Recept gevulde aubergine voor in de oven

Ik moet toegeven dat ik, voor ik deze recepten gemaakt had, nog nooit (voor zover ik weet) een aubergine gegeten had. De aubergine zit in mijn moestuintje. Dus ik was erg benieuwd hoe deze smaakte en wat je er mee kunt maken. Na me wat ingelezen te hebben, kocht ik een aubergine en ben aan de slag gegaan. Tot nu toe heb ik 2 recepten van gevulde aubergine gemaakt. En conclusie: ze zijn heerlijk!
Ideaal om te eten tijdens de lunch. Ook voor het diner zijn ze geschikt. Dan zou ik de recepten aanvullen met zilvervliesrijst, extra quinoa of bonen.

Aubergines

De Aubergine is bekend als een paarsblauwe vrucht die evenals paprika, tomaat en kommer gegeten wordt als groente. De aubergine behoort tot de nachtschades.Eet aubergines nooit rauw. Daar zijn ze niet geschikt voor. De stof solanine kan maag- en darmklachten veroorzaken! Invriezen van aubergines kan alleen in verwerkte vorm.

De aubergine is erg gezond, de voedingswaarde draagt bij aan een goede gezondheid.
De aubergine is een caloriearme groente, bevat veel vezels, is goed voor de spijsvertering. Ook bevat de aubergine mineralen zoals kalium, magnesium en vitamine B9. Doordat de aubergine de krachtige antioxidant anthocyaninedie bevat, verkleint dit het risico op een hartaandoening en beroerte. De aubergine is nitraatarm en bevat geen zout.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per 100 gr
Gekookt z. zout rauw
Energie: 68 KJ, 16 kcal 68 KJ, 16 kcal
Eiwit: 1.0 g 1.0 g
IJzer: 0.5 mg 0.5 mg
Koolhydraten: 3.0 g 3.0 g
Natrium: 10 mg 10 mg
Calcium: 10 mg 10 mg
Vet: 0.0 g 0.0 g
Vezels: 2.5 g 2.5 g
Vitamine C: 4 mg 10 mg

Bron: https://www.aubergines.nl

collage-2015-04-13

Het Recept:
De vulling voor beide recepten is iets anders maar de uitwerking is gelijk. De vulling is precies genoeg voor 1 Aubergine.

Ingrediënten recept 1:

  •  1 Aubergine
  • 100 a 150 gram gehakt
  • 1 kleine ui, of een halve ui
  • handjevol sperziebonen uit de vriezer
  • een half blikje tomatenpuree
  • handjevol witte kool
  • Optioneel: Quinoa (gekookt)
  • Eventueel wat geraspte kaas als je aubergine in de oven doet

Ingrediënten recept 2:

  •  1 Aubergine
  • 3 tomaten
  • 150 gram kipfilet
  • handjevol sperziebonen uit de vriezer
  • handjevol quinoa (gekookt)
  • provencaalse kruiden

Uitwerking recept 1 en 2:

  • Halveer de Aubergine in de lengte, hol de aubergine uit en bewaar het vruchtvlees even in een bakje.
  • Laat beide helften van de Aubergine ongeveer 10 koken in een pan met water.
  • Bak, terwijl de Aubergine in de pan aan het koken is, de rest van de ingrediënten in een koekenpan. Incl. de stukjes vruchtvlees van de Aubergine.
  • Kook ook de Quinoa. Ik gebruik altijd de voorgekookte Quinoa, deze is ,na 3 minuten wellen in kokend water, klaar.
  • Bak op het laatst de (voorgekookte) Quinoa nog even mee.
  • Leg de Aubergines in een ovenschaal met de uitgeholde kant naar boven toe.
  • Schenk een laagje kookvocht van de aubergines in de ovenschaal.
  • Vul de 2 helften Aubergine met het gebakken mengsel. En bestrooi dit eventueel met geraspte kaas of provencaalse kruiden. (Of beide)
  • Zet de ovenschaal voor 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 C.

En daarna: Eet smakelijk!