50 benamingen voor suiker

Op zaterdag 7 Maart was er bij Kassa een leuke uitzending over verborgen suikers in producten. Anne Marie Reuzenaar ging hierbij in de supermarkt allerlei producten bij langs om te vertellen hoe het zat met de toegevoegde suikers.

Voor degene die deze uitzending willen zien, hierbij de link: https://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/waar-zitten-overal-verborgen-suikers-in/speel/1/

Door de ingrediëntenlijst van het desbetreffende product te bekijken, kunnen we lezen wat er allemaal is toegevoegd. Maar ‘suiker’ staat meestal niet als ‘suiker’ beschreven in de ingrediëntenlijst. Anne Marie heeft een lijst opgesteld met 50 andere benamingen voor suiker:

Appelstroop, Basterdsuiker, Bruine(biet)suiker, Chicoreifructose, Dextrose, Druivensapconcentraat, Druivensuiker, Fructose, Fructose-invertsuikersiroop, Galactose, Gebrande suiker, Geconcentreerd vruchtensap, Gekarameliseerde suikerstroop, Geleisuiker, Glucose, Glucosefructosesiroop of  HFCS (high fructose corn syrup), Glucosesiroop, Honing, Invertsuiker, Invertsuikersiroop, Kandij, Kaneelsuiker, Karamel, Kandijsuiker, Kandijstroop, Keukenstroop, Kristalsuiker, Lactose, Maisfructose, Maïsstroop, Maltodextrine, Maltose, Melassestroop, Melkpoeder, Melksuiker, Moutextract, Pannenkooekenstroop, Poedersuiker, Rietsuiker, Rietsuikerstroop, Sacharose, Siroop, Sucrose, Suikerstroop, Tafelsuiker, Tarwe-glucosestroop, Vanillesuiker, Vruchtensapconcentraat, Vruchtensuiker, Witte suiker.

Anne Marie Reuzenaar: “Wat je zelf kunt doen? Kijk voortaan goed op het etiket of één van deze 50 tinten suiker erin zitten (en als dat zo is, laat het dan staan)Het alternatief? Écht eten! Eten waaraan niet is geknutseld, dat rijk aan smaak is en volop voedingsstoffen bevat. En wil je iets zoets? Gebruik dan rijpe vruchten (of gedroogde) met natuurlijke suikers die lekker veel vitaminen, mineralen en vezels bevatten. Wil je zelf uitrekenen hoeveel suikerklontjes er in een product zitten? Kijk dan op de voedingswaardetabel van het product bij ‘waarvan suikers’ en deel dit door vier. Zo weet je meer en kun je bewuster kiezen om een product wel of niet te kopen.”

De hele blog lezen? Kijk dan op de site van Anne Marie Reuzenaar: https://www.annemariereuzenaar.nl/vijftig-tinten-suiker/