en broze nagels;

Neiging tot allergie of atopie zoals eczeem, astma, hooikoorts etc.;

Visuele symptomen: slecht nachtzicht, gevoeligheid voor hevig licht, gezichtsstoornissen bij het lezen, bijvoorbeeld dat letters en woorden bewegen, zweven en troebel worden over de bladzijde;

Aandachtsproblemen: onder meer gemakkelijk afgeleid worden, moeilijkheden om langdurig geconcentreerd te blijven, problemen met het werkgeheugen en gevoelens die dikwijls beschreven worden als “mist in de hersenen”;

Emotionele gevoeligheid of labiliteit: in het bijzonder ongefundeerde angst en spanning, overmatige gemoeds-schommelingen, woedeaanvallen door lage frustratietolerantie;

Slaapproblemen: vooral moeite met inslapen ’s avonds en ontwaken ’s morgens.

BELANGRIJK: Al deze kenmerken kunnen ook andere oorzaken hebben. Wanneer u advies wilt over uw persoonlijke situatie naar aanleiding van de bovenstaande informatie consulteer dan altijd een medische professional.

Bron: Fatty Acids in Dyslexia, Dyspraxia, ADHD, and the Autistic Spectrum
(pdf-document op www.fabresearch.org)

Bron van het artikel: visolie info

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1
Welkom bij gewichtsconsulent Natuurlijk! Ida. Waarmee zou ik jou kunnen helpen?